Augusztustól újra látható az M1 műsorán a Borvacsora, amelyben a magyar borrégiókkal, azok boraival és ételeivel, a helyi jellegzetességekkel ismerkedhetnek a nézők. A műsorvezető és a meghívott vendégek remek borok és hozzájuk illő, az adott vidék termékeiből készült fogások mellett beszélgetnek borról és életről.

A híres aszúk, a szamorodnik, fordítások és máslások mellett ma már kiváló testes száraz fehérborok is készülnek Tokajban. Az aszúk árnyékában olyan minőségi termékek születnek, mint például a lillafüredi füstölt pisztráng, amely 2011-ben OMÉK-díjat is nyert. Az erdőbényei túró is megérdemelné a reflektorfényt, akárcsak az erdőhorváti karikaperec, amelyet az Isten is aszúkorcsolyának teremtett.

Tokaj szomszédságában fekszik az a vidék, ahonnan több méltán híres eredetvédett pálinkánk kerül ki. Az itt termő szatmári szilva, szabolcsi alma és újfehértói fürtös meggy a pálinkafőzés kiváló alapanyagai.

 

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági rendezvénye, több mint 100 éves múltra tekint vissza. A 76. OMÉK idén szeptember 18-án nyitja meg kapuit a budapesti Hungexpón.