A bor minden étkezést ünnepi alkalommá, minden asztalt elegánssá és minden napot civilizáltabbá tesz” – állította André Simon (1877-1970), francia származású borkereskedő és borszakíró. Az angol borpiac karizmatikus vezetője volt a 20. század első felében, ugyanakkor jobb tanárnak tartották, mint üzletembernek, amit a 66 éves szerzői pályafutása alatt megírt 104 kötete is bizonyít. Az ő emlékére alapított André Simon-díjat minden évben a legjobb gasztronómiai könyveknek ítélik oda, legyen az életrajzi kötet, szak- vagy útikönyv. 2012-ben az ÉTEL kategóriájában Caroline Conran Sud France című könyve, míg az ITAL kategóriájában a Jancis Robinson, Julia Harding és José Vouillamoz szerkesztette Wine Grapes vittel el az első díjat. A 2013-ban megjelent gasztronómiai kötetek legjobbikát 2014. március 26-án hirdetik ki Londonban – talán a magyar fordítása is megjelenik addig.

A 2013-as jelöltek listája:

ITAL kategóriájában

Monty Waldin: Monty Waldin’s Best Biodynamic Wines

Tristan Stephenson: The Curious Bartender

Jon Bonné: The New California Wine

Hugh Johnson – Jancis Robinson: The World Atlas of Wine, 7. kiadás

Bill Nesto – Frances Di Savino: The World of Sicilian Wine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÉTEL kategóriájában

James Morton: Brilliant Bread

Rory O’Connell: Master It – How to Cook Today

Simon Hopkinson: Simon Hopkinson Cooks

Maria Elia: Smashing Plates

Katie és Giancarlo Caldesi: The Gentle Art of Preserving

Mary Ann Caws: The Modern Art Cookbook

Jojo Tulloh: The Modern Peasant

Bővebb információ: www.andresimon.co.uk