Múltkor kóstoltam egy nagyon finom bort, de hogy is hívták? Azt hiszem, Chiléből, de hogy azon belül honnan? És milyen évjáratból? Nem emlékszem – ez a fajta siralom már a múlté. Megérkezett a XXI. század gőzgépe, a számítógép, és annak mobil verziója, az okostelefon. Most összegyűjtöttünk néhány figyelemre méltó boros mobilalkalmazást, amelyek segíthetnek kedvenc hobbink mesterfokon való művelésében. A cikkhez megkérdeztünk külföldi bloggereket, és nem utolsósorban bemutatjuk a VinCE Bor alkalmazást is!

A boros telefonos alkalmazásoktehát segíthetnek abban, hogy legszebb borélményeinket megőrizzük az utókornak. Persze jegyzetelhetnénk különböző füzetekbe is, hiszen sokféle bornaplót árulnak mindenfelé a világon kisebb-nagyobb összegért, de mikor megvesszük és hazavisszük, akkor rájövünk, hogy valahogy egyik sem az igazi. Íme négy dolog, amiért érdemes a mobil alkalmazások mellett dönteni:1) Legalább egy mobileszköz mindig nálunk van.2) Hosszú távon olcsóbb, mint a füzetek.3) Az információ már digitális formában jön létre, tehát azonnal megosztható.4) Fotót csatolhatunk a bejegyzésekhez.

Ha már eldöntöttük, hogy mostantól fejest ugrunk a digitális világba, akkor egy újabb problémába ütközhetünk: melyik alkalmazást használjuk? Melyik a legjobb? Ennek eldöntésében próbál segíteni ez a kis írás, a program kiválasztása ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Fizessünk érte? Ingyenes legyen? A legdrágább boros alkalmazások sem kerülnek 3–4 ezer forintnál nagyobb összegbe, ami egy jobb bornaplófüzet ára. Így inkább az alapján érdemes dönteni, hogy melyik a testhezállóbb, melyik illik jobban igényeinkhez. Témák alapján háromféle alkalmazást tudunk elkülöníteni: bornaplók, boros adatbázisok és oktató jellegű programok.

I. Jegyzetek, bornaplók

1. Cor.kz

Az élet túl rövid, hogy rossz borokat igyunk! Ez a kis alkalmazás közel 1 000 000 leírást és tesztet tartalmaz a Cellartracker adatbázisából. Vonalkód-leolvasója is van, amelynek segítségével a boron lévő vonalkódból mindent megtudhatunk az italról. A programban létrehozhatunk saját borkollekciót, illetve rendelkezik egy összehasonlító szolgáltatással is, amivel hasonló borokat tudunk egymás mellé rendelni, hogy megnézhessük, melyiket érdemes megkóstolni vagy megszerezni. Az alkalmazás fizetős, de olcsó, létezik iOS és Android felületre is. Magnus Reuterdahl svéd archeológus és borblogger is ezt ajánlja.

2. Corkbin

Rendkívül egyszerű alkalmazás. Jó választás lehet azoknak, akik csak a mobiljukat használják. Szolgáltatásai: fotókészítés, komment vagy rövid jegyzet készítése, geotag (a jegyzet, fotó készítésének pontos helye), kereső a wine.com weboldalról, egyszerű borszótár, borpárosító szolgáltatás (bor-étel). Megjelenése kicsit rusztikus, de megszokható. Az alkalmazás ingyenes, minden operációs rendszerre létezik. Brett Jones brit borblogger ajánlásával.

3. Wine Memo

Egyszerű borjegyzet, olyanok is használhatják, akik semmilyen borismerettel nem rendelkeznek. Használata rendkívül egyszerű: készítsünk egy fotót, olvassunk be a vonalkódot, írjunk hozzá pár sort a tapasztalatainkról, egy kattintással válasszuk ki, hogy a bor milyen aromákat tartalmaz, állítsuk be a színt a palettán, és kész is! Rögtön bekerül a saját adatbázisunkba, amit bármikor megoszthatunk ismerőseinkkel vagy akár az egész világgal. A program ingyenes és még elég friss, de rendelkezik iCloud támogatással is, tehát jegyzeteinkhez bárhonnan hozzáférhetünk.

