VinCE Magazin

TOPPARÁDÉ – Borversenyek, amelyekre az egész világ figyelMinden borversenyre igaz, hogy egy bizonyos jól körülhatárolható földrajzi, szociológiai környezetben az ott megszerzett érmeknek értéke, gyakran piaci értéke van. Egy falusi verseny első helyezettjét már másnap felvásárolhatja a helyi vendéglős, egy országos verseny győztes borát elviheti egy nagykereskedő. Következzenek most azok a versenyek, ahol a „hatásterület” a lehető legnagyobb. Amelyiken voltak magyar aranyérmesek is, azokat természetesen megemlítjük.

ERCSEY DÁNIEL cikke a VinCE Magazin 2013. decemberi különszámában jelent meg.

Számtalan megmérettetés létezik a borászok számára. Vannak egészen kicsik, csupán településszintűek, vannak borvidéki szervezésűek, országos és nemzetközi versenyek, vannak olyanok, amelyek csupán egyetlen szőlőfajtára koncentrálnak, míg mások egyetlen bortípusra. A csúcsot azonban azok a hatalmas, minták és a bírálók számában is vezető borversenyek képezik, amelyek egyértelműen a legnagyobbat próbálják meríteni a világ boraiból. Ezek között is vannak olyanok, amelyeket a bírálók kedvelnek igazán, míg más versenyeket a borászok emelnek a magasba. Nem egy közülük valamely nemzetközileg is sikeres bormagazin édes gyermeke, mi több, a legnagyobb borversenyek közé két ilyen is bekerült. Ezekből szemezgettünk hát, igyekezve kiválasztani a különböző szempontok alapján legérdekesebb és legmeghatározóbb tíz versenyt.
Fontos néhány dolgot már az elején leszögezni. Minden borverseny más. Többségében 100 pontos rendszerben bírál a zsűri, de előfordul még a 20 pontos rendszer is, ezenkívül a ponthatárok is különbözőek lehetnek, így elképzelhető, hogy ugyanaz a pontszám az egyik helyen nagyaranyat, a másiknál csupán aranyérmet ér. A bírálók ültetése is eltérő lehet, van, ahol egy asztalhoz ültetik őket, és az összpontszámot egyeztethetik a zsűri elnökével, van, ahol az egy bizottságon belüli tagok is külön asztalnál ülnek, nincs kivel és nem is lehet kommunikálni, a pontjaik utólag sem módosíthatók. Egyes borversenyeken egész nap folyik a bírálat – természetesen kisebb-nagyobb szünetekkel –, míg máshol csak ebéd előtt bírálnak, a délutánok pedig pincelátogatásokkal telnek. Azt általában előre meghatározzák a szervezők, hogy a benevezett borok hány százaléka lehet bronz-, ezüst vagy aranyérmes, valamint azt is, hogy hány bor kaphat a végén nagyaranyérmet vagy valamilyen trófeát.
A legnagyobb versenyek eredményei a fogyasztókat is befolyásolják, így egyáltalán nem mindegy, melyik borra milyen matrica kerülhet fel végül. Ez persze azt is magával hozza, hogy a szűrés nélküli, magas mintaszámú versenyeknek egy idő után ugyanúgy kialakul a „fogyasztói közönsége” mint egy-egy magazinnak vagy borvidéknek, így kimondatlanul ugyan, de vannak olyan versenyek, amelyek leginkább a „középső polc” borait értékelik, míg mások inkább a brit piacon elérhető tételekre koncentrálnak. Vannak versenyek, ahol a bírálók neve a garancia, máshol a helyszín, megint máshol a kettő együttese, például a Távol-Kelet esetében, ahol nem árt, ha a benevezett tételek hozzáférhetőek az országban, ezenfelül pedig érdemes olyan bírálókat felkérni, akik ismerik a helyi fogyasztási szokásokat is, így jó eséllyel találkozik a
fogyasztók véleménye a verseny végeredményével.
Az érmek kapcsán is elkél egy kis magyarázat. Az alacsonyabb mintaszámú regionális versenyeken egyszerű a helyzet, a ponthatárok adottak, és az alapján egyértelmű, hogy egy-egy bor milyen érmet nyert. A magasabb mintaszámú versenyeknél külön kategóriákat állapítanak meg, azon belül pedig a ponthatárok a beérkező mintaszámok függvényében eltérőek lehetnek. Ahol pedig már ez sem segít – a nyerhető érmek száma a benevezett borok számának függvényében ugyebár előre meg van határozva – ott az is előfordulhat, hogy egy kategóriában mondjuk 32 aranyérem született, de mivel csak 20 adható, a maradék 12 végül ezüstérmet kap. Így tehát az érem mellett – ha valaki igazán kíváncsi – érdemes egy kicsit a pontszámoknak is utánanézni. Egy kisebb borverseny bronzérmes bora lehet, hogy 78 pontot kapott, míg egy világversenyen sok magas pontszám esetén akár a 86 pontos eredmény is csak bronzérmet érhet!

International Wine Challenge
Minden bizonnyal a világ legnagyobb borversenye, legalábbis a mintaszámot tekintve mindenképp! A zsűriben is ott találjuk a legnevesebb Master of Wine-okat. Zsűritag csak az lehet, aki minimum WSET Advanced képesítéssel rendelkezik, de ezen túl is igen szorosra fűzték a szálakat a Wine & Spirit Education Trusttal. Az elképesztő mennyiségű bort több szakaszban kóstolják a bírálók. Először eldől, hogy érmet kap-e a bor, második körben megkapja azt a bizonyos érmet. Mindkét esetben az összes bort újrakóstolják az IWC elnökök, hogy kizárják az esetleges tévedés lehetőségét. A harmadik körben az aranyérmes borokat kóstolják, ezekből kerülnek majd ki a trófeanyertes borok. Az elnökök a végén ezeket is végigkóstolják, és a trófeagyőztes borok közül ők választják ki a Champion Trophy győztes borokat. A borok mellett sakékat is bírálnak, illetve minden évben borászokat és neves borhoz kötődő személyiségeket is díjaznak. A verseny követhető a Twitteren, a Facebookon, saját csatornájuk van a YouTube-on, és van egy ingyenesen letölthető mobil applikációjuk is, ahol az összes érmes bor megtalálható. A versenyen 2013-ban Magyarországról Machán-Csetvei Krisztina, Kamocsay Ákos és Kristian Kielmayer is jelen volt bírálóként.

Great Value Champion Díj:

Marks and Spencer Monferrato Chiaretto 2012, Araldica – IWC Great Value Champion Rosé 2013

Show Liqueur Muscat NV, De Bortoli Wines Pty Ltd – IWC Great Value Champion Fortified 2013

Asda Extra Special Louis Bernard Premier Cru Champagne NV, Maison Burtin – IWC Great Value Champion Sparkling 2013

Tesco Finest Dessert Semillon 2008, De Bortoli Wines Pty Ltd – IWC Great Value Champion Sweet 2013

Yalumba Y Series Viognier 2012, Yalumba – IWC Great Value Champion White 2013

Errazuriz Max Reserva Syrah 2011, Viña Errazuriz – IWC Great Value Champion Red 2013

Planet Earth Díj:

Reserve Sauvignon Blanc 2012, Lawson’s Dry Hills – IWC Sustainable Trophy 2013

Vougeot 1er Cru 2010, Domaine de la Vougeraie – IWC Organic Trophy 2013

Marks and Spencer Montlouis Demi Sec les Tuffeux 2009, François Chidaine – IWC Biodynamic Trophy 2013

Raza Reserve Fairtrade Malbec 2011, La Riojana Cooperativa Vitivinifrutícola de la Rioja Ltda – IWC Fairtrade Award 2013

Champion Wine Díj: 

Sämling Tba 2007, Hans Tschida – Alois Kracher Trophy for Champion Sweet Wine 2013

Justino’s Madeira Verdelho 1954, Justino’s, Madeira Wines, S.A. – IWC Champion Fortified Wine 2013

Piper-Heidsieck Rare Millésimé 1998, Champagne Piper-Heidsieck – Daniel Thibault Trophy for Champion Sparkling Wine 2013

McGuigan Bin 9000 2005, Australian Vintage Ltd. – IWC Champion White Wine 2013

B2 Pinot Noir 2011, Brennan Wines – IWC Champion Red Wine 2013

Borász Díj:

Hans Tschida from Weingut Hans Tschida – IWC Sweet Winemaker of the Year 2013

Manuel Lozano from Emilio Lustau – IWC Fortified Winemaker of the Year 2013

Régis Camus from P&C Heidsieck – IWC Sparkling Winemaker of the Year 2013

Neil McGuigan from McGuigan Wines – IWC White Winemaker of the Year 2013

Chris Hatcher from Wolf Blass Wines – IWC Red Winemaker of the Year 2013

Henriques & Henriques – Len Evans Trophy 2013 (for consistency over 5 years)

Dona Georgina 2005, Quinta de Lemos, S.A. – James Rogers Trophy 2013 (for best wine in the first year of production)

Michael Cox, Master Vintner – IWC Personality of the Year 2013

Hugh Johnson OBE – IWC Lifetime Achievement Award

 

International Wine & Spirit Competition

A történet nem ma kezdődött, 1969-ben jött létre a verseny jogelődje, és 1978-óta nevezik International Wine & Spirit
Competitionnek. A szervezők igen erős médiatámogatottságot szereztek, a teljesség igénye nélkül a Sun, az Independent, a BBC, és a Wine Advocate is szerepel partnereik között. Az érmes borokat igyekeznek az összes nagy borkiállításon promotálni. Az egyetlen nagy borverseny, ahol a beérkezett mintákat egy saját laborban ellenőrzik a bírálat előtt, az ott mért adatok akár a borok kizárásához is vezethetnek. A borok és az égetett szeszek mellett újabban a bloggereket is díjazzák, így aki angolul írogat borokról, annak érdemes a verseny honlapját böngészni! Magyarországot a zsűriben idén Bruhács András képviselte.

Nagyarany:

Theresia Riesling Auslese Fruchtsüss 2011 Ankermühle Germany
McGuigan Shortlist Riesling 2005 Australian Vintage Ltd Australia
McGuigan Bin 9000 Semillon 2005 Australian Vintage Ltd Australia
McGuigan Bin 9000 Semillon 2004 Australian Vintage Ltd Australia
McGuigan Bin 9000 Semillon 2007 Australian Vintage Ltd Australia
McGuigan Shortlist Riesling 2011 Australian Vintage Ltd Australia
Bethany GR12 Reserve Shiraz 2008 Bethany Wines Pty Ltd Australia
Bethany Eden Valley Riesling 2012 Bethany Wines Pty Ltd Australia
Mar de Frades 2012 Bodegas Mar De Frades SL Spain
Cakebread Cellars Chardonnay 2011 Cakebread Cellars USA
Soligo Millesimato Rive di Soligo Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG 2012 Cantina Colli del Soligo Scarl Italy
Arele Vino Santo Trentino DOC 2000 Cavit SC Italy
Tzarina Brut NV Champagne Chanoine France
Champagne Charles de Cazanove Vielle France Millésimé 2004 Champagne GH Martel et Cie France
Champagne J. De Telmont Grand Rosé NV Champagne J. De Telmont France
Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1993 Champagne Moet & Chandon France
Champagne Piper-Heidsieck Rare Millésimé 2002 Champagne Piper-Heidsieck France
Champagne Charles Heidsieck Rosé Millésimé 1999 Champagne Piper-Heidsieck France
Champagne Charles Heidsieck Blanc des Millénaires Millésimé 1995 Champagne Piper-Heidsieck France
Columbia Crest Horse Heaven Hills Merlot 2010 Columbia Crest Winery USA

 

