A Magyar Sommelier Szövetség 2013. június 23-án rendezi meg a Magyar Sommelier Bajnokságot. A verseny célja, hogy színvonalas megmérettetési lehetőséget biztosítson hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak. A verseny helyszíne a Budavári Magyar Borház lesz (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.). A versenykiírás a Magyar Sommelier Szövetség honlapján (www.sommelierhungary.hu) olvasható. A verseny győztese elnyeri és viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka 2013 címet. Jelentkezni 2013. június 10-ig írásban lehet a Magyar Sommelier Szövetségnél a zoltan.slezsak@sommelierhungary.org címen. A szervezők a sommelier szakmában dolgozó szakemberek jelentkezését várják.

A VinCE Magazin főszerkesztője is részt vett egyszer a bajnokságon – ugyan akkor még a korábbi Szövetség rendezte –, így első kézből származó információink vannak a verseny nehézségéről.
Úgy gondoltam, hogy sokkal izgalmasabb és hitelesebb úgy tudósítani a versenyről, ha nem páholyból figyelem, hanem magam is indulok és végigcsinálom az egész versenyt – meséli Németh Ágnes.
Az elmélet jól ment, a kóstolás is (bár az armagnac és a cognac megkülönböztetése nem sikerült…), a gyakorlattal azonban bajban voltam – meséli a vakmerő zsurnaliszta. – Életem első dekantálását celebráltam, és ezt bizony szegény Kozma Kálmán zsűrielnök nadrágja bánta…
Az akkor még Decanter magazin főszerkesztője a blama ellenére az előkelő 5. helyet szerezte meg akkor, amikor Cseke Gábor lett a magyar bajnok.
Javasoljuk minden sommelier-nek, hogy próbálja ki magát, az üzletvezetőknek pedig azt, hogy indítsák pohárnokaikat a versenyen.