4. Vinoteka classic

Nos, ez egy mérhetetlenül komplex alkalmazás – ezért használata sem olyan egyszerű, de ha hozzászokunk, akár életünk végéig kiszolgál minket. Szóval, képzeljünk el a lakásunk alatt egy hatalmas, üres pincét, amit kedvünk szerint rendezhetünk be polcokkal, hűtőkkel vagy egyéb bortároló eszközökkel, majd ezeket virtuálisan (persze ideális esetben reálisan is…) feltöltjük. Igazán részletes leírást tudunk készíteni minden borról saját értékeléssel, még azt is beállíthatjuk, hogy mikor lesz fogyasztásra alkalmas. A majdani időpontban pedig értesítést kapunk az alkalmazástól, hogy itt az idő, borunk megérett a fogyasztásra! A program pontosan megmutatja, hogy a bor hol tartózkodik éppen a pincénkben, és arra is van ajánlása, hogy az adott ételhez milyen bort fogyasszunk. Az alkalmazás szinkronizálható a gépünkön lévő programmal is. A programnak létezik ingyenes verziója is, de mivel nem olyan drága a teljes, fizetős verzió, érdemes ez utóbbit választani.

5. Wine Journal+

Jól kezelhető, egyszerű borjegyzet iCloud támogatással. Letisztult design, érthető kezelőfelület. Annyiban tud többet a hasonló programoknál, hogy egy jegyzethez akár négy képet is csatolhatunk. Hátránya, hogy nem tud önállóan geotaget hozzárendelni a jegyzethez, azaz minden esetben kézzel kell beírnunk a kóstolás helyét és idejét.

A program ingyenes, tartozik hozzá Facebook-csoport is, ahol posztolhatjuk az éppen aktuális kedvencünket, viszont jelenleg csak iOS rendszeren üzemel.

6. Wine Cellar

Ez a program jó alternatíva kezdők és profik számára egyaránt, könnyen kezelhető és egyszerű. Rendelkezik iCloud támogatással, a jegyzetek könnyedén megoszthatók, sőt a tesztelés folyamán némi gépelést is megúszhatunk a vonalkódolvasó segítségével. A tesztelt borokat saját virtuális pincében helyezhetjük el, ahonnan bármikor visszakereshetőek kulcsszó alapján vagy böngészéssel. A már tesztelt borokat bírálhatjuk is egy 5 pontos rendszerben. A program PRO verziója komolyabb adatbázist is tartalmaz a világ boraiból. Az applikáció fizetős és nem egyezik meg az azonos nevű androidos alkalmazással.

7. Evernote

Ez egy igazán ügyes program! Bár nem kifejezetten borjegyzetnek találták ki, a legtöbb borblogger mégis ezt használja. Felhasználási területei nagyon szerteágazók lehetnek, ugyanis minden operációs rendszerre létezik, mobil és asztali gépekre egyaránt. A program maga egy sima jegyzetfüzet, ami automatikusan szinkronizálja magát a gépünkkel vagy egyéb mobil eszközünkkel, az adatok elveszésére tehát roppant kicsi az esélyünk. Megjelenése letisztult és szép. A jegyzeteinkhez csatolhatunk fotót, hanganyagot, kulcsszavakat, webcímeket, geotaget. A jegyzeteinkhez megadott kulcsszavakból a program egy kis tartalomjegyzéket állít elő, amely felettébb megkönnyíti a keresést az írások, fotók között. Aki nagyon sokat használja, annak érdemes elgondolkozni a prémium szolgáltatásokon is, amelyek ugyan pénzbe kerülnek, de a továbbiakban nem lesz problémánk akár 1 GB-os képek, felvételek feltöltésével sem. Az Evernote egy picit olyan mint a lego. Vannak hozzá kiegészítők is, amivel specializálhatjuk magunkat kóstolásra vagy blogolásra is. Az alap applikáció ingyenes, a prémium szolgáltatás fizetős. A megkérdezettek 50%-a ezt a programot használja, többek között Ryan Opaz amerikai borblogger is.

II. Adatbázisok

8. Hello Vino

Windows, iOS és Android operációs rendszeren is elérhető. Ingyenes adatbázis, amelyben szűkítéssel tudunk keresni magunknak olyan bort, amihez leginkább kedvünk van az adott pillanatban. Ha pedig vendégeket hívunk vacsorára, könnyedén ajánl borokat az általunk készítendő ételhez, legyen az pizza vagy egy bonyolultabb fogás.

9. Drync Wine Pro

Sokak által a legtöbbre értékelt adatbázisszoftver. Jelmondatuk: több mint egymillió palack a zsebben. Három fontos szempont alapján készítették el programot:

1) keresés (könnyedén böngészhetünk vagy specifikusan kereshetünk a borokra);

2) virtuális pince (ha már megtetszett, vagy teszteltünk bizonyos borokat, miért ne tennénk be a saját pincénkbe, hogy bármikor megtaláljuk?);

3) tanulás (több mint ötszázezer szakértő, borász jegyzeteit találhatjuk meg a borok értékelésénél).