Costa di Bussia Luigi Arnulfo Barolo DOCG 2007 Costa Di Bussia Azienda Agricola Italy
Champagne de Castelnau Brut Reserve CRVC Champagne de Castelnau France
Nederburg Private Bin R163 Cabernet Sauvignon 2008 Distell Ltd South Africa
Nederburg Private Bin Edelkeur 2007 Distell Ltd South Africa
Durbanville Hills Rhinofields Noble Late Harvest 2012 Durbanville Hills Cellar South Africa
Erath Estate Selection Pinot Noir 2010 Erath Vineyards USA
Firesteed Citation Chardonnay 2009 Firesteed Corporation USA
Francis Ford Coppola Diamond Collection Claret 2011 Francis Ford Coppola Presents USA
Francis Ford Coppola Rosso & Bianco Shiraz 2011 Francis Ford Coppola Presents USA
Franschhoek Vineyard Shiraz 2010 Franschhoek Cellar South Africa
Gatt Shiraz 2008 Gatt Wines Australia
Groot Constantia Grand Constance 2010 Groot Constantia Estate South Africa
Taittinger Comtes de Champagne Rosé Brut 2005 Hatch Mansfield France
Heirloom Vineyards Eden Valley Riesling 2013 Heirloom Vineyards Australia
Jacob’s Creek Steingarten Riesling 2011 Jacob’s Creek Wines Australia
Jacob’s Creek Steingarten Riesling 2012 Jacob’s Creek Wines Australia
Waitrose Blanc de Blancs Brut NV Maison Burtin France
Veuve Clicquot Cave Privée Rosé 1989 MHUK France
Misha’s Vineyard Verismo Pinot Noir 2010 Mishas Vineyard Wines Ltd New Zealand
Mission Hill Family Estate Reserve Vidal Icewine 2011 Mission Hill Family Estate Canada
Morris Old Premium Liqueur Muscat NV Morris Wines Australia
Les Belles Collines “Les Sommets” Black Label Napa Valley Proprietary Red Blend 2009 Pan-Pacific Cellars LLC USA
Penfolds Bin 707 Cabernet Sauvignon 2010 Penfolds Wines Pty Ltd Australia
Morris Old Premium Liqueur Tokay NV Premium Wine Brands Australia
Champagne Jean-Noël Haton Brut Extra Vintage 2005 SA Champagne Haton Jean-Noël France
Champagne Jean-Noël Haton Brut Blanc de Blancs Extra NV SA Champagne Haton Jean-Noël France
Thomas Schmitt Private Collection Auslese 2011 Schmitt Söhne GmbH Germany
Schug Carneros Chardonnay 2011 Schug Carneros Estate USA
Seifried Nelson Winemakers Collection ‘Sweet Agnes’ Riesling 2013 Seifried Estate New Zealand
Stag’s Leap Wine Cellars S.L.V Cabernet Sauvignon 2009 Stag’s Leap Wine Cellars USA
Chateau Ste Michelle Canoe Ridge Estate Chardonnay 2010 Ste Michelle Wine Estates USA
Martinenga Camp Gros Barbaresco DOCG 2006 Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy Italy
Fracastoro Amarone della Valpolicella Classico 2005 Vigneti Villabella / Cantina Delibori Walter srl Italy
Waimea Gewurztraminer 2011 Waimea Estates New Zealand
Damilano Barolo Cannubi DOCG 2006 Waitrose Limited Italy
Ginjo Horai Dento Karakuchi 2011 Watanabe Sake Brewing Co Ltd Japan
Weingut Horst Sauer Escherndorfer Lump Riesling Trockenbeerenauslese 2011 Weingut Horst Sauer Germany
Weingut Horst Sauer Escherndorfer Lump Riesling Beerenauslese 2011 Weingut Horst Sauer Germany
Westend Estate Eden Valley Riesling 2013 Westend Estate Pty Ltd Australia
Sommeracher Katzenkopf Silvaner Trockenbeerenauslese 2009 Winzer Sommerach -Der Winzerkeller Germany
Wolf Blass Platinum Label Barossa Shiraz 2005 Wolf Blass Wines Pty Ltd Australia
Wolf Blass White Label Riesling 2001 Wolf Blass Wines Pty Ltd Australia
Jacques Boyd Margaux 2011 Yvon Mau SA France
Blandy’s Terrantez 20 Year Old Blandy’s Madeiras Lda Portugal
Dandelion Legacy of The Barossa Dandelion Vineyards Australia
Show Liqueur Muscat NV De Bortoli Wines Australia
Graham’s 10 Year Old Aged Tawny Graham’s Portugal
Kopke Porto Colheita 1937 Sogevinus Fine Wines Portugal
Krohn Porto Colheita 1982 Wiese & Krohn Sucrs Ltda Portugal

 

 

Concours Mondial de Bruxelles

A bírálók körében az egyik legnépszerűbb borversenyt 1994-ben rendezték meg először, de a ma ismert formáját, vagyis az utazó verseny jelleget 2006-ban nyerte el, azóta is minden évben máshol rendezik meg. Az elmúlt években a CMB megfordult Lisszabonban, Maastrichtban, Bordeauxban, Valenciában, Szicíliában, Luxemburgban, Guimarãesben és idén Pozsonyban, amivel először jött nagy világverseny Kelet-Európába. A 8000 fölé kúszó mintaszám csak az egyik dolog, ami a zsűrit motiválja, de a változó helyszíneken minden délután megrendezett szakmai programok legalább ennyit nyomnak a latban, hiszen ki ne akarna minden évben más és más ország borászataiban kóborolni, pusztán edukációs céllal? Sajnos a CMB a magyar minták számát tekintve a kevésbé frekventált borversenyek közé tartozik, északi szomszédunk rendre több bort küld ide, de a csehek is gyakran négyszer annyit, mint a hazai borászatok. A versenyen tavaly kis hazánkat Bozzai Zsófia, Geönczeöl Attila és Ercsey Dániel képviselte, de francia színekben bírált a számunkra oly kedves Mathilde Hulot és Samuel Tinon is Olaszliszkáról.

Magyar aranyérmek:

Pannon Tokaj – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

Pannon Tokaj – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007

Pannon Tokaj – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006

Pannon Tokaj – Tokaji Aszúeszencia 2006

Pannon Tokaj – Tokaji Eszencia 2005

Nagyaranyérmek:

Adega de Favaios Colheita 1980 Portugal Douro / Porto Moscatel do Douro Adega Cooperativa de Favaios Crl+351 259 94 91 66
Altos de Tamaron Roble 2012 Spain Castilla-y-León Ribera del Duero Felix Solis Avantis, Sa+34 926 32 24 00
Armán Finca Os Loureiros Blanco 2010 Spain Galicia Ribeiro Casal de Armán
Arvali 2012 Italy Sardegna Vermentino di Sardegna DOC Azienda Vitivinicola Ferruccio Deiana & C. sas+39 070 74 91 17
Baron de Ley Reserva 2008 Spain Rioja Rioja DOCa Baron de Ley Sa+34 948 69 43 03
Bridão Touriga Nacional 2009 Portugal Tejo Adega Cooperativa do Cartaxo Crl+351 243 770987
Carlos Serres Reserva 2007 Spain Rioja Rioja Bodegas Carlos Serres Sa+34 94 13 10 279
Carpe Diem Málaga Trasañejo Spain Andalucia Málaga Tierras de Mollina Sa0034-952841451
Casa de Vilacetinho Grande Escolha 2012 Portugal Minho Vinho Verde Casa de Vilacetinho, Sociedade Agrícola Sa+351255619744
Castelo de Medina Verdejo 2012 Spain Castilla-y-León Rueda Bodegas Castelo de Medina+34 983 831 884
Castillo de la Cruz Gran Reserva 2004 Spain Castilla-la-Mancha Valdepeñas Bodegas Fernando Castro+34 926 34 21 68
Castillo Perelada Gran Claustro Tinto 2006 Spain Costa Brava Ampurdán Costa Brava Cavas del Castillo de Perelada, S.A.+34 93 223 30 22
Cerro do Santo Reserva 2010 Portugal Douro / Porto Douro Amka+45 86 41 96 00
Champagne Baron-Fuenté Esprit Brut France Champagne Champagne Champagne Baron-Fuenté+33 3 23 82 01 97
Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve France Champagne Champagne Champagnes Piper-Heidsieck & Charles Heidsieck+33 3 26 84 43 00
Champagne Fallet Dart Cuvée de Réserve Brut France Champagne Champagne Champagne Fallet-Dart+33 3 23 82 01 73
Champagne Gallimard Cuvée de Réserve France Champagne Champagne Champagne Gallimard Père & Fils+33 3 25 29 32 44
Champagne RC Lemaire Cuvée Sélect Réserve Brut France Champagne Champagne Champagne Rc Lemaire+33 3 26 58 36 79
Charles Heston Cuvée Tradition France Champagne Champagne CHAMPAGNE CHARLES HESTON+33326030878
Château Beauvoisin 2012 France Vallée du Rhône Costières de Nîmes Rouge Domaine Montariol Degroote+33 4 67 37 22 36
Château de Parenchère Cuvée Raphaël 2010 France Bordeaux Bordeaux Supérieur Château de Parenchère+33 5 57 46 04 17
Château du Galoupet Cru Classé Rouge Empreinte 2010 France Provence Côtes de Provence rouge Sas Château du Galoupet+33 4 94 66 40 07
Château Frances Cuvée Millegrand 2012 France Languedoc-Roussillon Minervois rouge Gaec Frances et Fils+33 4 68 46 58 13
Château la Gordonne la Chapelle Gordonne 2012 France Provence Côtes de Provence rosé Domaines Listel Château la Gordonne+33 4 67 46 84 00
Château les Trois Manoirs 2010 France Bordeaux Médoc Scea Vignobles Cruchon et Fils+33 5 56 41 69 71

 

Château Mukhrani Réserve du Prince 2007 Georgia Kartli J.S.C. Château Mukhrani+995322201878
Château Pérenne 2009 France Bordeaux Blaye Côtes de Bordeaux rouge BMGVP+33 5 57 26 38 38
Château Saint-Jean d’Aumières Cabernet Sauvignon 2012 France Languedoc-Roussillon Vin de Pays d’Oc Rouge Joseph Castan Fine Wines+33 4 67 40 00 64
Château Senailhac Cuvée Excellence 2010 France Bordeaux Bordeaux Supérieur Sca Château Senailhac+33 557 34 13 14
Circe Verdejo 2012 Spain Castilla-y-León Rueda Avelino Vegas, Sa+34 921 59 60 02
Cremaschi Furlotti Carménère Single Vineyard 2011 Chile Valle de Maule Vitivinicola Cremaschi Barriga Sa+56. 2. 25 86 25 08
D’Oliveiras Madeira Wine 1987 Portugal Madeira Madeira Pereira d’Oliveira (Vinhos) Lda+351 291 22 07 84
Dinastía Vivanco Reserva 2007 Spain Rioja Rioja Bodegas Dinastia Vivanco Sa+34 902 32 00 01
Dionysus Brut Nature Eco 2011 Spain Cataluña Cava Cavas Canals & Munné+34 938 91 03 18
Domaine Tourbillon 2009 Switzerland Valais Valais Provins Valais+41 273 28 66 85
Duvalley Reserva 2010 Portugal Douro / Porto Douro Sociedade Agrícola do Castro de Pena Alba, Sa+351 232 64 24 28
El Pórtico Reserva 2008 Spain Rioja Rioja DOCa Hijos de Antonio Barceló+34 915 00 60 00
Foral de Cantanhede Grande Reserva 2009 Portugal Beiras Bairrada Adega Cooperativa de Cantanhede, CRL+351 23 14 19 540
Garrafeira dos Sócios 2007 Portugal Alentejo Reguengos Carmim
Gran Salinero 2009 Spain Castilla-y-León Ribera del Duero Bodegas Díez Llorente Sl+34 615 29 30 31
Jacob’s Creek Johann Shiraz – Cabernet 2009 Australia South Australia Jacob’s Creek Wines+61 8 85 21 31 28
Jacob’s Creek Reeves Point Chardonnay 2007 Australia South Australia Jacob’s Creek Wines+61 8 85 21 31 28
Joseph Castan Cabernet Sauvignon 2012 France Languedoc-Roussillon Vin de Pays d’Oc Rouge Joseph Castan Fine Wines+33 4 67 40 00 64
Juan de Juanes Vendimia Plata Petit Verdot 2010 Spain Valencia Valencia Anecoop S.Coop.+34 963 93 85 00
Kwv The Mentors Shiraz 2011 South Africa Coastal Region KWV+27 21 807 31 80
La Bastide de Ferran 2012 France Sud-Ouest Fronton Nicolas Gelis Sarl+33 5 61 35 30 58
LePlan GT-S 2011 France Vallée du Rhône Côtes du Rhône Villages Le plan-vermeersch+33 4 75 00 00 80
Luis Cañas Reserva Selección de la Familia 2006 Spain Rioja Rioja DOCa Bodegas Luis Cañas+34945150588
Matua Valley Single Vineyard Marlborough Chardonnay 2011 New Zealand South Island Marlborough Treasury Wine Estates+44 2 08 843 84 00; +31 617 14 33 55
Mavín Cabernet Sauvignon Rosé 2012 Slovakia Južnoslovenská Hurbanovský vinohradnícky rajón Martin Pomfy – Mavín+421 908 77 70 66
Merus.4 2007 Spain Rioja Rioja DOCa Bodegas Lar de Paula
Mojmírovce Cabernet Sauvignon Rosé 2012 Slovakia Nitrianska PD Mojmírovce+421 905 55 44 89
Muriel Gran Reserva 2004 Spain Rioja Rioja DOCa Bodegas Muriel, Sl+34 945 60 62 68
Pago de Circus Opus 11 2009 Spain Navarra Navarra Bodegas Iñaki Nuñez
Pedro Ximenez Solera Fundación 1902 Spain Andalucia Montilla-Moriles Bodegas y Destilerías del Sur Sa+34 957 65 12 50
Peller Estates Riesling Icewine 2008 Canada Ontario Niagara Peninsula Peller Estates Winery+1 90 54 68 46 78
Provenance Shiraz 2011 South Africa Coastal Region Saronsberg Cellar+27 23 230 07 07
Quinta de Sant’Ana Reserva 2008 Portugal Lisboa Vinho Regional Quinta de SantAna Lda+351 967 60 44 96
Salentein Numina 2011 Argentina Mendoza Bodegas Salentein
Salentein Single Vineyard Malbec 2010 Argentina Mendoza Bodegas Salentein
Saperavi Premium 2010 Georgia Kakheti Winery Khareba+995 32 291 59 10
Suvla Reserve Merlot 2010 Turkey Thrace & Marmara p56 Tasarim Turizm Tarim Icki San. ve Tic. Ltd. Sti+902 86 814 10 00
T&M SK Rizling 2011 Slovakia Malokarpatská T&M SK, s.r.o.+421 903 764 947
Tagonius Reserva 2004 Spain Madrid Vinos de Madrid V. Ovilo Sl Bodegas Tagonius+34 918 73 75 05
Tamada 2011 Georgia Kakheti Mukuzani Georgian Wines & Spirits Company Ltd.+9953 22 20 18 78
Taylors Jaraman Cabernet Sauvignon 2010 Australia Taylors – Wakefield Wines+61 8 88 49 11 51
Terra Lazarica Cabernet Sauvignon Barrique 2007 Serbia Rubin AD Krusevac Serbia+381 37 412 699
Tinto Arzuaga Crianza 2010 Spain Castilla-y-León Ribera del Duero Bodegas Arzuaga Navarro+34 983 68 11 46
Valduero Gran Reserva 12 Años 1999 Spain Castilla-y-León Ribera del Duero Bodegas Valduero+34 947 54 54 59
Vall Sanzo Crianza 2009 Spain Castilla-y-León Ribera del Duero Rodríguez Sanzo+34983150150
Varones Cabernet Sauvignon Reserva 2001 Spain Castilla-la-Mancha La Mancha SAT N° 2289 Santa Rita+34 967 18 00 71
Vertice Superiore Riserva 2007 Italy Emilia – Romagna Sangiovese di Romagna DOC Campodelsole srl Soc Agr – Bertinoro0039 0543 444562
Vranac Barrique 2008 Montenegro 13. Jul Plantaze+38 22 06 58 028

