VinCE Magazin

Végre igazi árverés lesz Magyarországon!Dr. Mészáros Gabriella írása

Sárospatakon rendezik első ízben azt az árverést (április 27-én, szombaton), ahol egyedi tételek kerülnek kalapács alá – részben jótékonysági céllal.

Lehetne akár negligálni is ezt az alkalmat, mondván: az efféle jótékonysági célú felajánlásokra szánt tételek legfeljebb vitrintárgyak lehetnek, a legtöbb esetben a kikiáltási és a leütési ár sem igazodik semmiféle valós árhoz vagy értékhez.

Viszont ez a mostani – első alkalom itthon – nem ilyen. Valós borárverés lesz, még hordóban pihenő tételekkel, melyeket a termelője csak az árverést követően palackoz majd le. Ezeket a borokat korábban senki nem kóstolta – nem is tehette, hiszen forgalomba nem kerültek és nem is fognak. Nálunk kényszerű interregnumok nélkül működő más borállamokban ez régóta bevett módszer egyedi, kis tételek megvásárlására. Rengeteg igényes vendéglő szerzi be így saját tételeit, de szívem szerint néhány bort leginkább saját pincémben dugnék el.

Mivel az árverésen a borokat lesz szerencsém felvezetni, tegnap előkóstolást végeztünk

Íme a teljes lista, hozzáteszem: hordóminták. Nem készre kezelt, polírozott borok, sokkal inkább potenciálmustra.

 

A TOKAJI BORLOVAGREND tagjai által felajánlott tételek

 

 

 

Budaházy Kabar 2012
Sötétebb szalmasárga. Illatra még élesztős, nagyon fiatal. Izgalmas, fűszeres-muskotályos karakter az illatában, kis fanyarsággal a végén. Meglepően élénk a savtartalma, de az alkohollal jó egyensúlyt tart.  Szép arányok, karakteres ízvilág. Jó tartású bor.

DemeterVin Úrágya Furmint 2012
Halvány és tiszta. Illatra még a fa a meghatározó, de nem agresszív és nem is takarja el a gazdag ásványosságot. Szájban jó az egyensúlya, finomak a savai. Jó struktúra. Kellően hosszú és nagyon furmintos. Komoly, elegáns bor. Emlékeztet a nagyon tartós 2003-ra és a nagy kedvenc 2009-re.

Füleky Király 2012
Tiszta furmint. Színe szép, illatra fiatalos, tele finom gyümölcsös jegyekkel. Mintha már kész bor lenne. Egyensúlyra nagyon szép, élénk, lendületes és nincs benne semmi túlzó Leheletnyit a hordó még érezhető, ízeit kis cserzőanyag zárja. Kerek a bor, ám nem barokkos – inkább csak a Király melegségét érezzük benne. Fűszeres és buja.

Royal Tokaji Furmint 2474  – 2012
Valójában ez a bor is a Szent Tamásban szüretelt szőlőből készült. Színben nagyon fiatal még, határozottan érezhető az élesztősség illatában. Jók a savai, lendületesen indít. Illata levegővel szépen alakul. Jó egyensúly, jó hordóhasználat. Cserzőanyag érezhető a korty elején, komoly mineralitással. Jó lesz.

Szent Benedek Köveshegy 2009
Érdekes karakterű illat – a hordó füstös-toastos jegyei uralják. Igen élénk a savtartalma, a több mint három év hordós érlelés mintha nem is érintette volna. Még most is virgonc bor.

Szent Tamás Szent Tamás 2012 (Nőtelen aldűlő válogatott tétele)
Illatában édeskésen virágos, nagyon tiszta, meleg, élénk és tetszetős. Szájban is sima, szinte selymes. Kedves, ám élénk bor, remek egyensúllyal. Finom, elegáns mégis van benne valami behízelgő, vastag ásványossága ellenére.

Disznókő Hegymegi 2012
Picit füstös, toastos, de levegővel szépen alakul az illata. Lendületesen indul, most még sok a cserzőanyag benne, savakban sem szegényes. Hosszú, kiegyensúlyozott bor, enyhén fanyarkás, vegetális aromatikával.

Szepsy Nyúlászó 58 2012
Illatra meleg és édeskés, izgalmas, buja, fűszeres illatokkal. Teljesen sima a bor. Struktúrájában csiszolt, ízeiben elegáns és hosszú – koncentrált de nem lehengerlő. Előbb jönnek elő belőle a gyümölcsök, mint a talaj. Olajosan selymes a vége.

Samuel Tinon Szent Tamás 2012 Furmint
Illatában a mikro-oxidáció érezhető, zöld dió, kenyérhéj, alma. Savai jó felütést adnak, határozottan indul a bor. Ízeiben is inkább a hordós érlelést érezni, kevésbé a gyümölcsös oldalát. Vastag bor.

