Melyik borvidéki település tud egy időben egyszerre több koccintó embert felmutatni? Minden bizonnyal az a legnépszerübb borfalu vagy borváros az országban, ami komoly megtiszteltetés, tehát érdemes rá hajtani.
Mikor? Szeptember 4-én, pontban 16 órakor.
Hol? Bárhol, ahol van helyi bor és lehetőleg helyi borász is legyen a koccintók között.
A világrekordot japánok tartják (!) 26 000 egyszerre koccintó emberrel. Ugye nem akarjuk, hogy egy össznépi szakézás vezesse a világcsúcsot?

A két ötletgazda, Sztanev Bertalan és Dr. Prónay Bence szerint az akció célja az, hogy ne egy bor vagy borászat, ne is egy konkrét borvidék kerüljön reflektorfénybe, hanem az összes település, ahol bor készül. A Koccintás lehetőséget ad majd viszonylag ismeretlen kispincészeteknek is arra, hogy megmutathassák magukat.
Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár is üdvözli – és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja – a kezdeményezést, és a mai sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy maga is borklub alapító egy vidéki településen. “Az egész világon, így nálunk is csökken az egy főre eső borfogyasztás, éppen ezért minden eszköz üdvözlendő, ami gátat szab a csökkenő tendenciának” – mondta Feldman Zsolt.

A TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) ugyancsak támogatja a kezdeményezést, saját lapjában már hírt is adott róla és majd a győztesről is tudósítani fog. A TÖOSZ főtitkára, Dr. Zombor Gábor bízik az önkormányzatok kreativitásában, ahogy a Koccintást szintén támogató Hegyközséget Nemzeti Tanácsa is. Horváth Csaba HNT főtitkár hangsúlyozta, a “szőlőtermelő embert meg kell őrizni, mert nélküle eltűnik a magyar borászat”, ez az akció pedig egy újabb lehetőség e cél érdekében.
Szeptember 4-én délután négykor tehát mindenki legyen kedvenc borvidéki településéz, kezében legyen pohár, benne bor és persze legyen ott valaki, akivel koccint. A verseny szervezői fotót kérnek az eseményről, a koccintást pedig a szervezők fogják hitelesíteni. További információ a borászportál.hu oldalon lesz majd.

A sajtótájékoztató a Pest Buda étteremben volt, és itt lesz majd szeptember 11-én az eredményhirdetés is (http://pestbudabistro.hu/).