Eric Asimov, a New York Times szerzője alaposan körbejárta az osztrák kékfrankos témáját. Rávílágít arra a nehézségre, amivel az osztrák bortermelőknek meg kell küzdenie amerikai export esetén, hogy 1. Ausztriát fehérboros országként tartják számon, nehéz rávenni az amerikaiakat az osztrák vörös kóstolására, 2. az “idétlen” betűkkel, mint az umlaut, végképp nem tud semmit kezdeni az amerikai átlagpolgár (blaufränkisch). A szerző azonban “megtért”, amikor egyszer jól elkészített kékfrankost kóstolt, és a fajta iránti szeretetét mutatja a mostani terjedelmes publikáció és kóstolási jegyzet is.

A legjobbnak stábjával a “kicsit magyar” Weninger horitchoni birtokán termett Blaufränkisch Hochäcker 2008 bort értékelte kecses, harmonikus, ragyogó aromái, komplexitása, hosszan megmaradó gyümölcsös, virágos és fűszeres zamatai miatt.
Gratulálunk! (A képen idősebb Weninger úr látható a szőlőtőkék mellett.)

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.nytimes.com/2011/09/14/dining/reviews/blaufrankisch-a-complex-austrian-red-wine-review.html?_r=1