VinCE Magazin

2011. november: Egy nemzet mind felett?Egy nemzet mind felett?
A fajta Ausztriában futotta be a legnagyobb karriert, de vajon
Magyarországon is találunk-e friss, üde, ropogósan friss zöld
velteliniket? Kevés mintát kaptunk, köztük viszont számos Kiváló bort.
Hogy melyik országból származnak, az a VinCE Magazin novemberi számából
kiderül.

 

Titkos társaság
Jura, a legkisebb önálló francia borrégió, Burgundiától 50 km-nyire keletre fekszik, a Franciaországot Svájctól elválasztó Jura-hegység nyugati nyúlványainál. Alvó régió ez, mely hosszú évekig megtartotta magának a borait, manapság viszont nemcsak az export növekszik, hanem maga a régió is egyre nyitottabb a látogatók felé.

 

Duchemin étterembe megy
Egy két Michelin-csillagos belga étterem és egy pesti olasz vendéglő.

 

 

„GruVe” kind of wine
A borteszten elsöprő győzelmet arattak az osztrák borok. Ezen kár szomorkodni, úgy tűnik, a szomszéd veltelinije mindig zöLdebb lesz, akármit teszünk. Menjünk inkább át, üljünk le a bécsi Grinzing egyik heurigerében, rendeljünk egy kancsóval, aztán esetleg kalanndozzunK Ausztria más tájaira, ahogy teszi ezt szerzőnk is hónapok óta.

 

 

Borkurzus: Brett, illó és más „szitokszavak”
Havi tematikus bortesztünkre mindig hívunk egy előfi zető vendéget, aki néha csak kapkodja a fejét, amikor olyan szavak röpködnek, mint aldehides, muskátlis vagy kén-hidrogénes. A borleírásokban próbálunk közérthetően fogalmazni, de talán nem árt, ha megismerkedünk a sokat használt, borhibákat leíró szakszavakkal is.
A brettegés foka
Úgynevezett borértő társasággal kóstoltam nemrég az egzotikus és messze földön híres Château Musar borait. Nagyjából tizenketten lehettünk, és szinte osztatlan volt a lelkesedés. A harmadik vörös tétel után már a kizárólag nagy neveknek kijáró, bólintással kísért, elismerő szájhúzogatás is megjelent néhány arcon, amikor nem bírtam tovább, és kimondtam: ezek a borok büdöseK. Szaguk, bár lakótelepen felnőtt, városi suttyó vagyok, engem hol istállóra, csatakos, koszos lovakra, hol dohos szekrénysarokra emlékeztet, melyben bent lakik egy komplett egércsalád. Borértősebben: brettesek voltak a borok, de valami iszonyatosan.

Őszinte borok földjén
Hiszek abban, hogy a bor olyan, mint a borász – mondta Sváby András, ahogy a Sabar Borház káptalantóti szőlejéből és pincéjéből a Badacsonyi  ortárba tartottunk. Nem is kellett elgondolkodnunk rajta, hogy Nagy László borász milyen ember, hiszen a borai megmondják: egyenes, zókimondó, nem hisz a túlburjánzó cikornyákban, a fölösleges és lényeget elfedő adalékokban. Abban hisz, hogy jó, tiszta ízű borokat készítsen, elérhető áron.

 

 

A munka ideje
Borról írunk, szőlőt fotózunk, bormagazin-oldalakat rakunk össze – négy fal közé zárva, számítógépekkel körbevéve. Biztosan több szőlőfürtöt láttunk már monitoron, mint életben. Ez a dolgunk, nem panasznak szántam, de egyszer egy évben eljátsszuk, hogy mi is szüretelünk, és mindig tanulunk is valamit – ahogyan idén Kolonics Károlynál, Somlón.

 

 

Előre inni az örökös nemére?
Száraz vörösbor rendszeres fogyasztása ajánlott azoknak a nőknek, akik fiú örökössel szeretnék megörvendeztetni férjüket – javasolja Michele Savonarola itáliai orvos. Szavai szerint a várandós asszonyoknak kerülniük kell a korpás, s előnyben kell a részesíteniük a búzalisztből készült kenyeret, tartózkodni kell a sült haltól, s gyümölcsökből sem szabad túl sokat enni.

