Két hétvége is lesz, amikor Hajóson a pincefaluban aligha marad pohár üresen, szív hidegen, ugyanis egy igazán kedves programmal rukkolnak elő a helyiek, íme az ajánlójuk:

A VINTEGRO Pinceszövetség idén első alkalommal rendezi meg az adventi Nyitott Pince Napokat, advent két középső hétvégéjén (december 8-9, és december 15-16, 14 órától 19 óráig). Ezeken a napokon 40 pince bortermelője várja az érdeklődőket ingyenes borkóstolóra.
A szeptemberi Szüreti Forgatag nagy sikere után 7 fiatal borász úgy döntött, hogy beköltözteti a karácsonyt az alvó pincefaluba. Ezen a két különleges hétvégén sült gesztenye, kürtőskalács és rengeteg házi finomság illata járja be az utcákat és tereket. A présházakban a helyi kézművesek és termelők kínálják portékáikat, akiknél ötletes és egyedi karácsonyi ajándékokat vásárolhatnak a látogatók. Sőt az érdeklődők a karácsonyi menühöz illő finom borokat is beszerezhetik a borászoktól. A gyerekeket cukor és kóla helyett aszalt gyümölcsökkel, meleg teával és karácsonyi punccsal várják a házigazdák. Az 1200 pince közötti tájékozódást térképek, a présházak elé tűzött zászlók és az ablakokban világító gyertyák segítik. Aki a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, az kényelmes szállást is találhat valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban.

Időpont: 2012 december 8-9.; 2012 december 15-16.
Helyszín: Hajós – Pincefalu (GPS koordináták: 46.3851588608649 / 19.150242805481)
A belépés ingyenes, a helyszínen visszaváltható borospohár vásárolható 500 forintért.

A VINTEGRO Pinceszövetségről:
„Hajósi borok…testben és lélekben is testesek.”
Évekkel ezelőtt néhány hajósi fiatal, átvéve szülei, nagyszülei mesterségét belekezdett a borkészítésbe. Mivel ezeket a borokat csak saját maguk fogyasztották, kíváncsiak voltak egymás véleményére is, így bormustrákat tartva elemezték, kinek, melyik bora hogyan sikerült. A baráti borozgatások közben – csöppet talán bódult állapotban – nagy terveket szövögettek: milyen jó is lenne, ha a hajósi pincefalu utcáit újra megtöltenék a kirándulni, borozni vágyó vendégek, akik vidám napokat, nagy lakomákat eltöltve messze vinnék a hajósi vendégszeretet hírét. Így sok-sok tervezgetés után 2012 májusában hét pince összefogva végre megalapította a VINTEGRO Pinceszövetséget. A fiatal borászok mind arra törekszenek, hogy hagyományos környezetben az idősebb korosztály tapasztalataira támaszkodva – kihasználva az éghajlati és a hajósi lösz talaj adottságait, valamint a kiváló klímával rendelkező borospincéket – a mai technológia segítségével készítsék el boraikat. Mindezt ötvözik a már régóta ismert sváb vendégszeretettel és gasztronómiával, valamint a történelmi borvidéki kultúrával.

VINTEGRO Pinceszövetség
vintegro@gmail.com
facebook.com/vintegro