Hozzájárulhatunk a közjóhoz azzal, hogy mi is felviszünk pár bort a programhoz csatolt jegyzettel. Egy kis segítség: aki nem szeret mobilon gépelni, az a borait az applikáció weboldalán is rendezgetheti (www.drync.com). Az alkalmazás elérhető Android és iOS redszerre is.

10. Natalie Maclean: Wine Picks & Pairings

Elég összetett program, legnagyobb értéke, hogy minden operációs rendszeren elérhető. Jelenleg egy 150 000 tételes adatbázisból dolgozik. Ezek között tudunk böngészni vagy akár vonalkód alapján keresni. Létrehozhatunk saját virtuális bortrezort is, amelybe eltehetjük a nekünk tetsző tételeket. A program bor-étel párosításhoz is ad ötleteket. Elméletben vásárlási tippeket is kaphatunk, de Magyarország sajnos egyelőre elérhetetlen a rendszerben – annak ellenére, hogy a weboldal ezt ígéri. Natalie Maclean amerikai borszakíró neve biztosíték arra, hogy a borok, melyeket ajánl, nem fognak csalódást okozni. A program alapverziója ingyenes.

11. Wine Enthusiast Guide

Jöjjön egy-két magazinos szoftver. Ezek azért fontosak, mert sokan nehezen állnak át a nyomtatás világáról az online-ra. Ez az adatbázis a Wine Enthusiast amerikai bormagazin adatai-ból táplálkozik, ahol természetesen szakértők tesztelték a borokat. Nagyon hasznos, hogy árra is lehet keresni, illetve az alkalmazás megmondja azt is, hogy hol tudunk jelenleg a legolcsóbban hozzájutni ahhoz a borhoz, amit kinéztünk magunknak. Véleményformáló magazinról lévén szó, nem maradhat el az oktatás sem. Már most is olvasgathatunk online tartalmakat vagy oktatóanyagokat, de ígéretük szerint ez a szekció drasztikusan növekedni fog a jövőben és Android verzióra is elkészül. A szoftver ára 800 forint környékén mozog.

12. Fine Wine Magazines

A világ jelenleg létező talán legszebb bormagazinja, amelyben sohasem fogunk olcsó borokat találni, csak és kizárólag elitben gondolkoznak. Maga a program sem szokásos és nem is könnyen kezelhető, mivel konkrétan a magazinok lapozgatós verzióit tudjuk letölteni. De aki szeret olvasni és lélegzetelállító képeket nézegetni, annak mindenképpen érdemes rászánni az időt. Az alkalmazás ingyenes és csak iOS rendszeren érhető el.

13. Wine Experts Ratings

Az utazások királya! Nem szükséges hozzá internet. Bordeaux-ba utazna? A zsebében lesz minden, amit a helyi château-król tudni érdemes. Árak (helyi és világviszonylatban is!), vélemények, elérhetőségek, sőt franciatudásunkat is pallérozhatjuk a segítségével, de a legfontosabb, hogy segít kiejteni a birtokok nevét. Egy borra bökve azonnal megtudhatjuk, hogy az amerikai borguru, Robert Parker hogyan értékelte. Jelenleg a program hét borvidékre koncentrál: Bordeaux, Burgundia és Rhône, Elzász, Champagne, Loire és Languedoc-Roussillon, Olaszország, Spanyolország, Németország, Kalifornia.

Ára nem túl magas az információértékéhez képest (1300 Ft körül), iPhone-ra tölthető le.

14. VinCE Bor

Már letölthető a VinCE Magazin mobil applikációja, a VinCE Bor. A VinCE Bor készítésekor az volt a célunk, hogy kézzelfogható segítséget nyújtsunk a borválasztásban és a vásárlásban a két leggyakoribb vásárlási élethelyzetben.

Az egyik: szeretnénk valamilyen bort, de csak halvány elképzelésünk van róla. Például az irodában ülve eszünkbe jut, hogy este a főnöknél lesz informális vacsora, mégiscsak valami trendi itallal kéne érkezni. Valahogy így zajlik: „Legyen vörös, mert a beidegződések erősek. Borvidék? Legyen Villány, mintha arról a főnök már beszélt volna. Pincészet? Nézzük csak: Polgár, Gere, Tiffán, Vylyan. Nézzük ezt a vicces nevűt, Vylyan, hoppá, mennyi csillag, oké, legyen az Ördög? Négy csillag. Célzásnak jó, de mégse… Gombás? Értem, hogy a dűlő neve, de a főnök még valami rossz viccnek veszi. Pillangó – ez az! Kissé feminin a főnök, ez fog neki tetszeni és tessék, öt csillag! Itt van, hogy hol lehet kapni, mennyiért, már rendelem is.”

