Szilvavacsorák
Az őszi estek mar csipősek, erik a szilva, az utcan fahejas forralt bor illata szall – mintha csak a shiraz legjellemzőbb jegyeit mutatna az oktober. Ilyenkor jolesik a buja, testes, gyakran a fahordotol csokolades hangulatu shiraz, es hogy melyiket valasszuk a polcrol, az kiderul tesztunkből.

 

 

Bloggerek
Kezdetben volt az ige, és az igét soha nem vonták kétségbe. Számos szakíróval együtt hosszú ideig így éltem meg a munkámat. Megírtuk az elemzéseket, cikkeket, könyveket, elküldtük a kiadóknak, akik aztán kinyomtatták és eljuttatták a hálás olvasóközönséghez, amelynek az egyedüli reakciója írásainkra az volt, hogy követték a tanácsainkat. Néha azért maguk között sustorogtak arról, miben tévedtünk, vagy mit fogtunk fel rosszul, nagyon ritkán odáig is elmentek, hogy udvarias levelet írtak nekünk vagy a kiadónak, hogy megjegyzéseket fűzzenek a megjelentekhez.

 

Sör, bor, kilós csülök és csúcsgasztronómia
Prágát ismeri a magyar közönség, kiemelt turisztikai célpont, sokan ruccannak át pár napra, lézengeni, esetleg kiállításokat, előadásokat látogatni és persze sörözni. Az elmúlt években azonban nem csupán a turizmusnak, de a helyi fogyasztóknak is köszönhetően Prága elhagyta a szimpla sör-csülök sztereotÍpiát, és nagyot lépett előre gasztronómia és borválaszték tekintetében is.

 

Wódka…
34 vodka érkezett felhívásunkra, ami egyrészt örömmel töltött el minket, másrészt tudatában voltunk annak is, hogy az éppen semleges illata és íze miatt kedvelt ital tesztje nem lesz könnyű. Megtaláltuk az ideális tesztmetodikát és kiváló szakembereket is – így az értékelések teljes mértékben hitelesek és irányadóak, ajánljuk tesztünket minden vodkaimádónak!

 

 

Borkurzus: öreg tőke nem vén tőke
Vieilles vignes, old vine, alte Reben, stare trte, magyarul öreg tőkék – a kifejezés gyakran szerepel a borok címkéjén, a vásárló pedig a tradíció tiszteletétől vezérelve automatikusan magasabb minőséget társít a palack tartalmához. Pedig lehet, hogy az öreg tőke erénye csak mÍtosz? A következő írás csak gondolatébresztő, várjuk olvasóink véleményét!

 

Mindegyik oldal jó oldal
Ilyen egyesület, olyan szövetség, amolyan kör – minden borvidéken belül akadnak tömörülések, Tokajban pedig különösen sok. Öt szervezet vezetőivel beszélgettünk, akik mind amellett tettek hitet, hogy egyesületük a „jó oldalon áll”.

 

 

A német élcsapat
A VDP, vagyis a verband deutscher prädikatsweingüter (német első osztály) éves kóstolójára utaztam Németországba augusztus végén. Borús, hűvösebb idő és szemerkélő eső fogadott a frankfurti repülőtéren, később pedig esett, mintha dézsából ÖntÖtték volna. Kísértetiesen hasonlított a 2010-es év nyarának eső áztatta második feléhez az időjárás.

 

Ahogy a szőlő hegedül
Egészen különleges helyre kísértük el az ifjú, ám annál sikeresebb zenészt. Oda, ahol kivételesen nem generációk adják egymásnak a borászatot, nem találunk családi címert, sem nagyapa fényképét. A pincészetnek nincs múltja – van viszont annak a településnek, ahol helyet foglal. Mád kultikus hely, amelynek nemcsak múltja, hanem fényes jövője is van.

 

A rendezetlen fenyőfa
Különc, őrült, Fanatikus, öntörvényű – néhány a szalonképesebb jelzők közül, melyek vele kapcsolatban sűrűn felmerülnek. Ha valakit, akkor őt tényleg nem lehet beszuszakolni egyetlen kategóriába sem. A konvencionális kereteket lerázza magáról, elmegy a szakaék széléig. Szabad, kreatív, újító, provokatÍv – ezek a jelzők sokkal helytállóbba vele kapcsolatban. Takács Lajosról, az olimpia vendéglő chef-tulajdonosáról mesélek.

 

 

Rejtett kincsek Bécs belvárosa alatt
A Ringen, azaz a bécsi kiskörúton számos luxusszálló sorakozik. Egy részük modern „turistagyár”, míg például a Hotel Imperial maga a történelem: egykor a Württemberg hercegek palotája volt, s még Hitler igényeinek is megfelelt. A Stadtparkkal, a „városligettel” szemben, a körúti fák takarásában húzódik meg a hat évszázados történelemmel büszkélkedő Palais Coburg, a Coburg-Gotha hercegi ház egykori bécsi rezidenciája, amelynek pincéjében 60 000 palacknyi kincs pihen…

 

Ínyencfalat a föld alól
Az ősz elérkeztével megjött a földközelben megbúvó csemege, a gomba szezonja is. A kategória királya egyértelműen a szarvasgomba. De mit is érdemes tudni erről a legendák övezte és cseppet sem olcsó ínyencségről, amitől még a legnagyobb gourmet-k is extázisba esnek?

 

Amiért élek – Lenkey Géza
Vezető típus – ez valószínűleg a génjeiben van. Mint szabadságHarcos őse, ő maga is igazi harcos. Egykori „szelídként” a Kispest-Honvédért volt képes mindenre, ma viszont már a fi ai és tokaj-Hegyalja jelenti élete értelmét. A Mádi Kör oszlopos tagja.