A VinCE Magazin 2011. augusztusi megjelenése óta pontosan 45 éttermet tesztelt le a mi titkos kilétű, inkognitóban tesztelő Ducheminünk. A éttermekben minimum 140 fogást kóstolt meg, 192 csillagot és 3933 pontot osztott ki, pedig még csak nyáron volt kétéves a magazin. A tesztelt 45 étterem közül a következőkben a legjobb magyarokat mutatjuk be.

 

4 csillag – 86 pont

10. Tiszavirág Már nem sok kell nekik

6722 Szeged, Hajnóczy u. 1/B.
www.tiszaviragszeged.hu
Tesztelés időpontja: 2013. augusztus

Az étterem megjelenésével Szeged is felkerült a hazai fine dining gasztrotérképre, s a városban ezentúl már nem csak a közepesen elkészített halászlé–túrós csusza kombinációt találjuk. A hajdani „Tiszavirág zónázó” alakult át nemrégiben modern, letisztult, naponta változó étlapú, hangulatos bisztróvá. Rejtegetni valójuk nincs, ezért nyitott látványkonyhán keresztül figyelhetjük, ahogyan a csupa fiatalokból álló személyzet sürög-forog.

Látta valaki a Tisza virágzását? Feledhetetlen, tényleg. S használta már valaki azt a kifejezést, hogy »kérész életű«? Bizonyára. Nos, akkor szíveskedjenek csak az elsőre koncentrálni, a második kifejezést pedig jó mélyre elásni, mert reményeink szerint nem lesz szükség a szegedi Tiszavirággal kapcsolatban az utóbbi jelző használatára.”

 

4 csillag – 86 pont

9. Kővirág Étterem – Városiak menedéke

8274 Köveskál, Fő u. 9/A.
www.kovirag.hu
Tesztelés időpontja: 2011. október

A Kővirág évek óta rendszeres szereplője a balatoni Top 10 listáknak, a konyha nyújtotta erényeken is túlmutató, a hollywoodi filmek hangulatát idéző, gazdag, pazar, szívmelengető kertrendezéssel. Az év bármely szakában napi ajánlatokkal és igényes borkínálattal találkozhatunk. Olvasóinknak pedig azt is eláruljuk, hogy itt készül az ország legfinomabb túrógombóca is!

Hiszen erről szól a Káli-medence a sok »vissza a természetbe« fővárosinak, akik hétvégente benépesítik a csendes falvakat: örülni a természetes, friss, színes, illatos…, az egyszerűen jó dolgoknak.”

 

 

4 csillag – 88 pont

8. Kispiac Bisztró – Az ökör bölcsessége holdvilágnál

1054 Budapest, Hold u. 13.
www.kispiac.eu
Tesztelés időpontja: 2012. november

A családias hangulatú kis pesti vendéglő átgondolt profizmusról tesz tanúbizonyságot, hiszen a parányi étterembe betérve ugyan csak néhány asztal fogad, viszont jól átgondolt koncepcióban működik a bisztró. Aprócska termetét megcáfolva hatalmas ételválasztékkal várja a vendégeket: minden arra érdemes állatot megsütnek, mellé pedig kifinomult, ám határozott ívű borválogatásból szemezgethetünk.

A Kispiac igazi hiánypótló kezdeményezés, és biztos vagyok benne, hogy gondosan elkészített fogásaival rövid idő alatt népszerű ebédlő- és vacsorázóhellyé válik, ahol nem lesz könnyű asztalt szerezni.

 

4 csillag – 88 pont

 

7. Pesti Disznó – A disznó győz

1065 Budapest, Nagymező u. 19.
www.facebook.com/PestiDiszno
Tesztelés időpontja: 2012. június

A robusztus belterű, könnyed hangulatú tapasbárban a magyaros ízek fennkölten, ízesen és tökéletes harmóniában jelennek meg. Mellé pedig napi és állandó borajánlatból válogathatunk, legyen szó egy üzleti vacsoráról vagy egy lazán eltöltött hétköznapi ebédszünetről.

Számomra a Disznó igazi erénye az, hogy időről időre sikerül az ízeket olyan módon kiemelniük, bemutatniuk, hogy a leggyakrabban hallott mondat, amit az étteremről beszélgetve hallok: »még mindig emlékszem az ízére…«

4 csillag – 88 pont

6. Ikon Bisztró – Fine dinning bisztró Debrecenben

4025 Debrecen, Piac u. 23.
www.ikonrestaurant.hu
Tesztelés időpontja: 2013. október

Egy falnyi borvitrinnel vettek le a lábunkról az első pillanatban, majd a második pillanatra maradt a minden kétséget félrekényszerítő felismerés, hogy Debrecenben igazi fine dining étterem nyílt, amelyre érdemes odafigyelni a jövőben is. Tűzzel és lelkesedéssel teli hózentrógeres pincérek pattognak az asztalok közt, és minden nap teljes kapacitással működik a hely, ezért érdemes asztalt foglalni, legyen szó a nap bármely szakáról.