A másik vásárlási élethelyzetre is gondoltunk: amikor a polc előtt állva egy konkrét borról szeretnénk megtudni, hogy érdemes-e megvenni. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a legtöbb bort barátnők, feleségek veszik, akik sokszor elég halovány elképzeléssel állnak a polc előtt, viszont kedvesük előtt este jól hangzik, hogy drágám, ez egy kiválóra értékelt pinot noir, a bárányhoz pedig egyenesen remek. De hogyan zajlik az odáig vezető út? Áll a polc előtt, megtetszik neki a legcukibb címke, már venné is le a polcról, de inkább beüti a bor nevét. Talált, három csillag, hát, nem rossz, de nézzük a másik cukit. Nincs találat (itt jegyezzük meg, hogy a nincs találat azt jelenti, hogy vagy soha nem küldött tesztünkre bort a pincészet, vagy küldött, de nem ütötte meg a háromcsillagos szintet). „Következő csini címke, beírom, igen, négy csillag, nahát, és kevesebbe kerül, mint az előző kettő, már viszem is.” Vacsi jól sikerül, férfiú lenyűgözve, app bebetonozva…

A VinCE Bor applikáció arra is jó, hogy megtanuljuk, hogyan kell bort kóstolni, hogyan válasszunk poharat, akár egy interaktív bortanfolyamnak is beillik, hiszen a How to…, azaz Hogyan csináld? menüpont alatt kéthavonta új „leckéket” töltünk fel.

Hova menjünk ma, holnap, a jövő hónapban? A VinCE Bor applikációban megtalálható minden boros esemény. A hazai pincészetekről is találunk egy rövid ismertetőt.

A VinCE Bor testvére a VinCE Gasztro, ahol hangulatunkhoz illő receptek közt válogathatunk.

Kéthavonta frissül, a borértékelések száma pedig folyamatosan bővül a VinCE Magazin értékeléseivel. Már most is ez a legnagyobb nem nyomtatott boradatbázis magyar borokkal – és a helyzet csak fokozódik!

Az alkalmazás ingyenes, de egyelőre csak Samsung androidos telefonokra tölthető le.

III. Oktatás

15. WSET Wine Game

Kellemes időtöltés, ha van az embernek egy kevés ideje egy kis tudás alapú játékra. A feladat, hogy boros címkékről ismerjük fel az adott bor származási helyét. Ez nem tűnik túl nehéznek egészen addig a pontig, amikor a címke alapján ausztrál appellációkra kell ráböknünk. Természetesen időre megy a játék! Ha már sokszor tévesztettük el, biztosan meg fog maradni a fejünkben, hogy honnan származnak az egyes borok. Jelenleg csak iOS rendszeren érhető el.

16. Grape Number Game

Ez a kis alkalmazás a szőlőfajták felismerésén alapul. Az egyetlen hátránya, hogy jelenleg csak iPaden működik, de a fejlesztők ígérik, hogy elérhető lesz más platformra is. Itt ismereteinkre támaszkodva kell szőlőfajtákat felismernünk és párosítanunk.

17. Wine Exam Preparation

Ez egy komolyabb tesztprogram a Wine & Spirit Education Trust kiadásában. A teszteket két tudásszinten időre kell megoldanunk. A 800 kérdést természetesen az iskola vizsgakérdéseiből válogatták össze. A kérdések nem könnyűek, de lehetőségünk van minden témának utánanézni az iskola weboldalán. 70% felett a vizsga eredményesnek mondható. A grafika elég kezdetleges, de itt kivételesen nem is ez a lényeg. Az applikáció iOS rendszeren fut. Létezik ingyen verziója is, de ott lényegesen kevesebb kérdésből válogat a program.

 18. Winetrainer

Hasonló tesztprogram, mint az előző, de a kérdések szerteágazóbbak. 1400 kérdés közül válogat a gép három nehézségi szinten, a geográfiai kérdésektől a „milyen karakterisztikájú borokat készítenek Riojában” nehézségűekig. A program alapverziója száz kérdést tartalmaz ingyenesen. Érdemes kipróbálni, ha valaki komolyabban akar foglalkozni a bor mögött rejlő tudással. Az applikáció Android rendszer alatt elérhető.