 

 

Siófoki Opus – Szakácsportré Süli Jánossal
Siófokon a közelmúltban prémium szárnnyal bővült a Hotel Azúr. A személyre szabott wellnessszolgáltatások mellett az új szárnyban kapott helyett a korszerű technológiával felszerelt, Opus névre keresztelt fine dining étterem. A technológia azonban önmagában mit sem érne, ha nem állna mögötte a tehetséges konyhafőnök, Süli János.

 

Túlélni novembert
A november az év pubertáskora, minden sutaságával együtt: a szívmelengető ünnepek még távol vannak, a színes ősz szépsége pedig már a múlté. Mit  lehet ilyenkor tenni, mivel csempészhetünk szépséget a röpke hétvégékbe? Az alig egy éve nyílt és igazán csak most bemutatkozó nyékvárkonyi Hotel Amade ragyogó lehetőség a legszürkébb hónap megszínesítésére.

 

 

Ügyes magyarok a nagyvilágban
Sokakban vetődhet fel a kérdés, hogy mi visz rá két angol úriembert arra, hogy a magyar borban lássák meg a nagy lehetőséget. Elég, hogy egyikük felesége Toka j-Hegyal járól vándorolt ki a szigetországba, és nem árt, ha összehozza őket a sors egy Magyarországról érkezett bölcsész sommelier vel, Barsi Szabó Gergellyel. Máris megvan a lehetősége annak, hogy Anglia egyik vacsoraasztalánál ne csak az ott szokásos Bordeaux–Burgundia–Porto hármas jusson szóhoz.

 

Őszi erdő az ötödik kerületben
Alig egy éve nyitott a Borkonyha a Bazilika közelében, és pillanatok alatt népszerűvé vált, egyszerűen azért, mert olyan, mint a neve: otthonosan érezzük magunkat, akár a konyhában, a házi, friss alapanyagok mellett pedig minden a borokról szól. A konyha teljesítményét a szakma is komoly elismeréssel illette: a francia Gault Millau étteremkalauz osztrák kiadása 14 pontra és egy szakácssapkára értékelte – ezzel az étterem a 13 legjobb magyar étterem egyike lett.

 

 

 

Ünnepi vacsora
Vitamin és energia – e kettőre ilyenkor bőven szükségünk van. Az Aqua Lounge a Naphegyen található, nem meglepő, hogy az ilyenkor gyéren érkező napfényből ott a legtöbbet foghatjuk fel. Az étteremnek helyet adó Oxygen Wellness Központban egy edzéssel, úszással, szaunázással töltött nap, majd a jól megérdemelt vacsora energiával és vitaminnal is feltölt minket. Az Aqua szakácsai most megosztják olvasóinkkal a különleges szarvasgerincfilé elkészítési módját és receptjét.

 

 

 

7 tipp – Vadiúj borok
A november az újborok ideje, a Legfrissebb tételek ilyenkorra már palackozhatóak, ezért sok reduktív 2011-es fehérborral, rozéval vagy könnyű vörösborral találkozhatunk. Az igazi cirkuszt a burgundiai beaujolais vidékén találták ki, és ma már világszerte a BL-döntők hangulatához hasonló ovációval várják, hogy november harmadik csütörtökjén éjfélt üssön az óra. Nálunk még nem jár ilyen nagy csinnadrattával az újborok bemutatkozása, de némi izgalom mindenkiben van, amikor az év termésének első kortyát ízleli.

Sebestyén bornaplója – Hümm és cupp
Vannak azok a borok, amikről az első szippantás után tudod, hogy… „köszönöm, ez nekem jó lesz”. Épp hogy csak bejött (a poharadba), ránéztél, udvariatlanul körbeszaglásztad, és máris biztos vagy benne, hogy igen, nektek mindenképpen találkoznotok kellett.

 

 

 

Amiért élek – Légli Géza
A családi kötődés okán az isten is borásznak teremtette, fiatalemberként mégis a fazekasságban lelte örömét. Hét évvel ezelőtt fedezte fel a szőlőművelés semmihez nem fogható varázsát, és ma már leginkább a birtokon, a dűlőkön, a tőkék között érzi igazán jól magát. Hogy mennyire, arról tiszta, ízletes, zamatos, karakteres Kézműves borai árulkodnak.

No comments yet.

Leave a Comment

Remember to play nicely folks, nobody likes a troll.