 

 

Vinalies Internationales Paris

Nem a legnagyobb, de mindenképp nagy presztízsű francia borverseny egyenesen Párizsból. A szervezőgárda felel a fő borverseny mellett négy kisebb fiókversenyükért is, ezek sorban a Vinalies Nationales, a Vinalies America Latina, a Vinalies China és a hazai szíveknek oly kedves Mondial de Rosé. Ez utóbbira egy pillanatra érdemes is kitérni, mert bár külön nem említjük, de a hazai borászok minden évben szépen szerepelnek, idén is elhoztak 4 arany és 5 ezüstérmet. No de vissza a fő versenyhez, ahol az ötfős bizottságokban előírás a két francia megléte, úgy, hogy az elnöknek is franciának kell lennie. A helyszín pedig Párizs, már csupán ezért is megéri itt bírálni!

Diplomes
Medal
Wine designation
Appellation
Colour
Vintage
Country
Region
Producer

Afficher

Or Abadia de San Quirce Reserva DO ribera del duero Rouge 2005 Espagne Castilla-y-León Bodegas Imperiales

Afficher

Or Adega de Pegoes Alicante bouschet Vinho regional peninsula de setúbal Rouge 2010 Portugal Terras do Sado Cooperativa Agricola Santo Isidro del Pegoes

Afficher

Or Aguia Moura Em vinhas velhas reserva DOC douro Rouge 2008 Portugal Douro Casa Agricola Agua de Moura Unip. Lda. (Wines and Winemakers by Saven)

Afficher

Or Aimé Roquesante Cuvée réservée AOP – AOC côtes de provence Rosé 2012 France Provence Castel Frères (Vidauban)

Afficher

Or Algodon wines estates Malbec Rouge 2010 Argentine Algodon Wine Estates S.R.L.

Afficher

Or Alpha Estate Axia malagouzia Topikos Inos Florina Blanc 2012 Grèce Alpha Estate S.A.

Afficher

Or Anselmann Ortega Beerenauslese QmP pfalz Blanc 2012 Allemagne Palatinat Weingut Werner Anselmann

Afficher

Or Apothic Winemaker’s Blend red Rouge / Etats-Unis E&J Gallo Winery

Afficher

Or Arrogant Frog Syrah rosé IGP (vin de pays) Pays d’Oc Rosé 2012 France Languedoc Les Domaines Paul Mas

Afficher

Or Arthur Metz Domaine sainte Marguerite AOP – AOC alsace riesling Blanc 2011 France Alsace SAS Arthur Metz

Afficher

Or Arthur Metz Vieilles vignes AOP – AOC alsace riesling Blanc 2011 France Alsace SAS Arthur Metz

Afficher

Or Arzuaga reserva DO ribera del duero Rouge 2009 Espagne Castilla-y-León Bodegas Arzuaga Navarro s.l.

Afficher

Or Azul Portugal Vinho tinto DOC douro Rouge 2011 Portugal Douro Lua Cheia en Vinhas Velhas, lda (Wines and Winemakers by Saven)

Afficher

Or Badula Colheita selecionada Rouge 2011 Portugal Quinta da Badula, Lda

Afficher

Or Baigorri Tempranillo reserva DO rioja Rouge 2008 Espagne Rioja Bodegas Baigorri, S.A.U.

Afficher

Or Barão de Vilar Grande reserva DOC douro Rouge / Portugal Douro Vinihold – Comercialização de Vinhos SA

Afficher

Or Bauzá Doble distilado pisco reservado aniversario Valle del Limarí Autre / Chili Coquimbo Agroproductos Bauza SA

Afficher

Or Bétrisey Douceur malicieuse assemblage johannisberg, ermitage et petite arvine flétris élevé en fût de chêne AOC valais Blanc 2011 Suisse Valais Antoine et Christophe Betrisey Vins

Afficher

Or Bock Bock cuvée Villány-Siklós Rouge 2008 Hongrie Transdanubie du Sud Bock Borászat, Kft

Afficher

Or Bock Libra Villány-Siklós Rouge 2009 Hongrie Transdanubie du Sud Bock Borászat, Kft

Afficher

Or Bolle Le gamay barrique AOC la côte Rouge 2010 Suisse Vaud Bolle et Cie SA

Afficher

Or Bouquet du Comtat AOP – AOC côtes du rhône Rouge 2012 France Rhône Castel Frères (Saint Priest)

Afficher

Or Brand La maison jaune 5 puttonyos Tokajhegyalja Blanc 2008 Hongrie Région septentrionale Disznoko

Afficher

Or Cabernet-sauvignon reserva casilda Valle del Maule Rouge 2011 Chili Valle central Bodega y Viñedos de Aguirre S.A.

Afficher

Or Callabriga DOC douro Rouge 2010 Portugal Douro Sogrape Vinhos S.A.

Afficher

Or Cantaburros Crianza DO ribera del duero Rouge 2009 Espagne Castilla-y-León S.A.T. San Pablo

Afficher

Or Cantina Gallura Balajana Blanc 2008 Italie Cantina Gallura Societa Cooperativa Agricola

Afficher

Or Cantine del Notaio L’autentica IGT basilicata Blanc 2009 Italie Basilicate Cantine del Notaio

Afficher

Or Carmine Granata Malbec gran reserva Rouge 2007 Argentine Bodegas y Viñedos Carmine Granata S.A.

Afficher

Or Carmine Granata Semillón cosecha tardía Blanc 2007 Argentine Bodegas y Viñedos Carmine Granata S.A.

Afficher

Or Casa Ermelinda Freitas Cabernet-sauvignon Vinho regional peninsula de setúbal Rouge 2010 Portugal Terras do Sado Casa Ermelinda Freitas – Vinhos, Lda

Afficher

Or Casa Ferreirinha Papa figos DOC douro Rouge 2011 Portugal Douro Sogrape Vinhos S.A.

Afficher

Or Casa Madero Chenin blanc Blanc 2012 Mexique Vinicola San Lorenzo, S.A. de C.V.

Afficher

Or Castelo de Medina Verdejo DO rueda Blanc 2012 Espagne Castilla-y-León Bodegas Castelo de Medina

Afficher

Or Cave de Roquebrun Col de la serre AOP – AOC saint chinian Rosé 2012 France Languedoc Cave Les Vins de Roquebrun

Afficher

Or Cave de Roquebrun Roches noires macération AOP – AOC saint chinian roquebrun Rouge 2011 France Languedoc Cave Les Vins de Roquebrun

Afficher

Or Cave de Roquebrun Seigneur d’Aupenac AOP – AOC saint chinian roquebrun Rouge 2011 France Languedoc Cave Les Vins de Roquebrun

Afficher

Or Cave Philippe Bovet Atlantique AOC vaud Rouge 2011 Suisse Vaud Cave Philippe Bovet

Afficher

Or Cave Philippe Bovet Léman noir AOC vaud Rouge 2011 Suisse Vaud Cave Philippe Bovet

Afficher

Or Cave vinicole de Hunawihr Riesling AOP – AOC alsace grand cru rosacker Blanc 2011 France Alsace Cave Vinicole de Hunawihr

Afficher

Or Cellers Barionia del Montsant Clos d’Englora AV14 DO montsant Rouge 2005 Espagne Catalogne Cellers Baronia del Montsant, S.L.

Afficher

Or Champagne André Tixier et Fils Premier cru AOP – AOC champagne Blanc 2007 France Champagne EARL Patrice Tixier

Afficher

Or Champagne Baudry Brut privilège AOP – AOC champagne Blanc / France Champagne EARL Vignobles Baudry

Afficher

Or Champagne Christian Senez Brut millésimé AOP – AOC champagne Blanc 2000 France Champagne Champagne Senez

Afficher

Or Champagne Collet Brut millésimé AOP – AOC champagne Blanc 2004 France Champagne Cogevi-Champagne Collet

Afficher

Or Champagne de Castelnau Blanc de blancs millésimé brut AOP – AOC champagne Blanc 2002 France Champagne Champagne de Castelnau

Afficher

Or Champagne de Castelnau Millésimé brut AOP – AOC champagne Blanc 2002 France Champagne Champagne de Castelnau

Afficher

Or Champagne Fernand Hutasse et Fils Brut millésimé AOP – AOC champagne Blanc 2002 France Champagne Co Exploitation Tornay Hutasse

Afficher

Or Champagne Gonet Brut grand cru sulcova AOP – AOC champagne Blanc 2006 France Champagne SCEV Beauregard

Afficher

Or Champagne Gratiot-Pillière Brut AOP – AOC champagne Rosé / France Champagne SCEV Gratiot-Pillière

Afficher

Or Champagne Gruet Brut AOP – AOC champagne Blanc 2007 France Champagne SARL Champagne Gruet

Afficher

Or Champagne Marc Chauvet Brut AOP – AOC champagne Blanc 2006 France Champagne SCEV Champagne Marc Chauvet

Afficher

Or Champagne Nicolas Feuillatte Brut chardonnay millésimé AOP – AOC champagne Blanc 2005 France Champagne Centre Vinicole Champagne Nicolas Feuillatte

Afficher

Or Champagne Nicolas Feuillatte Brut rosé AOP – AOC champagne Rosé / France Champagne Centre Vinicole Champagne Nicolas Feuillatte

Afficher

Or Champagne Prestige des Sacres Brut cuvée grenat AOP – AOC champagne Blanc 2007 France Champagne Champagne Prestige des Sacres

Afficher

Or Charles de Cazanove Vieille France AOP – AOC champagne Blanc / France Champagne Champagne G.H. Martel

Afficher

Or Château Bellerive Grand cru AOP – AOC quarts de chaume Blanc 2011 France Loire SARL Château Bellerive

Afficher

Or Château Brown AOP – AOC pessac léognan Blanc 2011 France Bordelais SCEA du Château Brown

Afficher

Or Château Calissanne Rocher rouge AOP – AOC coteaux d’aix en provence Rouge 2008 France Provence SAS La Jasso Calissanne

Afficher

Or Château Capitoul Grand terroir AOP – AOC languedoc la clape Rouge 2011 France Languedoc SCEA Château Capitoul

Afficher

Or Château d’ Agel In extremis AOP – AOC minervois Rouge 2010 France Languedoc SAS Château d’Agel

Afficher

Or Château d’ Aigueville AOP – AOC côtes du rhône Rouge 2011 France Rhône Cave

Afficher

Or Château d’ Ollières Clos de l’Ermitage AOP – AOC coteaux varois en provence Rouge 2009 France Provence SCEA Château d’Ollières

Afficher

Or Château de Caladroy Rouge émotion AOP – AOC côtes du roussillon villages Rouge 2011 France Roussillon SCEA Château de Caladroy

Afficher

Or Château de Mauny AOP – AOC cabernet d’anjou Rosé 2012 France Loire Loire Propriétés

Afficher

Or Château de Seguin Vieilli en barriques neuves cuvée prestige AOP – AOC bordeaux supérieur Rouge 2011 France Bordelais SC Château de Seguin

Afficher

Or Château de Veyres AOP – AOC sauternes Blanc 2010 France Bordelais SCEA du Clos de la Vicairie

Afficher

Or Château Haut Coustet AOP – AOC sauternes Blanc 2010 France Bordelais SCEA du Clos de la Vicairie

Afficher

Or Château Haut Pougnan Elevé en fûts de chêne AOP – AOC bordeaux Rouge 2011 France Bordelais SCEA Château Haut Pougnan

Afficher

Or Château Henye Tokaji aszú 5 puttonyos Tokajhegyalja Blanc 2008 Hongrie Région septentrionale Dereszla KFT

Afficher

Or Château Ksara Le souverain cent cinquantenaire 1857- 2007 Vallée de la Bekaa Rouge 2009 Liban Plaine de la Bekaa Château Ksara S.A.L.

