Nincs más olyan bor, amelybe beleszagolva a banán jellegzetes illatát érezhetjük, csak a beaujolais nouveau. A gamay szőlőfajtából készült bort nagy csinnadrattával szállították Párizsba – így kezdődött a beaujolais újbor kultusza. Ma már Japánban több fogy, mint Franciaországban – nem csoda, hiszen ők csoportos fürdőzésre is használják.

Fontos szabály a beaujolais értékesítésénél, hogy november harmadik csütörtökén lehet csak megkezdeni az értékesítést – igaz, akkor már 0 óra 1 perckor –, és csak a szüretet követő január végéig lehet árusítani, ezért, ha egy hipermarket polcán 2012-es beaujolais nouveau-t látunk, akkor meneküljünk… Ez természetesen csak az újborra, a beaujolais nouveau-ra vonatkozik, más beaujolais-kra nem!

És egy pár szó a friss, banános illat okáról: a beaujolais nouveau karbonikus macerációval, vagyis szén-dioxidos erjesztéssel készül, ami annyit tesz, hogy a fürtök egyben, szén-dioxid-párna alatt erjednek, a levegőtől elzárva, így az ép bogyók belsejében indul meg az erjedés. Gyors folyamat, napok alatt végbemegy – de a készült bor sem hosszú életű, hamar igyuk meg!

Az IFDT borkereskedéshez is megérkezett már a beaujolais nouveau, méghozzá a kiváló minőséget képviselő Joseph Drouhin birtokról. A friss, üde bor a webshopból 2690 Ft-ért vásárolható.
Élvezzük és legyünk ma egy pohár vadonatúj beaujolais nouveau mellett egy kicsit bohó franciák! Itt van hozzá egy kis vidámság dallamokkal körítve!

Egy korábbi cikkünk a Drouhin birtokról:
Első rész
Második rész