VinCE Magazin

2011. szeptember: Ami a hegyen hömpölyögBorország, egy idegen benyomásai
Idestova 30 éve foglalkozom borral az Egyesült Királyságban. Kezdetben két magyar bor keltett nálunk fi gyelmet: a tokaji és persze a Bull’s Blood néven ismert egri bikavér. A 80-as évek közepén abban a kiváltságban volt részem, hogy végigkóstolhattam egy régi tokaji sort, köztük néhány cseppet a csodálatos aszúesszenciából
– utóbbiról áhítattal hallgatva a legendákat, miszerint királyok és királynék keltek fel halálos ágyukból áldásos hatása következtében…

 

 

Szeretném még sokat lapozgatni – Zilai Zoltán beköszöntője
Lapozgatom az átváltozott, de mégis megszokott magazint és azon gondolkodom, mennyire elkerülhetetlenek a
nagy változások. Bekövetkeznek a személyes életünkben, hiszen ilyen velem is megtörtént és a most, 20. alkalommal megszervezett Budavári Borfesztivál számára is sorsfordító volt annak idején a helyszínváltás a Vörösmarty térről a Várba.

 

A karszt íze
A szlovén–olasz határon található karsztvidék különleges táj, a helyiek saját planétának is nevezik. A robusztus fehér sziklák és szakadékok néhol zöld völgykatlanokkal tarkított, elsőre barátságtalannak tűnő világában a szőlő hihetetlenül jól érzi magát, a szőlőt művelő emberek pedig barátsággal fogadják az idelátogatókat.

Tesztszekció
Hogyan tesztel a VinCE?

Újdonságok
A vinotékák legfrissebb borainak értékelése

Duchemin étterembe megy…
Egy ötcsillagos bisztró a Várban és Hvar-sziget gyöngye

Ami a hegyen hömpölyög
A borértők között a badacsonyi név az egyik legjobban csengő. Nem is véletlen ez, hiszen az egyik legjobb adottságokkal rendelkező borvidékünk. A vulkanikus eredetű talaj, a szubmediterrán klíma és a déli, védett lejtők minden lehetőséget megteremtenek, hogy a borászok kiváló minőségű borokat készíthessenek. Boraik sok esetben tüzesek, tartalmasak, minerálisak és nagyon finom és jól integrált savtartalommal rendelkeznek. A legfinomabbak jól érlelhetőek és izgalmasak.

 

Könnyű „munkaebéd”
Josef Schuller MW már előre jelezte, hogy tesztünk után vissza kell utaznia Ausztriába. Mi viszont feltétlen szerettük volna megmutatni a badacsonyi borokat ételek mellé is, ezért a teszt előtt ejtettük meg a dolgot, amolyan munkaebédként. És hogy bizonyítsuk a badacsonyi borok sokoldalúságát, a vulkánon termett magyar borokat olasz ételekkel fogyasztottuk a Pomo d’Oro jóvoltából.

 

Borkurzus a Borfesztiválra
Kezdőknek valahol el kell kezdeni, haladóknak pedig néha nem árt átvenni a borkóstolás alapjait, különösen ha a gyakorlásra olyan kézenfekvő és kellemes lehetőség adódik, mint a budavári jubileumi 20. Borfesztivál. Különleges „alaPozó tanfolyamunk” elvégzésére elég egy-két nap, és mindenki haladhat a saját tempójában. Elmélkedjünk a borkóstolás gyakran felmerülő kérdésein, és találjuk meg saját válaszainkat!

 

A VinCE-stand programja a Borfesztiválon
Szeptember 7–11-ig várjuk olvasóinkat a Várban!

Esztétika borban, művészetben
A legendás egykori bizottság zenekar egyik alapító tagjával vágunk neki a 220 kilométeres útnak, hogy közelebb kerüljünk ahhoz a titokhoz, ami talán új távlatokat adhat a tokaji borvidéknek.

 

Abszolút csúcsborok
“Svájc délnyugati részén fekszik a Valais régió, amely nem kisebb dologgal büszkélkedik, mint hogy itt van Európa legmagasabb szőlőültetvénye. A St. Jodern pincészet tulajdonában lévő terület 1150 méterrel a tengerszint felett fekszik. Állítólag már kelták is műveltek a hegy oldalán szőlőt, a St. Jodern pedig 1980-ban élesztette újjá a hagyományt. Itt készül az „Alpok gyöngyszeme”, vagy más néven a Heida bor az azonos nevű szőlőből (amely a kutatások szerint a savagnin vagy a tramini leszármazottja).”

 

Nemes falatok
Az Aqua Lounge chefjét, Nemes Károlyt mutatjuk be

Vízre szállásunk igaz története – Borregatta 2011
Ugyan vége a nyárnak, a vitorlássport szezonja azonban még javában tart, így ha valaki kedvet kap a VinCE Magazin csapatának vitorláskalandjait olvasva, még idén is lesz bőven lehetősége vitorlát bontani, ehhez számos konkrét tipp et is adunk.

 

 

Pezsgőetikett
Hány fokon, milyen pohárból, és használ-e a kiskanál?

Belépő egy elit klubba
AIWS (azaz Associate member of Institute of Wines & Spirits) – ez a négy betű áll azok neve mellett, akik elvégezték a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust diplomakurzusát, és jár nekik egy bordó színű jelvény is. Sok boros rendezvényen mosolynak egymásra résztvevők e kitűző láttán, s nyílnak meg ajtók – és különleges palackok is. A diploma lehetősége idén közelebb került a magyarokhoz, amikor a szomszédos Ruszton angol nyelvű képzés indult.

 

 

A rejtélyes georgiai furmint esete
Ügyes magyarok a nagyvilágban

Végtelen elme tányéron
A modern olasz konyha megalapítója számos érdemrend, kitüntetés birtokosa – a 81 éves Gualtiero Marchesi igazi nemzeti hős. Életútja kezdetének színhelyén, milánóban, nemrég nyílt éttermében beszélgettünk vele.

 

 

Nem küzdök ellene!
Egy bankár, akit megbabonázott a bor világa

Amiért élek
Bár régi soproni poncihter családból származik, Taschner Kurt nem készült borásznak, mégis az lett. Tizenöt éve az élete jelentős részét a szőlőben és a pincében tölti. Hogy nem tétlenül, azt bizonyítja az is, hogy tevékenysége elismeréseként 2010-ben a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta.

Comments are closed.