Afficher

Or Château Ksara Réserve du couvent Vallée de la Bekaa Rouge 2011 Liban Plaine de la Bekaa Château Ksara S.A.L.

Afficher

Or Château La Croix Saint-Benoît AOP – AOC bordeaux supérieur Rouge 2010 France Bordelais SCEA des Vignobles Choquet

Afficher

Or Château La Gordonne La chapelle AOP – AOC côtes de provence Rosé 2012 France Provence SAS Domaines Listel

Afficher

Or Château La Gordonne Vérité du terroir AOP – AOC côtes de provence Rosé 2012 France Provence SAS Domaines Listel

Afficher

Or Château La Rose Belair AOP – AOC bordeaux supérieur Rouge 2011 France Bordelais GFA La Rose Belair

Afficher

Or Château La Varière AOP – AOC bonnezeaux Blanc 2011 France Loire SCA Jacques Beaujeau

Afficher

Or Château Lagrave Paran Cuvée Géraldine AOP – AOC bordeaux supérieur Rouge 2010 France Bordelais EARL Lafon

Afficher

Or Château Laquirou Aureus AOP – AOC languedoc la clape Rouge 2011 France Languedoc GFA Château Laquirou

Afficher

Or Château Laulan Ducos AOP – AOC médoc Rouge 2010 France Bordelais SC Château Laulan Ducos

Afficher

Or Château Lauriga Cuvée Bastien AOP – AOC côtes du roussillon Rouge 2011 France Roussillon SCEA Lauriga

Afficher

Or Château Les Trois Manoirs AOP – AOC médoc Rouge 2011 France Bordelais SCEA Vignobles Cruchon et Fils

Afficher

Or Château Mercian Merlot Mariko Vineyard Rouge 2009 Japon Château Mercian

Afficher

Or Château Rouchet AOP – AOC médoc Rouge 2010 France Bordelais GFA Bibey

Afficher

Or Château Tenein AOP – AOC bordeaux supérieur Rouge 2010 France Bordelais SCEA Grelaud Château Tenein

Afficher

Or Château Topolcianky Rizling Vlassky ladove vino (ice wine) Blanc 2011 Slovaquie Vinarske Zavody Topolcianky, s.r.o.

Afficher

Or Château Vaugelas Elevé en fût de chêne AOP – AOC corbières Rouge 2011 France Languedoc SA Château de Vaugelas

Afficher

Or Château Vincens Origine AOP – AOC cahors Rouge 2011 France Sud-Ouest SCEA Château Vincens

Afficher

Or Château Vincens Prestige AOP – AOC cahors Rouge 2011 France Sud-Ouest SCEA Château Vincens

Afficher

Or Christian Drouin 1993 élevé en fûts de chêne AOP – AOC calvados Pays d’Auge Autre 1993 France Normandie SAS Calvados Christian Drouin

Afficher

Or Clos de Châteauneuf Barrique liquoreuse jüg Kämpfen AOC valais Blanc 2010 Suisse Valais Pilippe Varone Vins SA

Afficher

Or Codorniu Pinot noir chardonnay gran reserva jaume codorniu DO cava Blanc 2009 Espagne Catalogne Codorniu

Afficher

Or Cognac de Luze VSOP AOP – AOC cognac fine champagne Autre / France Charentes SAS Cognac De Luze

Afficher

Or Commandeur de Jarras Gris de gris tête de cuvée IGP (vin de pays) Sable de Camargue Rosé 2012 France Languedoc SAS Domaines Listel

Afficher

Or Cooperativa Jesús del Perdón Tempranillo selección reserva yuntero DO la mancha Rouge 2007 Espagne La Mancha Cooperativa Jesús del Perdón

Afficher

Or Cotnari Grasa de Cotnari vin alb demidulce Blanc 2011 Roumanie Cotnari SC Cotnari SA

Afficher

Or Cotnari Tamaioasa romaneasca colocviu la roma Blanc 2011 Roumanie Cotnari SC Casa de Vinuri Cotnari, s.a.

Afficher

Or Cotnari Tamaioasa romaneasca vin alb dulce Blanc 2011 Roumanie Cotnari SC Cotnari SA

Afficher

Or Crucero Syrah reserva Valle del Rapel Colchagua Rouge 2011 Chili Valle central Viña Siegel

Afficher

Or Daniel Alba Monastrell la Maquina DO yecla Rouge 2009 Espagne Murcie Daniel Alba Bodegas SL

 

Challenge International du Vin

A minták és a bírálók számát tekintve is a legnagyobb franciaországi borverseny, több mint ötezer tétel érkezik minden évben a majd 800 zsűritag asztalára. Múltja is igen tekintélyes, jövőre már a harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg a versenyt. A mintákat több mint harminc országból küldik a borászok, ráadásul ez az első borverseny, amely ISO minősítést szerzett még 2009-ben. A helyszín Bordeaux régiója, ez sokak szemében külön emeli a Challenge fényét, de akinek ez sem elég, annak érdemes figyelembe venni, hogy a szervezőgárda fiókversenyei között ott találhatjuk a Nemzetközi Malbecversenyt és az OIV által is patronált tekintélyes Les Citadelles du Vin borversenyt is, amelyet a Vinexpo alatt rendeznek meg a világ 40 legjobbnak tartott kóstolójával, a díjátadót pedig általában a Vinexpón tartják meg.

Aranyérmesek 2013-ban:

WEINGUT KURT ANGERER VI 2011, WEINGUT ANGERER

WEINGUT KURT ANGERER GRUNER VELTLINER UNFILTRIERT 2011, WEINGUT ANGERER

GATT OLD VINE SHIRAZ 2010, GATT WINES

JACOB’S CREEK CENTENARY HILL – SHIRAZ 2009, JACOB’S CREEK WINES

JACOB’S CREEK ST HUGO – CABERNET SAUVIGNON 2009, JACOB’S CREEK WINES

[YELLOW TAIL] MERLOT 2012, CASELLA WINES

AURORA RESERVA 2012, COOPERATIVA VINICOLA AURORA

MAGNOTTA MERITAGE LIMITED EDITION 2009, MAGNOTTA WINERY CORPORATION

MAGNOTTA CHARDONNAY LIMITED EDITION 2009, MAGNOTTA WINERY CORPORATION

MAGNOTTA VIDAL ICEWINE LIMITED EDITION 2011, MAGNOTTA WINERY CORPORATION

G. MARQUIS EPIC SILVER LINE 2010, MAGNOTTA WINERY CORPORATION

MAYCAS DEL LIMARI RESERVA ESPECIAL CHARDONNAY 2010, VINA MAYCAS DEL LIMARI LTDA.

ANTU BY NINQUEN CABERNET SAUVIGNON CARMENERE 2011, VINA MONTGRAS PROPERTIES

CRUCERO RESERVA SYRAH 2011, VINA SIEGEL S.A.

RAMIRANA GRAN RESERVA SB/GW 2012, VINA VENTISQUERO

LFE900 BLEND 2010, VINA LUIS FELIPE EDWARDS

VENTISQUERO GREY ME 2010, VINA VENTISQUERO

CARMENERE RESERVA 2011, VINA CASAS DEL BOSQUE

SECRETO DE VIU MANENT VIOGNIER 2012

VIU MANENT Y CIA.LTDA, CASA SILVA GRAN TERROIR DE LOS LINGUES CABERNET SA 2011, VINA CASA SILVA SA

CASA AMADA GRAN RESERVA CARMENERE 2010, VINA CASA SILVA SA

CASA SILVA GRAN TERROIR DE LOS ANDES MERLOT 2011, VINA CASA SILVA SA

CASA MAYOR OLD VINES CARMENERE 2012, VINA CASA SILVA SA

CUATRO ASES 2011, TERRACHILE SA

HUGO CASANOVA RESERVA MERLOT 2010, COMERCIAL HUGO CASANOVA LTDA.

VINA CANEPA FINISIMO 2011, SOC.EXP.Y COM.VINA CANEPA S.A.

MONTGRAS RESERVA SAUVIGNON BLANC 2012, VINA MONTGRAS PROPERTIES

RAMIRANA TRINIDAD VINEYARD 2010, VINA VENTISQUERO

PINOT NOIR PEQUENAS PRODUCCIONES 2011, VINA CASAS DEL BOSQUE

ORION GRAN RESERVA 2010, BODEGAS VINEDOS DE AGUIRRE S.A

K&K VASILIKON WINERY 2007, DOMAIN K&K VASILIKON LTD

FLORENTINO 2009, BODEGAS ARZUAGA NAVARRO,S.L.

ENATE – 234, 2012, VINEDOS Y CRIANZAS DEL

EPILOGO ROBLE 2011, JESUS DEL PERDON BODEGAS YUNTERO

SANCIUS ROBLE 2009, SANCIUS BODEGAS Y VINEDOS SL

FUENTESPINA SELECCION 2009, BODEGAS FUENTESPINA SL

PACO & LOLA 2011, COOP.VITIVINICOLA AROUSANA SCG

CONDADO DE SEQUEIRAS 2011, GRUPO PEAGO,S.L.

REGINA EXPRESION 2009, HGA BODEGAS Y VINEDOS DE ALTURA SL

TERRA DO CASTELO SELECCION (SAN ROQUE S.C.G.) 2010, CRDO RIBEIRO

ALTOS R 2012, ALTOS DE RIOJA VITICULTORES Y BODEG

PEDRO MARTINEZ ALESANCO 2008, BODEGAS PEDRO MARTINEZ ALESANCO SL

INURRIETA ORCHIDEA 2012, BODEGA INURRIETA SL

PRINCIPE DE VIANA EDICION LIMITADA 2009, BODEGAS PRINCIPE DE VIANA

CUEVA DEL PERDON 2010, BODEGAS MURVIEDRO,S.A.

LAUDUM 2008, BODEGAS BOCOPA

REYMOS 1 à 5 ans, ANECOOP S.COOP.

SENORIO DE SALLANA 2009, BODEGAS SANTA RUFINA

GALIZEUS 2011, VICENTE GANDIA PLA S.A

COTO DE IMAZ 2004, EL COTO DE RIOJA SA

PAGOS DE LA SONSIERRA 2008, BODEGAS SONSIERRA S COOP

BARBADILLO SEAFOOD WINE 2012, ANTONIO BARBADILLO SA

GIBALBIN 2011, ANTONIO BARBADILLO SA

CASA ANTONETE 2012, S.COOP.DEL CAMPO LA UNION AB

LACRUZ VEGA. SAUVIGNON BLANC 2011, BOGARVE 1915,S.L.

CALLE PRINCIPAL 2012, BODEGAS VINEDOS DE LA CASA

VINEA 2010, FINCA MUSEUM SL

DONA BEATRIZ 2012, BODEGAS CERROSOL

GRAN ALANIS 2011, VINOS & BODEGAS GALLEGAS SAU

SOLAR DE ESTRAUNZA 2012, BODEGAS ESTRAUNZA SA

SOLAR DE ESTRAUNZA 2012, BODEGAS ESTRAUNZA SA

ERUDITO 2011, BODEGAS OLARRA SA

ANARES 2011, BODEGAS OLARRA SA

MARCO REAL GARNACHA PEQUENAS PRODUCCIONES 2011, BODEGAS MARCO REAL SA

PALACIO DE LA VEGA CHARDONNAY 2011, RAMON BILBAO VINOS Y VINEDOS

PALACIO DE LA VEGA GARNACHA 2012, RAMON BILBAO VINOS Y VINEDOS

MARCO REAL COLECCION PRIVADA 2009, BODEGAS MARCO REAL SA

AMATISTA 1 à 5 ans, ANECOOP S.COOP.

CARMELO RODERO TSM 2009, BODEGAS RODERO SL

PERPETUAL 2010, MIGUEL TORRES S.A.