Kikelet Hárslevelű Váti 2012
Nagyon tiszta hárslevelű illat, hársvirággal, mézzel. Pici édes vonulattal. Fűszeres és barátságos. Teljesen száraznak tűnik, a magasabb alkohol nem érezhető. Elég jó cserzőanyag van benne, kifejezetten jó a tartása. A végén most még a hordó győz, de nagyon szép már így is.

Degenfeld édes Szamorodni 2011
Illatra még nem állt össze teljesen, de gazdag. Szájban szinte alig érezni az édességét, annyira jó az egyensúlya. Könnyed, szinte légies bor. Struktúrája is jó, ízében sok és finom gyümölccsel.

Holdvölgy furmint édes Szamorodni 2011
Színében sötétebb. Illatban és ízben egyaránt vastag, nagyon szép bor. Remek egyensúllyal, édessége ellenére egyáltalán nem nehézkes, sőt, kifejezetten élénk, finom és tetszetős.

Samuel Tinon száraz szamorodni 2006
Sötétebb szín, gazdag viszkozitás. Illatra tiszta és határozott. Tisztán, tipikusan szamorodni, klasszikus oxidált illatokkal. Szájban jelentős a cserzőanyaga, de egyensúlya rendben. Igazi száraz szamorodni.

Disznókő Hárslevelű aszú 5 puttonyos 2010
Illatra nagyon gazdag, csupa gyümölcs, tele van botritisszel. Szájban ízképét a savai vezetik. Kellően hosszú és karcsú a bor, tiszta, határozott gyümölcsösséggel az utóízében.

Pajzos Nobless 2009 5 puttonyos aszú
Illatában még nagyon fiatalos. Intenzív, tobzódik a citrusfélékben. Vastag, de savai finomak, jó az egyensúlya. 220 gr cukor nem kevés, de meg sem kottyan ilyen testnek. Virágos, a rengeteg gyümölcstől szinte könnyed (!), selymes. Utóízében masszív őszibarack érezhető. Ilyenekbe szoktak beleszeretni.

Hétszőlő 2010 7-es hordó 6 puttonyos aszú
Sötétebb letisztult, szinte tükrös szín. Buja, fűszeres, orientális illattal. Vezet benne a gyümölcsösség. Cukortartalma szinte észrevétlen. Ízében a hordó most kicsit erőteljesnek tűnik, vélhetően a karcsúbb borokat adó évjárat miatt. Gyümölcsös, karcsú bor, de csöppet sem súlytalan.

Nobilis 2010 6 puttonyos aszú
Színében még nem állapodott meg teljesen, de az illata nagyon szép. Citrus héj, grapefruit, méz, mezei virágok. Remek egyensúly, jó struktúra. Nagyon gazdag ízében is, csupa gyümölcs, izgalom és fűszeresség. Finom, elegáns, mindenütt kidolgozott részletekkel. A botritisz erősen alakítja karakterét.

Barta Öreg Király Aszúesszencia 2007
Sötétebb szín, intenzív érlelt karakter az illatban. Jellemzően aszalt szilva és fahéj jellemzi, izgalmas összeállítás. A meleg évjárat dacára jók a savai, nem cukorszirup. Gyümölcsössége ízében is koncentrált. Fűszeressége dominál utóízében.

Orosz Gábor Aszúesszencia 2002
Színe borostyán. Illatában emlékeztet egy PX-re, inkább töppedt, mint botritiszes karakter. Tiszta mazsola. Savai megtartottak, valójában egyensúlya is van. Érdekes, izgalmas bor.

Patricius Aszúeszencia Czigány-dűlő 2008
Illatra kifejezetten fiatalos és gyümölcsös. Kifogástalan egyensúly, finom, izgalmas és élénk. Citrusos, leheletnyit érezni csak a hordót ízeiben. Hosszú bor, gazdag lecsengéssel az évjáratnak megfelelően finom savszerkezettel.

Dereszla Esszencia 2010 710 gr cukor
Minimális alkoholtartalommal. Csupa kajszi, nagyon tiszta és határozott az illata. Mintha friss kajszit kóstolnánk, lekváros jegyek nélkül. Savai vannak bőven, de szép és hosszú – még elegánsnak is nevezhető – bár ez itt hivatalosan nem helyén való.

Samuel Tinon Eszencia 2000 Jean-Paul II
Sötét, mély dohányos karakterű bor. Szantál és nedves avar jellemzi. Savtartalma még mindig jelentős, cukortartalma értelemszerűen szintén. Percek múltával is érezni ízeit.

Az árverési katalógus itt található.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.