VinCE Magazin

Mikulásőrület, Balatonőrület, összefogásőrületPersze, az összefogásoknak örül minden épeszű ember, de annak nem, hogy az összefogások számunkra is ízlelhető gyümölcsét egyszerre hámozzák. A költői kép alighanem elég fárasztóra sikeredett, nem is tudom, hogy így év vége felé vagyok-e ennél többre képes… Na de a lényeg, kedves Badacsonyi Kör és kedves Balaton-felvidéki VSOP, egymással is összefoghatnátok egy kis egyeztetés erejére mert így szegény balatoni borokat imádó híveiteknek a Mikulás egy nagy frusztrációt hoz csak. Én konkrétan úgy érzem magam, mint mikor egyszerre két osztályfőnök sértődik meg, ha az egyidőben tartott két szülőértekezletet feladva egyikre se megyek…

A helyzet: szeptemberben összefogott négy badacsonyi borászat: Szeremley, Váli Péter, Istvándy és Laposa. Nemrég pedig VSOP néven a Sabar Borház, a Pálffy Pince, a Villa Tolnay és az Orbán Pincészet. És mindkét társulás éppen december 6-án tartja első budapesti kóstolóját! A Badacsonyi Kör korábban kezdi, a VSOP később fejezi be, szóval akár mindkét társulás kóstolója befutható (de tényleg futva…). És még lesz egy zenitkóstoló is a Magyar Borok Házában….


Novemberi cikkünk a Badacsonyi Körről:

vincemagazin.hu

A VSOP sajtóközleménye:
Kis borászatok összefogása a Balaton-felvidéken

„VSOP Balalaton-felvidék” név alatt fűzi szorosabbra a kapcsolatait a Villa Tolnay, a Sabar borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll. 
„Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait” – adja meg az alaphangot, Ádám Gábor a káptalantóti Sabar borház tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így kezdettől fogva természetes volt, hogy keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával az együttműködés kiteljesedett és létrejött a „VSOP Balalaton-felvidék”.
A borászatok a vulkanikus tanúhegyek övezte Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidéken, azon belül a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton által határolt területen működnek. Szőlőik a tanúhegyek lejtőin helyezkednek el, ahol a talaj meghatározó alkotóeleme a vulkanikus kőzettörmelék (bazalt, láva és tufakőzetek), valamint az azokat sokhelyütt borító pannonagyag, pannonhomok és lösz. Mindez jelentős szerepet játszik a boraikra jellemző minerális ízvilág kialakulásában.„Nem tömegbort, hanem egyedi arccal rendelkező, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszünk készíteni” – mondja Pálffy Gyula, akinek pincészete évszázados családi generációkon alapul. Borait organikusan művelt szőlőből, hagyományos eljárással, spontán erjesztéssel készíti. „Az összefogás célja – a gazdasági racionalitáson túl – a fogyasztói élmények maximalizálása” – hangsúlyozta Nádasi András, a VSOP formáció munkáját segítő marketing szakember. „A négy pincészet közös rendezvényein olyan kínálattal tud megjelenni, amellyel átfogó képet tud adni az egyedi karakterrel rendelkező Balaton-felvidéki termőhelyekről.” 

Minderről a fővárosi borkedvelők is meggyőződhetnek december 6-án, a Muzikum Club & Bistro-ban, ahol a VSOP első alkalommal tart nagyszabású borestet.
További információ: http://sabar.hu/vsop

És akkor a Zenit-buli:

Elindítunk egy eseménysort, aminek a zenit fajta népszerűsítése a célja. Jó kis jószág a zenit, több van benne, mint amennyire ismert, ezen próbálunk változtatni. Ha egyetértesz a csatolmányban foglaltakkal, valamint időd és kedved is van hozzá, kérlek, gyere el a december 6-i zenit-kóstolónkra a Magyar Borok Házába 18 órára.
A zenit hungarikum, Király Ferenc nemesítette Ezerjóból és a francia Bouvier-ből 1951-ben Badacsonyban. Bőtermő, korai érésű, kellemetes illata és fincsi savai vannak, a könnyű, vidám ivóbortól az ásványos, érlelt, intelligens száraz boron át a súlyos, mély és édes aszúborig mindenre kapható. Leginkább a Neszmélyi, a Balatonboglári, a Balatonfelvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-melléki, az Egri, az Etyek-Budai, a Móri és a Soproni borvidéken lakik, tán úgy 570 hektáron. A zenit a jövő bora, tele nagy lehetőségekkel. Ezeket szeretnénk vizsgálgatni a decemberi zenit-teszten, illetve távolabbi célunk, hogy a fajtát ismertebbé és népszerűbbé tegyük, amit folyamatos zenit-PR-ral, a legkorszerűbb kommunikációs eszközök és platformok használatával, eseményekkel és kiadványokkal, majd egy év múlva egy kis zenit-fesztivállal fogunk elérni.

A kóstoltató pincészetek: anonym, Borpalota, Csernyik, Feind, Figula, Frey, Geszler, Hadobás-Agrovitál, Sterlik, Taschner, Tornai, Vincellér

http://www.magyarborokhaza.com

A Badacsonyi Kör Mikulás-attrakciója:

(Németh Ágnes összeállítása – egy azok közül, aki igyekszik mindhárom helyre eljutni…)

 

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.