ANGEL SEQUEIROS FOUDRE 2010, GAVINEIRA SL

LA SENOBA 2009, RODRIGUEZ SANZO

ALTOS R PIGEAGE 2009, ALTOS DE RIOJA VITICULTORES Y BODEG

MIRTO DE RAMON BILBAO 2008, RAMON BILBAO VINOS Y VINEDOS

INURRIETA PV 2009, BODEGA INURRIETA SL

LADERAS DE INURRIETA 2010, BODEGA INURRIETA SL

PORTIA PRIMA 2011, BODEGAS PORTIA,SL

BAIGORRI 2008, BODEGAS BAIGORRI S.A.U

MARQUES DE VITORIA 2007, BODEGAS MARQUES DE VITORIA SA

CHATEAU DE BROGLIE – MOULIN DU GRAND PUY 2010, SCEA VIGNOBLES DU PUY

CHATEAU HAUT PRIEUR 2011, CHATEAUX SOLIDAIRES

EXPERT CLUB SYRAH GRENACHE 2012, CLVD-VIGNOBLES GILLES LOUVET

WOLFBERGER 2012, WOLFBERGER

DOMAINE LA BONNELIERE-LES POYEUX 2011, EARL BONNEAU ET FILS

DOMAINE OCTAVIE 2012, DOMAINE OCTAVIE

DOMAINE PHILIPPE PORTIER 2012, DOMAINE PORTIER

LES CHARMES 2011, SAS DOMAINE CHATELAIN

DOMAINE DU CHARDONNAY / VOSGROS 2011, GAEC DOMAINE DU CHARDONNAY

TERRIS 2010, EURL PIERRE VIDAL

DOMAINE DU PAPAROTIER 2011, CAVE VIGNERONS BEAUMES DE VENISE

FLEUR DE L’AMAURIGUE 2011, SARL DOMAINE DE L’AMAURIGUE

CHATEAU LA BASTIDE ROUGEPEYRE 2010, SCEA DU CHATEAU DE LA BASTIDE

LES FIEFS D’AUPENAC 2012, CAVE LES VINS DE ROQUEBRUN

CHATEAU CLEMENT TERMES 2011, SCEV DAVID

CHATEAU VINCENS – PRESTIGE 2011, SCEA CHATEAU VINCENS

CHATEAU QUATTRE 2011, SCEA SAINT SEURIN

DOMAINE SALISQUET LA GRAVETILLE 2010, SCEA DE CARAUD

CHATEAU BARREJAT CUVEE DE L’EXTREME 2011, SCEA CAPMARTIN

CHATEAU LA BRIE 2012, LEGTA CHATEAU LA BRIE

DOMAINE DES BERTRANOUX 2010, SCEA PUY SERVAIN

CHATEAU JOLYS CUVEE PAULINE 2011, CHATEAU JOLYS

DOMAINE CAPDEVIELLE – NOBLESSE D’AUTOMNE 2011, DOMAINE CAPDEVIELLE

DOMAINE DE GRABIEOU 2012, DOMAINE DE GRABIEOU

DOMAINE CHIROULET – SOLEIL D’AUTOMNE 2012, EARL FAMILLE FEZAS

DOMAINE CHIROULET TERROIR GASCON 2011, EARL FAMILLE FEZAS

LE TALMONDAIS ROUGE 2012, SCEA LE TALMONDAIS

DOMAINE DE LA MARGOTTERIE 1 à 5 ans, SCEA TERRIGEOL & FILS

CHATEAU GUICHOT 2012, PETIT SEBASTIEN

CHATEAU BOIS DE FAVEREAU 2012, EARL VIGNOBLES GALINEAU

CHATEAU ROC DE MINVIELLE, CUVEE LES TOURELLES 2012, SCEA VIGNOBLES GADRAS

MOUTON CADET – SAUVIGNON BLANC 2011, BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD SA