Annyira jólesett az egyébként kiváló, mindenre odafigyelő szerviz, az a kedves, mosolygós segítőkészség, amit minden felszolgálónál tapasztaltunk, hogy bátran ajánljuk mindenkinek, térjen be és próbálja ki. Nem fog csalódni!

4 csillag – 89 pont

5. U26 Bisztronómia Fakultáció – Kispénzűek is elkezdhetik

1056 Budapest, Teréz krt. 55–57.
www.bisztronomia.hu
Tesztelés időpontja: 2011. augusztus

Egy csöpp kis sziget a város zsúfolt területén, amely mára egy cseppet átalakult, hiszen az U26-ból nU bisztró lett, ahol az ultramodern ételek mellett helyet kapnak a legtrendibb boros események after partijai is.

Lecsó ízekre szedve és újra összerakva, ha Heston Blumenthal klasszikus fogásokról szóló könyvének lenne lecsófejezete, azt hiszem, hasonló eredményre jutott volna, az íze pedig a legnagyobb lecsórajongókat is lekenyerezné.

5 csillag – 91 pont

 

4. Ristorante Krizia – Munkaebéd olasz módra


1066 Budapest, Mozsár u. 12.
www.ristorantekrizia.hu
Tesztelés időpontja: 2012. április

A Kriziában kérésre bárkinek improvizál a chef egy ebédet vagy vacsorát, amelyben ott lehet a kihívás és az egymásra találás mind a vendég-chef között, mind pedig az étel és ízlésvilágunk között. Az üzleti ebéd apropóját ott jártunkkor azonnal elfelejtettük, s fesztelen élveztük a hely miliőjét, könnyedségét és a lélegzetelállító tiramisut.

Eldugott kincsként hallottam gyakran emlegetni, ami helytálló is, gondolom, mikor hasztalan próbálok parkolóhelyet keresni.”

5 csillag – 91 pont

3. Pest-Buda bisztró – Magyarország névjegye

1014 Budapest, Fortuna u. 3.
www.pestbudabistro.hu
Tesztelés időpontja: 2011. szeptember

A hely, amelyet vétek kihagyni egy hazánkba utazó külföldi vendégünkkel, hiszen modern, mégis Pest és Buda történelméből is van itt jócskán. Precíz, ám annál bohémabb elnevezésekkel tarkított borlapból válogathatunk, van itt Buborék, fehér Jófajta, fehér Pultalóli, vörös Jófajta és vörös Pultalóli. Ház boraként pedig csakis magyar fajtákkal találkozunk.

…a legtetejére hajszálvékonyra vágott cukorborsóhüvely pedig édesanyám kiskertjét idézi, szinte újraélem, hogy kisgyerekként legelek a borsóültetvényben…

5 csillag – 91 pont

2. Rosinante – Aranyélet a szigeten

2015 Szentendrei-sziget, Szigetmonostor
www.rosinante.hu
Tesztelés időpontja: 2012. szeptember

A legfontosabb, amit érdemes tudni az elvarázsolt kis szigetnek és tündérek kertjének tűnő étteremről, hogy sose induljunk el asztalfoglalás nélkül, mert a csekélynél is kevesebb esélyünk lesz megkóstolni a tökéletes, harmonikus, cseppet sem komponált műnek tűnő ételeket. Olyan játszi könnyedséggel főznek itt, mint ahogyan más a levegőt veszi.

A konfitált vaddisznó álompuha, a szedresjuharszirupos szósz hozzá pikáns és üdítően savanykás. A »malaclétra« malacbőre ropogós, ízletes, hihetetlenül finom, a zsenge malachús pedig elképesztően puha, gyenge, szétomlik a szájban. Boldog pillanatok telnek lassan, nagyon lassan.

Kali-Art-In

 

5 csillag – 93 pont

1. Kali Art Inn – Szeretetből főzték

8274 Köveskál, Fő u. 8.
www.kaliartinn.hu
Tesztelés időpontja: 2013. június

 

Étlap nincs, viszont a felszolgálók „mozgó étlapként” sorolják az ínycsiklandó fogásokat, amelyek magukban hordozzák a vidék buja ízvilágát, és rutinnal, tudással, túlkapások nélkül készítik őket. Borokért a szomszédba, alapanyagokért a piacra mennek, rendben van ez így, kifogást nem találtunk.

Virágos porcelántányér, ezüst étkészlet – mintha A napfény íze című film elején lennénk.”

 

Az összeállítás a VinCE Magazin 2013. decemberi különszámában jelent meg.