Chardonnay vagy cabernet sauvignon terem minden bokorban – illetve szinte minden bortermő országban. Ahogy a mi furmintunk izgalmas változatosság a külföldieknek, úgy mi is keressük a külföldi helyi szőlőfajtákat. Tesztünkre nem nemzetközi fajtákat, hanem külföldi helyi fajták borait kértük. 33 bor érkezett, ebből 3 nem érte el az ajánlott kategóriát. 17 szőlőfajta 30 bora azonban pezsdítő újdonság lehet az új fajtákat felfedezni vágyóknak!

 

A derűs oldalon
Németh Ágnes főszerkesztő beköszöntője

Sok sikert, VinCE Magazin!
Piero Antinori márki üdvözli az új kiadványt

Nem bevehetetlen!
A legjelesebb francia borvidék csak vendégvárásban nem jeleskedik. A „jelentkezést lezártuk”, „csak szakmabekieknek” és „várólistára tudjuk csak felvenni” válaszok gyakoribbak, mint az Isten hozta. Messze is van, csak franciául beszélnek – nem csoda, ha a magyarok többsége legyint egyet, és inkább a jóval közelebbi Toscanát választja. Pedig Bordeaux-t látni kell, ezért most ajánlunk néhány trükköt az elszánt utazóknak.

Tesztszekció
Hogyan tesztel a VinCE?

Újdonságok
Magazinunkban minden hónapban bemutatjuk az új márkákat vagy régebbi borok új évjáratát. A Újdonságok tesztjét ugyanolyan gondossággal végezzük, mint a havi tematikus tesztünket. Az első számban ezt meg is mutatjuk, ám a későbbiekben itt csak a palackokkal és értékelésükkel találkozhat. Caroline Gilby Master of Wine okleveles szakértőt is azért hívtuk, hogy ezúttal ne csak versenyre jelölt csúcsborokkal találkozzon, hanem a mindennapi valósággal, azzal, amivel egy borvásárló most, 2011 augusztusában szembesülhet.

 

Duchemin étterembe megy
Egy lyoni és egy pesti bisztró étteremkritikája

Idegenek köztünk
Alig ismert külföldi szőlőfajták tesztje

Matematikai alapon
Élő-szám a bortesztelőknél?

Borkurzus: Pezsgő az egész világ
Champagne a király, fénylik, mint Pompadour ékszerei, pompás, mint XIV. Lajos kincsei. De Franciaország az egyenlőség országa, Loire, Elzász és a többiek is követelik a pezsgőhöz való jogot, meg is alkotják a saját crémant-jukat. A harcos katalánok is színre lépnek, cavát készítenek, az olaszok pedig saját képükre formálják a francia pezsgőt, és ma már büszkék „pezsgőországukra”: Sparkling Italy – hirdeti a szlogen. Az újvilág sem rest, Dél-Afrika is kikeveri a maga klasszikusát, és igen, mi magyarok is tudunk „igazi”, azaz méthode traditionelle pezsgőt készíteni.

A szabályteremtőInterjú a Ferrari Pezsgőpincészet főborászával
Az olasz Ferrari pezsgőpincészet nemcsak borvidékén, Trentinóban, de egész Olaszországban is úttörő volt. Giulio Ferrari készítette az első champagne-i típusú pezsgőt Champagne-on kívül, üzlettársa, Bruno Lunelli és családja pedig hű a nagy örökséghez. Olyannyira, hogy Bruno Lunelli fia, a jelenlegi főborász volt az, aki a Trento DOC szabályrendszerét kidolgozta.

Viva la Vita!
A bázeli Viva! étterem fogásai a Villa Tolnay borai mellé

Jóízű konyha
Szakácsportré Nemesné Barbarával Villányból

Augusztus gyümölcsei
Az etyeki Cinnamon étterem fogásai a Haraszthy-Vallejo boraival

Fantasztikus utazás MádraCsányi Sándor színművésszel a Royal Tokajinál
Vannak olyan utak, melyek emlékei beleégnek az emberbe, sokáig nem halványulnak. Ilyen volt ez a mádi kirándulás is. Elvarázsoltak minket a borok, elvarázsoltak az ételek és Áts Károly főborász lendülete, pozitív kisugárzása.

10 érv Graz mellett
Stájer kulináris és kulturális tippek

Bacchanália bajor módra
Októberfest és minden más a sörről

Erre nem számítottunk!Gabriella és Ryan Opaz borbloggerek rólunk
Ha a második VinCE boresemény előtt megkérdeztek volna engem, a Spanyolországban élő amerikait, hogy soroljam fel Magyarország néhány jellegzetességét, félek, hogy csak egy kurta listára futotta volna. Csupán szóbeszédből, mendemondákból, innen-onnan szereztem felületes ismereteimet, így nem is érthettem meg mélységében a magyar borokat, gasztronómiát és kultúrát, látóköröm csak a tokajiig, a paprikáig és a háború utáni kommunista időszakig terjedt.
Ezért gondolom el tudják képzelni meglepetésemet, ami a Corinthian Hotel báltermében, freskókkal díszített mennyezet és kristálycsillárok alatt vezetett kóstolón ért, ahol a világ legnevesebb édesbort termő területéből kettő, Sauternes és Tokaj borait kóstoltam.

Ügyes magyarok a nagyvilágból
Sotkovszki Tibor Brazíliából

Emlékidéző ízek
Borszerelem: Stekl László

Csikó brunello
Sebestyén bornaplója

A hét országot látott tokaji aszú
Borszerelem: Szabó László

Amiért élekKolonics Károly somlói borász
Nélküle Somló nem lenne az, ami most. Már ősei is itt születtek, szenvedélyesen szereti a ezt a vidéket, mégsem képes véglegesen letelepedni, folyton ingázik a főváros és a magányos vulkán között. Somló egyik legkarakteresebb borászát faggattuk.

Hírek, ajánlók
Hírek Európa szívéből és a világból
Betűk és hangjegyek
Úri huncutságok
Top 7 grillötlet
Borkereskedések
Fröccsparti – borbulvár