Magyarország
Budapest

 

A Francia Régiók Kirakodóvásárának már hagyománya van Budapesten, idén júliusban a Millenáris Parkban fogadták a látogatókat. A francia vidékek közül az idén kiemelt figyelmet kapott Elzász. Az Alsace Gourmet Food kínálatában elzászi kézműves jellegű, mézeskalács, rizling és sör ízesítésű mustárok terén is meglepő ízfelfedezéseket tehettünk. Franciaországban a nálunk megszokott tormát csak Elzászban ismerik, de ebből is komoly választék felvonultatására került sor. A tavalyi kirakodóvásárról már ismert Sanger champagne, amely azóta a Francia Nagykövetség állandó beszállítójává vált, ismét képviseltette magát. A normandiai calvados kedvelőit az itthon is ismert Boulard cég kényeztette almapárlattal. A franciák közül számos cég már talált hazai forgalmazót, például az IFDT-t, mások azonban még csak reménykednek abban, hogy a vásár és az azt megelőző üzleti találkozók meghozzák gyümölcsüket, és importőrre találnak Magyarországon. Madame Bott, a Bott Frères elzászi borászat képviselője azért nem próbálkozott boraikkal korábban Magyarországon, mert úgy gondolták, hogy a rendszerváltást követően a magyaroknak minden bizonnyal más gondjaik is akadtak, mint az elzászi borok. „Évek óta azt érezzük, hogy az önök piaca feljövőben van, és csak a megfelelő pillanatot vártuk a megjelenésre. Nagyon meglepett, hogy valamennyi potenciális üzleti partnerünk, sőt még a kirakodóvásárra érkező érdeklődők is milyen jól ismerték Elzászt, el tudták helyezni a térképen és a teljesen képben voltak a szőlőfajtákkal kapcsolatban. A borainkról nagyon jó visszajelzéseket kaptunk itt, Magyarországon is. Lendületes, kifinomult, fajtajelleges borainkat a 7. generáció óta szenvedéllyel és szeretettel készítjük, és ezt érzik a fogyasztók is. Reméljük, hogy most jött el a mi időnk
Magyarországon.”

Káli Ildikó tudósítása