19. Wine Maps

A borrégiók térképei elengedhetetlenek utazáskor, vagy ha egyszerűen csak utána szeretnénk járni, hogy pontosan honnan is származik a bor, ami éppen a poharunkban van. Alig 300 forintért a zsebünkben tudhatunk egy egész térképadatbázist! Használata egyszerű, a térképek jó minőségűek, egyetlen hátránya, hogy jelenleg csak a fontosabb országokat tartalmazza az adatbázis. Franciaország, Bordeaux, Burgundia, Loire és Rhône, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Argentína, Ausztrália, Chile, Új-Zéland, Dél-Afrika, USA, Kalifornia térképeit tanulmányozhatjuk.

20. Wine Educator

Oktatás és vizsga egyben! Ez az olcsó kis program abban különbözik eddigi társaitól, hogy maga is képes kérdéseket összeállítani, így a gyakorlás során nem tudjuk memorizálni a kérdéseket. Igazán élvezetes tanulásra ad lehetőséget. Ugyan csak fizetősen érhető el a program, de pár száz forintot megér.
A szoftver Android és iOS rendszer alatt is egyaránt elérhető.

21. Fröccs

Találunk játékos boros alkalmazásokat is szép számmal, szívünkhöz legközelebb a Kitchen Budapest által létrehozott Fröccs applikáció áll, amely mókás szódásüveges grafikával jeleníti meg a fröccs keverési arányait. Ezerszer leírtuk és olvastuk, de mindig belezavarodunk, hogy most akkor mennyi szóda kell a házmesterhez, melyik a Krúdy-fröccs, és így tovább. Pedig a fröccs a magyar kollektív tudat része, kicsit azt is jelképezi, hogy ha akarjuk, tudjuk mi könnyedén is venni az életet – csak
a keverési aránytól függ.

„One more thing!” (Steve Jobs)

Amennyiben utazásra indulunk, mindenképpen nézzünk utána, hogy létezik-e az adott területnek saját alkalmazása! A legtöbb régió már készít ingyenes programokat helyi tudnivalókkal,
szőlőfajtákkal, pincészetek neveivel, elérhetőségeivel.

Szerző: Dobos Tamás

+1 Vivino Wine Scanner
Az alábbi aplikáció pedig a cikk megjelenése után érkezett, így olvasónk levelével együtt olvashatják:
Tisztelt VinCE Magazin! A 2012. decemberi szám óta szeretnék írni Önöknek és végre sikerülni látszik! Azért a decemberi szám óta, mert abban írtak a boros mobilalkalmazásokról. Kipróbáltam párat, és ami nekem a legjobban tetszett, és amiről szerintem minden magyar borkedvelőnek tudnia kellene, nem volt benne. Ennek a boros applikációnak a sikeréből természetesen semmilyen hasznot nem élvezek…. direkt módon. Az alkalmazást úgy hívják, hogy Vivino Wine Scanner. Előnyei:
-Pontosabban olvassa be a borcímkéket, mint más alkalmazások.
-Több magyar borász borai vannak az adatbázisukban, mint az eddigiekben, a világból összesen 15 millió boros címke. – „Követőket” is könnyen szerezhet az ember, mert a Facebookkal is összeköttetésben van.
-Külön hangsúlyt helyeznek a borok szöveges értékelésére a csak „csillagos” jelöléssel szemben, mivel az valóban többet árul el egy borról.
-Szortírozhatjuk elfogyasztott borainkat borfajták, ország, vagy akár a bor szkennelésének a helye alapján is.
-Ellát infókkal a címke beolvasása után, mint például az ajánlott fogyasztási hőmérséklet, vagy megmutatja adott borhoz ajánlott ételek listáját.
-Be lehet állítani ezenkívül a borfogyasztás/ vásárlás helyét, a bor árát is.
-Lehet látni a a pince és esetleg a többi fogyasztó értékelését, ami a hipermarket polcai előtt nagy segítség lehet.
-Láthatjuk, hogy barátaink mit fogyasztottak a hétvégén, sőt még kommentelni is lehet őket. Végül is, minél többen használjuk,
annál több értelme van!
Van ingyenes és fizetős verziója is Androidra és IOS-re is, a fi zetős verzióba plusz kényelmi funkciókat építettek. Az alkalmazás
remekül betölti alaphivatását: azt, hogy sose felejtsünk el egy bort sem.