CHATEAU LAUBES 2012, SOCIETE FERMIERE DES GRANDS CRUS DE

CHATEAU DE LAVAGNAC 2010, SARL MAISON RIVIERE

COMTE DE MOUR 2010, SARL DE MOUR

CUVEE DE VIGNERON 2012, SAS SIX TERRES

CHATEAU FINET 2011, SCEA VIGNOBLES NICOT-FINET

CHATEAU DARZAC RESERVE 2011, SCA VIGNOBLES CLAUDE BARTHE

CHATEAU HAUT NADEAU 2011, SCEA CHATEAU HAUT NADEAU

CHATEAU MOUSSEYRON – CUVEE JORIS 2010, SCEA LARRIAUT

CHATEAU LAMOTHE-VINCENT LE GRAND ROSSIGNOL 2011, SCEA VIGNOBLES VINCENT

CHATEAU DE BOUCHET CUVEE MAGNIFICAT 2008, SCEA VIGNOBLES MARC ET AGNES LURTON

CHATEAU REINDENT 2011, EARL VIGNOBLES J BERNARD SABY

CHATEAU SAINT ANTOINE 2010, VIGNOBLES AUBERT

CHATEAU TOUDENAC 2011, VIGNOBLES AUBERT

CHATEAU LA GRAVETTE DES LUCQUES 2011, EARL HAVERLAN

CHATEAU LASCAUX – FUT DE CHENE 2010, EARL VIGNOBLES LASCAUX

CHATEAU DARZAC RESERVE 2012, SCA VIGNOBLES CLAUDE BARTHE

CHATEAU BELAIR COUBET 2011, SCEA VIGNOBLES AFAURE

CHATEAU BEGOT 2010, GRACIA MARTINE ET ALAIN

CLOS DU PIAT 2010, SCEA FAMILLE CHETY

CHATEAU KALON NODOZ CARPE DIEM 2010, RAOULT GREGORY

CHATEAU LE BREUIL 2010, EARL DOYEN

CHATEAU PUYBARBE CUVEE TRADITION 2010, SCEA ORLANDI FRERES

CHATEAU PUYBARBE CUVEE PRESTIGE 2010, SCEA ORLANDI FRERES

CHATEAU PUY D’AMOUR CUVEE GRAIN DE FOLIE 2010, MADAME

CHATEAU GRAVETTES SAMONAC CUVEE L’ELEGANCE 2011, CHATEAU GRAVETTES-SAMONAC

CHATEAU PONT DE LA TONNELLE 2010, CHATEAU DU VIEUX PLANTIER

CHATEAU DE VERT 2011, SARL LES VINS ROBIN

CHATEAU FRANCS BORIES 2010, UNION DES PRODUCTEURS DE ST EMILION

CHATEAU TOUR DE YON 2010, UNION DES PRODUCTEURS DE ST EMILION

CHATEAU DE RESPIDE CALLIPYGE 2011, SCEA VIGNOBLES PIERRE BONNET

CHATEAU MARTIN 2011, EARL LES DOMAINES DE LA METTE

SENSATION DE CHATEAU GRAND BOURDIEU 2012, GFA DOMAINES HAVERLAN

CHATEAU HAUT POMMAREDE 2012, SCE DOMINIQUE HAVERLAN

BENJAMIN DE VIEUX CHATEAU GAUBERT 2011, SCE DOMINIQUE HAVERLAN

CHATEAU DU BARRAILH 2010, EARL VIGNOBLES LABUZAN

CHATEAU LA FLEUR JONQUET 2010, SCEA CHATEAU LA FLEUR JONQUET

DOMAINE LA ROCHE 2012, EARL VIGNOBLES RODRIGUES-LALANDE

CHATEAU DES GRANGES D’OR 2010, GUIRAUD-RAYMOND-MARBOT SAS

LAMOTHE PONTAC 2011, POITEVIN

CHATEAU LE VIVIER 2006, LES DOMAINES CGR

REMPARTS DE LA CARDONNE 2008, LES DOMAINES CGR

CHATEAU TAFFARD DE BLAIGNAN 2011, SA VIGNOBLES CADILLAC

CHATEAU LA BRANNE 2011, EARL VIDEAU FABIENNE ET PHILIPPE

CHATEAU SEGUR DU CROS / FLEUR DE CROS 2009, SA VIGNOBLES BOYER MICHEL

LES CORDELIERS – GRAND VINTAGE 2008, LES CORDELIERS SAS

CHATEAU BEAUMONT LES PIERRIERES 2011, CHATEAUX SOLIDAIRES

CHATEAU HAUT CABUT 2010, CHATEAUX SOLIDAIRES

CHATEAU HAUT CABUT 2011, CHATEAUX SOLIDAIRES

CHATEAU LES HERITS 2010, GAEC BOULE ET FILS

CHATEAU GRESSINA 2010, GAEC MARCHAND

CHATEAU MOULIN NEUF CUVEE 2011, SCEA VIGNOBLES GLEMET

CHATEAU HAUT-TERRIER 2010, VIGNOBLES DENECHAUD

LA CONFIDENCE DE BOIS-VERT 2010, CHATEAU BOIS-VERT

DOMAINE DES GRAVES D’ARDONNEAU 2011, EARL REY SIMON ET FILS

CHATEAU DES TOURTES 2012, EARL RAGUENOT LALLEZ MILLER

CHATEAU L’ABBAYE 2010, SCEA VIGNOBLES ROSSIGNOL BOINARD

CHATEAU FONTBAUDE RESERVE 2010, GAEC SABATE

CHATEAU LABESSE 2010, VIGNOBLES AUBERT

CHATEAU GRIMONT PRESTIGE 2011, SCEA YUNG PIERRE ET FILS

CHATEAU DU VALLIER 2010, SC DULON

CHATEAU LE CONE 2009, SA DE CANCAVE

DOMAINE DE LA PALEINE – MOULIN DES QUINTS 2010, VINCENT MARC

DOMAINE DU CHALET POUILLY 2010, SCEV DOMAINE DU CHALET POUILLY

GARRIGUES 2010, SARL MONTIRIUS

LA TRILOUGIO 2009, EARL DIONYSOS

DOMAINE PIERRE FIL CUVEE DOLIUM 2010, FIL JEROME

DOMAINE LA GRANGE CASTALIDES EDITION 2011, SAS LES VIGNOBLES DE LA GRANGE

CHATEAU LA COUSTARELLE 2010, SCEA CASSOT ET FILLE

CHATEAU LES MARNIERES LE SILLON ROUGE 2010, REINE ET CHRISTOPHE GENESTE

CHATEAU PUY SERVAIN TERREMENT 2011, SCEA PUY SERVAIN

DOMAINE DE LA MARGOTTERIE 6 à 10 ans, SCEA TERRIGEOL & FILS

CHATEAU TOUR DU MOULIN 2010, SCEA CHATEAU TOUR DU MOULIN

CHATEAU ST PIERRE 2004, SCEA DE LAVAUX

CHATEAU LUCAS CUVEE ESPRIT DE LUCAS 2010, SCEA CHATEAU LUCAS

CHATEAU DE ROQUES 2009, SCEA VIGNOBLES CHT DE ROQUES

LA FLEUR DE CHATEAU HAUT PIQUAT 2009, SARL VIGNOBLE RIVIERE JPIERRE

CHATEAU LA CROIX FOURCHE MALLARD 2011, SCEA VIGNOBLES MALLARD

CHATEAU GAILLARD 2010, SCEA VIGNOBLES JJ NOUVEL

VIEUX CHATEAU DES COMBES 2010, SOCIETE FERMIERE DES GRANDS CRUS DE

CLOS DES MENUTS 2007, SARL MAISON RIVIERE

CHATEAU TAUZINAT L’HERMITAGE 2010, MOUEIX BERNARD

CHATEAU COTES DE ROL 2009, SCEA DES VIGNOBLES ROBERT GIRAUD

CHATEAU DE CALLAC – CUVEE PRESTIGE 2011, CALLAC MG

CHATEAU MALLEPRAT CUVEE CLEMENCE 2009, GUIRAUD-RAYMOND-MARBOT SAS

CHATEAU LA FLEUR PEYRABON 2010, CHATEAU PEYRABON

CHATEAU TOUR SAINT FORT 2010, SCA CHATEAU TOUR SAINT FORT

CHATEAU D’ARMAJAN DES ORMES 2010, EARL J ET G PERROMAT

M DES MATARDS 2010, SCEA TERRIGEOL & FILS

CUVEE DE RESERVE 1 à 5 ans, SARL DIOGENE TISSIER & FILS

ESPRIT BLANC DE BLANCS, BARON-FUENTE 1 à 5 ans, SA CHAMPAGNE BARON FUENTE

BERNARD LONCLAS – EXTRA BRUT BLANC DE BLANCS, CHAMPAGNE BERNARD LONCLAS

PETIT TRIANON 2012, EARL LES GRANDS CHAIS DE LA MAINE

DOMAINE DES HERBAUGES 2012, DOMAINE DES HERBAUGES

DOMAINE CHARBONNIER 2012, EARL CHARBONNIER MICHET ET STEPHANE

MENDIA 2012, SCA LA CAVE D’IROULEGUY

CHATEAU SINGLEYRAC 2012, EARL CHATEAU SINGLEYRAC

YVON MAU 2012, YVON MAU SA

CHATEAU HAUT PHILIPPON 2012, SCEA VIGNOBLES ROUX

CHATEAU CASTENET 2012, EARL CASTENET

MARQUIS DE GENISSAC 2012, SCA LES VIGNERONS DE

CHATEAU HAUTS CABROLES 2010, EARL VIGNOBLES MERILLIER

CHATEAU GRAND RENOM 2011, SCEA CHATEAU GRAND RENOM

YVECOURT 2012, YVON MAU SA

PREMIUS 2011, YVON MAU SA

F DE FONCHEREAU 2011, CHATEAU FONCHEREAU

CHATEAU LASCAUX – CAILLEBOSSE 2010, EARL VIGNOBLES LASCAUX

CHATEAU MIQUELON 2010, SABOURIN FRERES

CHATEAU LES REUILLES 2012, EARL TODESCO PATRICK

CHATEAU HAUT MONDAIN 2011, SARL LES HAUTS DE PALETTE

CHATEAU LAMOTHE-VINCENT 2012, SCEA VIGNOBLES VINCENT

CHATEAU PLANTES DES VIGNES 2012, SCEA CASSAT

CHATEAU LA COMMANDERIE DE QUEYRET 2012, SCEA VIGNOBLES COMIN

CHATEAU MOUSSEYRON 2011, SCEA LARRIAUT

GRAND CLASSIQUE DU CHATEAU LA SABLIERE FONGRAVE 2012, SCEA DES VIGNOBLES J.C.ICARD

CHATEAU PUY-FAVEREAU 2011, SCEA LES DUCS D’AQUITAINE

CHATEAU BOIS DE FAVEREAU 2011, EARL VIGNOBLES GALINEAU

CHATEAU D’ESTHER 2007, CHATEAU D’ESTHER

CHATEAU ROMFORT 2010, EARL LA BRETONNIERE

CHATEAU LA COTTIERE 2010, SCEA FAMILLE CHETY

CHATEAU DUPEYRAT PLOUGET 2010, SCEA DU CHATEAU DUPEYRAT PLOUGET

“CHATEAU DE ROUSSELET “”ELEVE EN FUTS DE CHENE””” 2008, EARL CHATEAU DE ROUSSELET

CHATEAU PETIT BOIS 2011, SA LA GUYENNOISE

CHATEAU COUCY 2011, GFA CHATEAU COUCY

CHATEAU LES VIEUX MAURINS 2010, CHATEAUX EN BORDEAUX

CHATEAU PERRON 2012, GAEC GUIGNARD FRERES

CHATEAU DU BARRAILH 2011, CAMUS COGNAC

CHATEAU HYOT 2011, AUBERT

CHATEAU MAUBERT 2010, SCA CHATEAU SUAU

TERROIR D’EXCEPTION 2011, DOMAINE DU CHATEAU DE MEURSAULT

CHATEAU DE MEURSAULT – CLOS DES EPENOTS 2010, DOMAINE DU CHATEAU DE MEURSAULT

CHATEAU DE MERSAULT 2010, DOMAINE DU CHATEAU DE MEURSAULT

TERRE DES AINES 2007, SARL MONTIRIUS

PAULE COURTIL 2011, OSMOSE VINS

LE VIN SELON DAVID FOURTOUT 2010, EARL FOURTOUT

DUPEYRON + de 10 ans, RYST-DUPEYRON

UBY XO 10ANS 6 à 10 ans, SCEA MOREL JEAN CHARLES

CHATEAU ST PIERRE 2010, SCEA DE LAVAUX

CHATEAU DES LANDES – GRAND HERITAGE 2011, EARL VIGNOBLES CHATEAU DES LANDES

FLEUR DE FONPLEGADE 2010, CHATEAU FONPLEGADE SAS

CHATEAU CLAUZET 2010, BARON VELGE SA

MESNILLESIME 2004, SAS CHAMPAGNE GUY CHARLEMAGNE

CHAMPAGNE ZOEMIE DE SOUSA, SARL L’INFLUENCE DU TERROIR

GINESTET 2012, GINESTET SA

CAP BEL AIR 2012, MAISON SICHEL SA

GINESTET 2011, GINESTET SA

GINESTET 2012, GINESTET SA

CHATEAU LAVERGNE 2012, SCEA VIGNOBLES JF TARRIDE

CHATEAU LE JOYEUX 2012, SCEA VIGNOBLES ECHEVERRIA

CHATEAU LE FERREAU BELAIR 2011, SC VIGNOBLES PLAISANCE

CHATEAU DOUZILLAC 2011, SC VIGNOBLES PLAISANCE

CHATEAU MONTLABERT 2011, SC CHATEAU MONTLABERT

CHATEAU POUYANNE 2011, EARL DES VIGNOBLES ZAUSA

CHATEAU LES GRANDS CHENES 2010, BERNARD MAGREZ GRANDS VIGNOBLES

GINESTET 2010, GINESTET SA

CHATEAU LACOUR JACQUET 2010, GAEC LARTIGUE

CHATEAU LATOUR CAMBLANES 2011, SCA CHATEAU LATOUR CAMBLANES

OENOTRIA LAND CABERNET SAUVIGNON AGIORGITIKO 2008, DOMAINE COSTA LAZARIDI SA

VIN DOUX 2011, UNION DES COOP.VINICOLES DE SAMOS

NECTAR 2008, UNION DES COOP.VINICOLES DE SAMOS

NASSIAKOS 2012, SEMELI S.A.

ORINOS HELIOS WHITE 2012, SEMELI S.A.

THEOPETRA ESTATE 2012, TSILILIS K.SA

VINSANTO ARGYROS 12 Y.A. (80% ASSYRTIKO) 1998, ESTATE I& M ARGYROS OE

STINA PLAVAC MALI MAJSTOR 2009, JAKO VINO D.O.O

FEKETE CABERNET SAUVIGNON VALOGATAS 2009, FEKETE MIHALY ENDRE

 WEKLER CABERNET FRANC 2008, WCSP BORKERESKEDES KFT.

 WEKLER MERLOT 2008, WCSP BORKERESKEDES KFT.

 KOVILLA VALOGATAS CUVEE 2009, CSANYI PINCESZET ZRT.

 KOVACS NIMROD WINERY PINOT GRIS 2011, KOVACS NIMROD BORASZATI KFT.

 KOVACS NIMROD WINERY RHAPSODY 2007, KOVACS NIMROD BORASZATI KFT.

 VINCZE BELA ARCANUM CABERNET FRANC 2009, VINCZE BORASZATI KFT

 GROF BUTTLER 2011, GROF BUTTLER ZRT

BERES TOKAJI ASZU 5 PUTTONYOS 2007, BERES SZOLOBIRTOK ES PINCESZET KFT

FRITZ CABERNET FRANC 2009, FAKTOR KFT.

TOKAJI ASZUESZENCIA 2006, PANNON TOKAJ LTD

YARDEN SYRAH AVITAL VINEYARD 2008, YARDEN GOLAN HEIGHTS WINERY LTD

SEGAL’S UN FILLTERED CABERNET SAUVIGNON 2008, BARKAN WINE CELLARS

LACCENTO 2011, SOCIETA AGRICOLA MONTALBERA

LUSIRA 2010, BAGLIO DEL CRISTO DI CAMPOBELLO

FANCELLO 2010, AZIENDA AGRICOLA G.MILAZZO S.P.A.

VALIANO 2009, PICCINI

CANTINA PIEVE VECCHIA 2010, PIEVE VECCHIA SRL

MARA 2010, GERARDO CESARI SPA

“CHARDONNAY “”MERIDIANO””” 2011, RICCHI F.LLI STEFANONI SOC.AGR.

ROSARUBRA INTIMO 2009, SOCIETA AGRICOLA ROSARUBRA SRL

FONGARO RISERVA PAS DOSE’ 2006, FONGARO SOCIETA AGRICOLA

MARINO 2010, CA’ DI RAJO

VIGNE ALTE 2009, CANTINA FRATELLI ZENI SAS

MASOTTINA EXTRA DRY -MASOTTINA

PECORINO 2012, CANTINA TOLLO

PIPOLI ROSATO 2012, VIGNETI DEL VULTURE

FEDERICO II REX SICILIE 2003, AZIENDA AGRICOLA G.MILAZZO S.P.A.

“MONTEMERCURIO – “”DAMO””” 2007, MONTEMERCURIO

ZION 2011, ST.COUSAIR

CHATEAU MERCIAN KOSHU BARREL FERMENTED 2011, CHATEAU MERCIAN

CHATEAU ST THOMAS 2009, CHATEAU ST THOMAS SAL

ALB DE PURCARI 2010, BOSTAVAN WINERIES LTD

SAUVIGNON BLANC 2012, CIMISLIA WINERIES

MONTE XANIC SAUVIGNON BLANC 2012, MONTE XANIC

GRAN RICARDO DE MONTE XANIC 2011, MONTE XANIC

MONTE PENEDO GORDO RESERVA 2010, HERDADE DO PENEDO GORDO

ADEGA DE BORBA RESERVA 2011, ADEGA DE BORBA

QUINTA DA PINHEIRA 2009, MARCOLINO INACIO CHICHARO SEBO

TAPADA DE VILLAR RESERVA 2010, HERDADE DO PENEDO GORDO

DOLIUM ESCOLHA BY PAULO LAUREANO ANTAO VAZ 2011, PAULO LAUREANO VINUS LDA

CONDE D’ERVIDEIRA RESERVA 2011, ERVIDEIRA SOCIEDADE AGRICOLA LDA.

MONTES CLAROS GARRAFEIRA 2009, ADEGA DE BORBA

CARDEIRA 2011, HERDADE DA CARDEIRA UNIPESSOAL,LDA

CARDEIRA RESERVA 2011, HERDADE DA CARDEIRA UNIPESSOAL,LDA

HERDADE DA AJUDA RESERVA 2009, HERDADE DA AJUDA NOVA

HEREDITAS 2008, HEREDITAS LDA

PERA DOCE PREMIUM 2010, GOANVI LDA CENTRAL ENGARRAFAMENTO B

MAGNA CARTA RESERVA 2011, ENOPORT EXPORTACAO DE BEBIDAS

FRONTEIRA 2011, COMPANHIA DAS QUINTAS VINHOS SA

QUINTA DA GAIVOSA PORTO 10 YEARS OLD 6 à 10 ans, DOMINGOS ALVES DE SOUSA

CAVES VELHAS ARINTO 2012, ENOPORT EXPORTACAO DE BEBIDAS

RESERVA 2006, ADEGA COOPERATIVE DO CARTAXO

CABECA DE TOIRO RESERVA 2010, ENOPORT EXPORTACAO DE BEBIDAS

CASA ERMELINDA FREITAS 2010, CASA ERMELINDA FREITAS-VINHOS LDA

EMINENCIA LOUREIRO 2010, IDEAL DRINKS SERVIC E DISTRIB.LD

DOLIUM RESERVA BY PAULO LAUREANO 2009, PAULO LAUREANO VINUS LDA

GARRAFEIRA DOS SOCIOS 2007, COOPAGRI REGUENGOS DE MONSARAZ

ALDEIAS DE JUROMENHA GARRAFEIRA 2008, HERDADE DAS ALDEIAS

QUINTA DO CARDO TOURIGA NACIONAL RESERVA 2010, COMPANHIA DAS QUINTAS VINHOS SA

CONDESSA DE SANTAR 2011, DAO SUL SOC.VITIVINICOLA,S.A.

VALE DA MATA RESERVA 2009, ROCIM,LDA.

CASA ERMELINDA FREITAS 2003, CASA ERMELINDA FREITAS-VINHOS LDA

SENSES ALVARINHO 2011, ADEGA DE BORBA

MONTE BAIXO RESERVA 2011, CASA AGRICOLA ALEXANDRE RELVAS LDA

ENCOSTAS DO ENXOE RESERVA 2008, S.A.PIAS SOCIEDADE AGRICOLA DE PIAS

PATEO DO MORGADO 2009, PATEO DO MORGADO

PERO ALTER 2010, HERDADE FONTE PAREDES

FONTE DA SERRANA 2012, SOCIEDADE AGRICOLA D DINIZ,S.A.

VELHARIA 2008, ADEGA COOPERATIVA DE LABRUGEIRA

2UVAS 2012, SOCIEDADE AGRICOLA

DONA ERMELINDA 2010, CASA ERMELINDA FREITAS-VINHOS LDA

VINHO BRANCO 2012, ADEGA COOPERATIVA DE PALMELA,C.R.L

PACO DO BISPO VINHO BRANCO 2012, ADEGA COOPERATIVA DE PALMELA,C.R.L

ARINTO 2011, COOP.AGRICOLA STO ISIDRO DE PEGOES

QUINTA ESTRELA 2012, COOP.AGRICOLA STO ISIDRO DE PEGOES

GRANDE ROCIM RESERVA 2009, ROCIM,LDA.

