VinCE Magazin

Február, a furmint ünnepe



Amikor 2010-ben a Furmint Február megálmodói felvázolták elképzeléseiket, az volt a céljuk, hogy ötéves korára ismertté váljon hazai szinten a Furmint Február koncepciója, és meginduljanak a külföldi programok is. Ezt a tervet mára elérték: országszerte se szeri se száma a spontán szerveződő furmintkóstolóknak és furmintvacsoráknak. A bőséges programkínálatból szemezgettünk.

 

Nagy Furmint Február kóstoló 2014

Február 6.,Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

2014 februárjában ötödik alkalommal állnak csatasorba a furmintok, hogy meghódítsák a borbarátokat. A furmint szempontjából koncentrált hónapban szerte az országban, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők ünneplik ezt a szőlőfajtát. Az egész februárban tartó rendezvénysorozat csúcspontja a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, amelyen 2014-ben is több mint száz prémium furmintot lehet majd megízlelni. www.furmintfebruar.hu

Furmint Február a Gusteau-ban

Február 8., Mád, Gusteau Kulináris Élményműhely

A Gusteau Kulináris Élményműhelyben február 8-án borvacsorát tartanak. A kivételes borsor és az ízharmonikus ételkíséret garantált. Az est furmintjait a Szent Tamás Pincészet új, 2012-es évjáratából válogatták össze, a menüsort Horváth Gábor Gusteau chef alkotja. www.gusteaumuhely.com

Furmint Február borvacsora Mádon

Február 15., Mád, Barta Pince

Február 15-én a Furmint Február jegyében rendeznek borvacsorát a Barta Pince, a Degenfeld Pincészet és Homonna Attila részvételével. A menüt a Degenfeld kastélyszálló séfje fogja készíteni. Az ételek és borok finomhangolása még zajlik, így bor- és menüsorra még egy kicsit várni kell, de jelentkezni minél előbb érdemes. www.bartapince.com

Mád Mák 2014

Február 4-17., Budapest, Mák Bistro

Február 4-től két héten át a mádi boroké lesz a főszerep a Mákban. A tavalyi Mád@Mák hét sikerén felbuzdulva a Mák csapata idén is megrendezi az eseményt, hagyományteremtő szándékkal. Az idei alkalommal a tavalyinál szélesebb mádi bor repertoárt vonultat fel a Mák csapata és a Mádi Kör. www.makbistro.hu

Natura Vinotéka Furmint Február 2014

2014. február, Sopron, Natura Vinotéka

A Natura Vinotéka idén is csatlakozik a Furmint Február programsorozathoz. Két kóstolóval is bemutatják majd a szőlőfajtában rejlő sokszínűséget. Február 7-én “Harapható Furmint Február” néven tartanak egy borkóstolót a Bor&Sodo gasztroblog írójával, ahol Nagy Zsolt fog a különböző stílusú furmintokhoz falatkákat készíteni. Február 21-én pedig a Sauska-Tokaj pincészet mutatkozik be, természetesen a furmintra fektetve a fő hangsúlyt. sopronivinoteka.hu

Tokaji Borbarátnők Bálja

Március 1., Mádi Kúria Rendezvényterem

Bár nem kapcsolódik szervesen a Furmint Február programsorozathoz, de a március elsején tizedik alkalommal megrendezendő Tokaji Borbarátnők jótékonysági bálján is a furmint kapja a főszerepet a Mádi Kúria Rendezvényteremben. A báli menüt Jakabffy László és Ruprecht László a stílusos vidéki éttermek közreműködésével készíti a Tokaji Borbarátnők és a Mádi kör dűlőszelektált furmintjaihoz. A zenei aláfestésről a Vivat Bacchus együttes gondoskodik. www.tokajiborbaratnok.hu

 

A furmintról

A furmint a filoxéra vész előtt meghatározó szőlőfajta volt az ország szinte teljes területén. A szőlők szerkezetének átalakítása után jelenléte a Tokaji és Somlói borvidékre koncentrálódott. Mára, ahogy a hazai borásztársadalom felfedezi kiemelkedő értékeit és a benne rejlő lehetőségeket, új telepítések születnek, és ennek köszönhetően egyre több borvidéket hódít meg újra a szőlőfajta.
A furmint egy késői érésű szőlőfajta, amely magas beltartalmi értékeinek és jelentős savtartalmának köszönhetően mind édes, mind száraz borok készítésére alkalmas. A hosszú érési idő adta koncentrációnak köszönhetően a bor tisztán képviseli a szőlő eredeti gyümölcsaromáit és a termőtáj talajának ásványos ízeit még hordós érlelés esetén is.

 

Bővebb információ a Furmint Februárról a rendezvénysorozat honlapján és a vinoport.hu-n.

Tags: , , ,

Comments are closed.