A Pfneisl név mind a hazai, mind az osztrák borbarátok előtt ismerősen cseng. A szálak az ausztriai  Kleinmutschenbe vezetnek. Itt működik a Weingut Pfneisl – United Vineyards, ahol a három Pfneisl fivér, Franz, Gerhard és Josef készíti kiváló borait. A Shiraz Brothers-ek a közép-burgenlandi Blaufrankischland legkiválóbb területein tevékenykednek. Hogy milyen eredménnyel, arról bárki meggyőződhetett, aki júliusban, a nyitott pincék program keretében ellátogatott a borászatba. A kóstoló nyitánya egy igazi nyári fehér, a viognierből készített White Pepper volt, aztán jöttek a térség tradicionális vörösborai, a kékfrankos és zweigelt, majd a merlot és cabernet sauvignon. A főszerelő azonban a borászat specialitása: a shiraz  volt. Ezt önállóan és házasításként is megízlelhették a borkedvelők. A RotSylt-ben zweigelt, a Hexenbergben pedig a merlot volt a shiraz párja. A Pentagonban pedig, ahogy a névből is következik öt fajtából: a shiraz mellett cabernet sauvignonból,  merlot-ból, kékfrankosból,   pinot noir-ból alkottak a fivérek egészen kiváló bort. A bemutatott vörösborok – egy kivétellel  – a 2009-es évjáratból származtak. Az eseményről természetesen nem hiányoztak a határ magyar oldalán tevékenykedő Pfneiszl lányok, Birgit és Katrin sem. Franz és Elisabeth Pfneisl lányai is szerepet vállaltak a borbarátok fogadásában,  akik között szép számban voltak magyarok is.

Erős Zoltán tudósítása