SCALA COELI 2010, FUNDACAO EUGENIO DE ALMEIDA

VINHA DE SATURNO 2009, DAO SUL SOC.VITIVINICOLA,S.A.

OUTEIRO 2010, TERRAS DE ALTER II,DISTRIBUICAO LD

LIMA MAYER 2 TINTOS 2009, LIMA MAYER & CIA SOCIEDADE AGRICOLA

PRINCIPAL 2009, IDEAL DRINKS SERVIC E DISTRIB.LD

VINHA DO CONTADOR 2008, DAO SUL SOC.VITIVINICOLA,S.A.

BARAO DE VILAR COLHEITA 1982, VINIHOLD COMERCIALIZACAO DE VINHO

PORTO KROHN COLHEITA 1961 1961, WIESE & KROHN SUCRS

VELHOS TEMPOS 2011, ADEGA COOPERATIVA DE CARVOEIRA

BLUE TRAIN SAUVIGNON 2011, SC DOMENIUL COROANEI SEGARCEA SRL

MINIMA MORALIA HONOR 2011, SC DOMENIUL COROANEI SEGARCEA SRL

EGEO SYRAH 2010, KAVAKLIDERE SARAPLARI A.S.

TERRA KALECIK KARASI 2011, MEY ICKI SANAYI VE TIC AS

CRUTURK 2007, CORVUS

KASTEELBERG 2011, RIEBEEK CELLARS

 

Finger Lakes International Wine Competition

Egészen egyedi borverseny a maga nemében. Egyrészt az Egyesült Államok második legnagyobb versenye több mint 3200 mintával, amelyre az összes tagállamból nevezhetnek borokat, valamint kanadai borok is szerepelnek, másfelől a bevételeket szinte teljes egészében jótékony célra fordítják. Súlyosan beteg gyerekek vízi táboroztatását finanszírozzák, bízva abban, hogy a jó hangulat, a csapat és a mozgás elősegíti a gyógyulásukat. Idén a 13. versenyüket rendezték, a mintaszám és a meghívott bírálók száma is folyamatosan növekszik. Aki egy kicsit jobban meg akarja ismerni az USA borait, annak érdemes itt bírálnia! Idén hazánkat Geönczeöl Attila képviselte. Magyar aranyérem nem született, de a 2011-es St. Andrea Napbor ezüstérmet kapott.

Medal Winery Brand Variety Vintage Estate State Country
Best Chardonnay Bogle Vineyards, Inc. Bogle Chardonnay Chardonnay 2011 N/A CA US
Best Riesling Chateau Fontaine Semi-Sweet Riesling 100% Riesling 2011 N/A MI US
Best Cabernet Sauvignon Merriam Vineyards Cabernet Sauvignon 100% Cabernet Sauvignon 2009 Gloeckner-Turner Ranch CA US
Best Ice Wine Znovin Znojmo, a.s. Znovin Ryzlink Rynsky Icewine 100% Riesling 2009 Stosikovice/LED Satov CZ

Dupla aranyat nyert tételek:

Style Winery Brand Variety Vintage Country
Icewine 21 Brix Winery Vidal Ice Wine Vidal 2011 US
Late Harvest White (24 Brix+) A Gust of Sun Winery & Vineyard Late Harvest Vignoles Vignoles 2011 US
Raspberry Ackerman Winery, Inc. Red Raspberry Red Raspberry NV US
Red Blend – Non-vinifera Adams County Winery Rebel Red Concord, Niagara NV US
Sherry Amber Falls Winery and Cellars Sweet Dreams Cayuga, Seyval 2011 US
Riesling Anthony Road Wine Co., Inc. Anthony Road Dry Riesling Riesling 2011 US
Malbec Antonio Gonzalez SA Antoni Seleccion Privada Malbec Malbec 2011 AR
Strawberry Baldwin Vineyards, Inc. Strawberry Wine Strawberry NV US
Niagara Bernhardt Winery Schrock Niagara NA US
Pinot Noir Black Star Farms Arcturos Pinot Noir Pinot Noir 2011 US
Riesling Black Star Farms Arcturos Riesling Riesling 2011 US
Tawny Port Breitenbach Wine Cellars, Inc. Tawny Port Concord, Baco Noir NV US
Viognier Brennan Vineyards Brennan Vineyards Viognier Viognier , Chenin Blanc 2011 US
Merlot Bronco Wine Company Robert Hall Merlot Merlot, Cabernet Franc, Petit Sirah 2009 US
Vintage Port Canyon Wind Cellars Canyon Wind Cellars Proprietor’s Reserve Port Cabernet Sauvignon 2009 US
Port Cape May Winery & Vineyard Isaac Smith Port Chambourcin Syrah NV US
Red Blend – Vinifera Cassini Cellars Cassini Maximus Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Bordeaux Blend 2010 CA
Red Blend – Vinifera Cassini Cellars Cassini Maximus Cabernet Sauvignon, Merlot, 12 Cabernet Franc, 1 Malbec, Bordeaux Blend 2009 CA
Red Blend – Non-vinifera Chateau Tebeau Winery Chateau Tebeau Winery Maison Rouge Concord, Niagara, Ives 2012 US
Sauvignon Blanc Chequen Chequen Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc 2012 CL
Concord Coyote Moon Vineyards Fire Boat Red Concord 2012 US
Chardonnay Damiani Wine Cellars Chardonnay Chardonnay 2011 US
Ice Cider Domaine De La Source A Marguerite La Cuvee Des Ti-coq Apples 2011 CA
Blush/Rose Sparkling E & J Gallo Winery Ballatore Moscato Rose Moscato Rose NV US
Merlot E & J Gallo Winery Red Rock Winery Merlot Merlot 2011 US
OTHER Fruit Varieties Eagle City Winery Black Currant Wine Balck Currant NV US
Ice Cider Eden Ice Cider Company NEWHALL FARM Ice Cider Apples 2011 US
Red Blend – Vinifera Familia Zuccardi Santa Julia Magna Corte Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah 2011 AR
White Blend – Vinifera + Non-vinifera Forty Five North Vineyard & Winery 45 White Vidal Blanc, Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc 2011 US
Riesling Fox Run Vineyards Dry Riesling Riesling 2011 US
Riesling Fox Run Vineyards Reserve Riesling Riesling 2011 US
Frontenac Gris Fresh Tracks Farm Vineyard & Winery Fresh Trakcs Farm Vineyard & Winery Frontenac Gris Frontenac Gris 2010 US
Petite Sirah Frolicking Frog Cellars Frolicking Frog Cellars Petite Sirah Petite Sirah 2008 US
Late Harvest White (24 Brix+) Georgian Hill Vineyards Vidal Blanc Frozen on the Vine Vidal Blanc 2010 CA
Icewine Glenora Wine Cellars Vidal Blanc Ice Wine Vidal 2012 US
Pinot Noir Gloria Ferrer Caves & Vineyards Pinot Noir Pinot Noir 2010 US
Sweet Rose Grape Creek Vineyards Grape Creek Vineyards Cabernet Blanc Cabernet Sauvignon (100) 2011 US
Riesling Grape Creek Vineyards Grape Creek Vineyards Riesling Riesling 2011 US
Blueberry Grateful Goat Vineyard & Winery Grateful Goat – Bellbottom Blues Blueberry 2012 US
Cabernet Sauvignon Gratta Wines Gratta Cabernet Cabernet Sauvignon 2010 US
Icewine Harbour Estates Winery Maple Dream Vidal 2011 CA
Dessert Sparkling Hillside Winery Hillside Spumante Riesling, Muscato NV US
White Blend – Non-vinifera Holy-Field Vineyard & Winery Tailgate White Seyval Avrore Vignoles NV US
Mead Humble-Bee Vineyards Apple Harvest Honey, Apples, Cinnamon, Nutmeg Non-Vintage US
Icewine Icewine Exclusives TMRW-Caroline Cellars Vidal Icewine Vidal 2007 CA
Red Blend – Vinifera Janousek, s.r.o. Retro 11 Red Vinifera 2011 SK
Riesling Janousek, s.r.o. Rizling Rynsky Riesling 2011 SK
Merlot jjcustomwines llc. Alyssa Cellars Merlot Merlot 2009 US
White Sparkling La Face Cachee de la Pomme Neige Bubble McIntosh 2011 CA
Red Blend – Vinifera La Rusticana d’Orsa La Rusticana d’Orsa Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdo 2010 US
Cordials/Liqueurs la vallee de la Framboise Inc. Le Brochu Raspberry and Black Currant non-vintage CA
Cherry Ladoga Ridge Winery Ladoga Ridge Winery Cherry w/natural black cherry and chocolate flavors added Non-Vintage US
Chardonnay Lawer Family Wines Hooker RFC Chardonnay Chardonnay 2011 US
Red Blend – Vinifera Maryhill Winery Indira Cinsault, Counoise 2010 US
Zinfandel Maryhill Winery Zinfandel, Proprieter’s Reserve Zinfandel 2010 US
Pinot Noir Merryvale Vineyards Merryvale Vineyards Pinot Noir Pinot Noir 2011 US
Mead Miel Nature Canada Chevalier Honey (Mead) NA CA
Vintage Port Mt. Vernon Winery Port Syrah 2009 US
Other Red Varietal – Vinifera Nello Olivo Wines Toscanello Sangiovese/ Merlot/ Sagrantino/ Cabernet Sauvignon 2010 US
Icewine Oliver Winery Creekbend Vidal Blanc Ice Wine 2008 Vidal Blanc 2008 US
Petite Sirah Opolo Vineyards Petite Sirah Petite Sirah 2010 US
Red Blend – Vinifera Opolo Vineyards Serenade Cabernet Sauvignon, Malbec 2010 US
Shiraz/Syrah Orfila Vineyards Ambassador’s Syrah Syrah 2010 US
Late Harvest White (24 Brix+) Pearmund Cellars Pearmund Cellars Late Harvest Traminette Traminette Vintage 2011 US
Riesling Penguin Bay Winery Riesling Riesling 2011 US
Merlot Pollak Vineyards Pollak Vineyards Merlot Merlot 2010 US
Dessert Sparkling Premium Wine Brands Jacob’s Creek Sparkling Moscato Muscat of Alexandria (Gordo) 2011 AU
Late Harvest White (24 Brix+) Ptujska Klet Pullus Chardonnay SJI Chardonnay 2011 SI
Shiraz/Syrah Quarisa Wines Treasures Mclaren Vale Shiraz 2010 Shiraz 2010 AU
Chardonnay Ravines Wine Cellars Chardonnay Chardonnay 2011 US
Sweet Rose Repa Bakica Cabernet Sauvignon Rose Cabernet Sauvignon 2012 SK
White Blend – Non-vinifera Rooster Hill Vineyards Keuka Sunrise Vidal Blanc Seyval Blanc Cayuga White NV US
Blueberry Rose Bank Winery, LLC Rose Bank Blueberry Blueberry Juice 2012 US
Icewine Royal DeMaria Wines ‘Canada’s Icewine Specialists’ Winter Harvest Gewurztraminer Gewurztraminer 2009 CA
Late Harvest White (24 Brix+) Sandbanks Estate Winery Winter Harvest Riesling, Vidal 2011 CA
Late Harvest Red (24 Brix+) Silver Vines Winery Chocolate Delight Zinfandel NV US
Cabernet Sauvignon Skylite Cellars Skylite Cellars Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon 2008 US
Icewine Small Talk Vineyards Small Talk Dessert Anyone Riesling 2011 CA
White Blend – Vinifera Small Talk Vineyards Small Talk Faux Pas Riesling Sauvignon Blanc 2011 CA
Sauvignon Blanc South Coast Winery Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc 2012 US
Sauvignon Blanc Spencer Hill Estate Goose Bay Sauvignon Blanc 2012 NZ
Riesling Spring Lake Winery Spring Lake Estate Riesling Riesling 2009 US
Raspberry St. James Winery Raspberry Raspberry NV US
Riesling St. James Winery Riesling Riesling NV US
Red Blend – Vinifera Sugarloaf Mountain Vineyard Evoe! Cabernet Franc Petit Verdot Merlot Cabernet Sauvignon 2010 US
Traminette Sunset Hills Vineyard LLC Sunset Hills Vineyard Sunset White Traminette () 2012 US
Riesling Swedish Hill Winery Dry Riesling Riesling 2011 US
Icewine Thirsty Owl Wine Company Cabernet Sauvignon IceWine Cabernet Sauvignon 2012 US
Concord Thousand Islands Winery North Country Red Concord Isabella NV US
Niagara Torrey Ridge Winery Niagara Niagara NV US
White Blend – Non-vinifera Tug Hill Vineyards Lake Effect Frontenac Gris, Brianna, Edelweiss 2012 US
Late Harvest White (24 Brix+) Vignoble Le Cep d’Argent Fleuret Vidal & New York Muscat 2010 CA
Red Blend – Vinifera Vinarstvi Vladimir Tetur Vladimir Tetur BB Cuvee Barrique Lada Pinot Noir , Cabernet Sauvignon 2007 CZ
Icewine Vineland Estates Winery Riesling Icewine VQA Riesling 2008 CA
Riesling Wagner Vineyards Wagner Vineyards Riesling Select Riesling IRF = Sweet 2011 US
Grappa Warwick Valley Winery American Fruits Grappa Grape Brandy Grapes NV US
Zinfandel Wedl Wine Cellars Wedl Wine Cellars Zinfandel 2011 US
Dessert Sparkling Westport Winery Rapture of the Deep Cranberry NV US
Barbera Wind Rose Cellars Barbera Barbera, Cabernet Sauvignon, Dolcetto 2010 US
Riesling Wollersheim Winery White Riesling Riesling 2012 US

