Kezdjük két képpel!

Aztán akár itt be is fejezhetjük, válasszon ki-ki ízlése szerint. Művészi hordók a címszó, az első Egerből, a második Kisharsányból, a Vylyan udvaráról.

Dióhéjban: az Egri Borbarát Hölgyek csatlakoztak egy világszerte egyre népszerűbb jelenséghez, a hordók művészi újrahasznosításának mozgalmához. Csakhogy míg a világra figyeltek, a saját kis országukra nem, nevezetesen arra, hogy a Vylyan pincészet már 2008 óta minden évben kortárs művészekkel renováltatja a hordóit, ahogy ezeket meg is csodálhattuk az Ördögkatlan fesztiválon, és írtunk erről mi is, mások is, így aligha volt ismeretlen a villányi kiállítás az egri hölgyek előtt. Nagyszerű, ahogy az egriek egyre több területen és egyre hatékonyabban fognak össze, így távol álljon tőlünk, hogy kritikával illessük őket. Szerencsés lett volna azonban, ha az idén ötéves hagyománnyal rendelkező villányiakat meghívják, vagy legalább megemlítik, ez azonban elmaradt.
Most közreadjuk a Vylyan nyílt levelét, remélve, hogy az elmaradt engedélykérés akár utólagosan is megtörténik.

Nyílt levél az Egri Borbarát Hölgyeknek

Kedves Egri Borbarát Hölgyek!
Örömmel olvastuk, hogy „csatlakoztak a boroshordók újrahasznosítását célzó, hazánkban és a világ számos pontján teret hódító akcióhoz” (forrás). Hazánkban Magyarországon a Vylyan Pincészet ötlete és szellemi alkotása a Művészi Hordók kezdeményezés. Ami a világ számos más pontját illeti, ilyen vagy hasonló jellegű kezdeményezésről nincsen ugyan tudomásunk, de egy biztos: a hazai ötletgazdának ismert az elérhetősége.

Egy ötlethez, akcióhoz csatlakozni számunkra azt jelenti, hogy attól, akihez csatlakozunk, engedélyt kérünk, vagy legalább tájékoztatjuk őt ebbéli szándékunkról. Különösen akkor, ha szóról szóra merítünk a sajtóanyagából illetve a pályázatából. Néha azt gondolom, a klasszikus üzleti, emberi etikett egy letűnt világ sajátja. Jelen esetben, hisz szakmabéli borbarát hölgyekről van szó, feltételezem, hogy mindez csak véletlen félreértés műve és nem rossz szándékkal történt, ami történt.
Ezennel a Vylyan Pincészet, mint ötletgazda-tulajdonos nevében hozzájárulok ahhoz, hogy az Egri Borvidék folytassa az általunk elkezdett hordó-történetet. Ha már úgy alakult történelmileg, hogy írásos anyagainkat kérés nélkül felhasználták, ehhez ez úton, utólag is hozzájárulunk. A további félreértések elkerülése érdekében a jövőben kérem Önöket, ha esetleg más ötletünkhöz, kezdeményezésünkhöz csatlakozni kívánnak, jelezzék azt felénk. Megértésüket köszönöm.
Szeretném megragadni az alkalmat és meghívni Önöket 2012. augusztus 2-i V. Művészi Hordó kiállítás megnyitónkra. Ez alkalommal az Egyesült Államokban élő és alkotó világhírű Böröcz András hordó-alkotásait és performanszát láthatjuk. A kiállítást Parti Nagy Lajos nyitja meg, részletekről bővebb információt a Művészi Hordók honlapján találnak.
Munkájukhoz jó egészséget és sok örömet kívánok, üdvözlettel:
Kisharsány, 2012. júniusa

Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója

A két esemény weboldala:

http://www.egriborbaratholgyek.hu/esemenyek/100-boroshordok-uj-elete.html
http://www.vylyan.hu/muveszihordok/a_kiallitasrol.html