Hong Kong International Wine & Spirit Competition

A londoni székhelyű International Wine & Spirit Competition partnerversenye, teljesen az ázsiai piacra optimalizálva. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a bírálók Ázsia legismertebb borszakértői, kereskedői és szakújságírói, másfelől létrehoztak egy önálló versenyt Food & Wine Matching néven, ahol a keleti konyhák tíz legjellegzetesebb ételéhez kóstolják a borokat a szakértők. (A tíz étel a következő: pekingi kacsa, kantoni dim sum, kung pao csirke, gőzölt abalone kagyló –Kína; csirke tikka – India; pad thai – Thaiföld; ráktempura, sashimi, yakitori sült csirkenyárs, teppanyaki roston sült marha – Japán.) A megszokott érmeken túl országokra, illetve régiókra lebontott trófeákat, valamint a nagyobb szőlőfajták önálló trófeáit is kiosztják. A győztes boroknak komoly marketinglehetőségeket kínálnak az ázsiai piacon, így a nevezett tételek számának jelentős növekedése várható.

Trófeát nyert borok 2013-ban:
Legjobb argentin bor: Bodegas Trapiche SA, Broquel Malbec 2012, Argentina
Legjobb ausztrál bor: Fox Creek Wines, Fox Creek Reserve Cabernet Sauvignon 2011, Ausztrália
Legjobb Cabernet Sauvignon: Stag’s Leap Wine Cellars, Stag’s Leap Cask 23 Cabernet Sauvignon 2010, USA
Legjobb Chardonnay: Wolf Blass Wines Pty Ltd, Wolf Blass White Label Chardonnay 2012, Ausztrália
Legjobb chile-i bor: Viña Falernia S.A, Falernia Malbec Reserva 2012, Chile
Legjobb kelet-európai bor: Sauska-Tokaj Kft., Aszú Essencia 2003, Magyarország
Legjobb francia bor: Leplan Vermeersch, Maison LePlan-Vermeersch GT-G 2011,  Franciaország
Legjobb német bor: Das Ulrich Langguth Weingut, Riesling Spätlese Piesporter Günterlay 2012, Németo.
Legjobb olasz bor: Umberto Cesari, Umberto Cesari Tauleto 2007, Olaszo.
Legjobb Merlot: Maison Riviere, La Fleur de Château Lavagnac 2010, Francio.
Legjobb újvilági rizling: Gatt Wines, Eden Springs High Eden Riesling 2009, Ausztrália
Legjobb New Zealand-i bor: Cobblestone Vineyards, Cobblestone Vineyards “Te Muna” Pinot Noir 2011, New Zealand
Legjobb Pinot Noir: Cobblestone Vineyards, Cobblestone Vineyards “Te Muna” Pinot Noir 2011, New Zealand
Legjobb portugál bor: Casa Santos Lima, Portas de Lisboa Tinto 2012, Portugália
Legjobb riojai bor: Bodegas Muriel, Viña Muriel Gran Reserva 2004, Spanyolország
Legjobb Sauvignon Blanc: Matua Valley Wines Limited, Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2013, New Zealand
Legjobb Semillon: Australian Vintage Ltd, Tempus Two Copper Zenith Semillon 2005, Ausztrália
Legjobb dél-afrikai bor: De Grendel Wines, De Grendel Shiraz 2011, Dél-Afrika
Legjobb spanyol bor: Bodegas Bleda S.L., Bodegas Bleda Divus 2011, Spanyolo.
Legjobb Syrah/Shiraz: Australian Vintage Ltd, McGuigan Handmade Shiraz 2010, Ausztrália
Legjobb Tempranillo: Bodegas Williams & Humbert SAU, Salcis Crianza 2009, Spanyolo.
Legjobb desszert bor: De Bortoli Wines, De Bortoli Wines Noble One 2009, Ausztrália
Legjobb erősített bor: Sogrape Vinhos SA, Sandeman 20 YO Tawny Port, Portugália
Legjobb pezsgő: Champagnes P&C Heidsieck, Piper-Heidsieck Rare 2002, Franciaország
Legjobb  kínai bor: Dynasty Fine Wines Group Limited, Dynasty Premier Royal Selection Cabernet Sauvignon Reserve 2008, Kína
Legjobb japán bor: Château Mercian, Japanese Yamanashi Koshu 2012,  Japán
Legjobb helyi bor: Château Mercian, Japanese Yamanashi Koshu 2012, Japán
Legjobb vörös bor Hong Kongból HK$200 alatt: Australian Vintage Ltd, Nepenthe Altitude Pinot Noir 2012, Ausztrália
Legjobb pezsgő HK$400 alatt: Champagnes P&C Heidsieck, Charles Heidsieck Brut Reserve NV, Franciaország

Aranyérmes tételek 2013-ban:

Ancestrum Gewürztraminer 2011, La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, Franciaország
Aszú Essencia 2003, Sauska-Tokaj Kft., Magyarország
Bianco del Camul Chardonnay Pinot Grigio 2011, Vini Tonon S.R.L., Olaszország
Bodegas Bleda Divus 2011, Bodegas Bleda S.L., Spanyolország
Broquel Malbec 2012, Bodegas Trapiche SA, Argentina
Campo Alto Valpolicella Ripasso 2011, Cantina Valpolicella Negrar Soc. Coop. Agricola, Olaszország
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995, Champagnes P&C Heidsieck, Franciország
Chartley Estate Black Crow Pinot Noir 2011, Chartley Estate, Ausztrália
Château Liversan 2011, Domaine Lapalu, Franciaország
Church Road Grand Reserve Chardonnay 2012, Pernod Ricard New Zealand, New Zealand
Cobblestone Vineyards “Te Muna” Pinot Noir 2010, Cobblestone Vineyards, New Zealand
Cobblestone Vineyards “Te Muna” Pinot Noir 2011, Cobblestone Vineyards, New Zealand
Curly Flat Chardonnay 2010, Curly Flat Vineyard, Ausztrália
Curly Flat Chardonnay 2011, Curly Flat Vineyard, Ausztrália
Dandelion Lionheart of the Barossa 2012, Dandelion Vineyards, Ausztrália
Dandelion Twilight of the Adelaide Hills Chardonnay 2012, Dandelion Vineyards, Ausztrália
De Bortoli Wines Noble One 2009, De Bortoli Wines, Ausztrália
De Grendel Shiraz 2011, De Grendel Wines, Dél-Afrika
Deakin Estate Chardonnay 2013, Wingara Wine Group (Australia), Ausztrália
Eden Springs High Eden Riesling 2009, Gatt Wines, Ausztrália
Elephant Hill Chardonnay 2011, Elephant Hill Estate Winery, New Zealand
Etude Pinot Noir 2010, Etude Wines, USA
Falernia Malbec Reserva 2012, Viña Falernia S.A, Chile
Fox Creek Reserve Cabernet Sauvignon 2011, Fox Creek Wines, Ausztrália
Fox Creek Reserve Shiraz 2011, Fox Creek Wines, Ausztrália
Frogmore Creek FGR Riesling 2012, Frogmore Creek Wines, Ausztrália
Frogmore Creek Pinot Noir 2009, Frogmore Creek Wines, Ausztrália
Grüner Veltliner Aturo Reserve 2012, Waldschutz, Ausztrália
Il Nostro Grecanico 2012, Nordic Sea Winery AB, Olaszország
Japanese Yamanashi Koshu 2012, Château Mercian, Japán
Kirrihill Wines Single Vineyard Tullymore Shiraz 2010, Kirrihill Wines Pty Ltd, Ausztrália
La Cave des Vignerons de Pfaffenheim Riesling 2012, La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, Franciao.
La Fleur de Château Lavagnac 2010, Maison Riviere, Franciao.
Langguth Riesling 3 Terraces NV, Das Ulrich Langguth Weingut, Németo.
Limited Edition Napa Valley Cabernet Sauvignon 2010, Woodside Wine And Spirits Limited, USA
Longview Yakka Shiraz 2010, Longview Vineyard, Ausztrália
Maison LePlan-Vermeersch GT-G 2011, Leplan Vermeersch, Franciao.
Matua Lands & Legends Sauvignon Blanc 2013, Matua Valley Wines Limited, New Zealand
McGuigan Handmade Shiraz 2010, Australian Vintage Ltd, Ausztrália
McPherson Chapter Three Shiraz 2012, McPherson Wines, Ausztrália
Nepenthe Altitude Pinot Noir 2012, Australian Vintage Ltd, Ausztrália
Nepenthe Gate Block Shiraz 2011, Australian Vintage Ltd, Ausztrália
Oyster Bay Sparkling Cuvée Brut NV, Oyster Bay Wines New Zealand Ltd, New Zealand
Piper-Heidsieck Rare 2002, Champagnes P&C Heidsieck, Franciaország
Redbrook Shiraz 2010, Evans & Tate, Ausztrália
Riesling Spätlese Piesporter Günterlay 2012, Das Ulrich Langguth Weingut, Németország
Sandeman 20 YO Tawny Port, Sogrape Vinhos SA, Portugália
Sanguine Estate Progeny Shiraz 2012, Sanguine Estate, Ausztrália
Shingle Peak Reserve Marlborough Sauvignon Blanc 2013, Matua Valley Wines Limited, New Zealand
Stag’s Leap Cask 23 Cabernet Sauvignon 2010, Stag’s Leap Wine Cellars, USA
Tempus Two Copper Zenith Semillon 2005, Australian Vintage Ltd, Ausztrália
The Piece Shiraz 2009, Longview Vineyard, Ausztrália
Umberto Cesari Tauleto 2007, Umberto Cesari, Olaszország
Usiglian Del Vescovo Il Ginestraio Toscana Bianco 2012, Societa’ Agricola Usiglian del Vescovo SRL, Olaszország
Wolf Blass Gold Label Adelaide Hills Shiraz Viognier 2010, Wolf Blass Wines Pty Ltd, Ausztrália
Wolf Blass Grey Label McLaren Vale Shiraz 2011, Wolf Blass Wines Pty Ltd, Ausztrália
Wolf Blass White Label Chardonnay 2012, Wolf Blass Wines Pty Ltd, Ausztrália

Mundus Vini

Bár a világ borkereskedelmi központja London, mégis egyre többen figyelnek a német piacra. A ProWein, az egyik legnagyobb nemzetközi borkiállítás csak az egyik ok, a másik a Mundus Vini, ami egy komoly borverseny, borkiállítás, boros szemináriumok és utazások összessége, tulajdonképpen borakadémia. A versenyen több mint 6000 minta szerepelt idén, javarészt a német nyelvterületről. A hétfős zsűrikben három német bíráló mellett négy nemzetközi zsűritag foglal helyet. A folyamatosan emelkedő mintaszám és a dinamikusan fejlődő német piac a jövőben a legfontosabb borversenyek közé emelheti a Mundus Vinit.

A magyar vonatkozású érmek 2013-ban
Aranyérem:
Szentpéteri Borpince – Rajnai Rizling késői szüret 2012
Ezüstérem:
BB – Spumante
Csányi Pincészet – Kővilla Válogatás Cuvée 2009
Virághegyi Bor – Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2011
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Chardonnay 2011
Dúzsi Tamás Pincészete – Syrah 2010
Dúzsi Tamás Pincészete – Kékfrankos Válogatás 2009
Dúzsi Tamás Pincészete – Pentaton 2009
Vylyan – Dobogó 2009
Ferdinand Pieroth GmbH – Fehér Arany Cuvée 2012 (Duna Borrégió)
Ferdinand Pieroth GmbH – Icecrystal Cabernet Sauvignon 2012 (Hajós-Baja)
Bock – Bock Cuvée 2009
Bock – Capella 2009
Bock – Cabernet Sauvignon Jammertal Selection 2009
Gróf Degenfeld – Tokaji Aszú 3 puttonyos 2008

Decanter World Wine Awards

Az egyik legtöbb mintával büszkélkedő és talán a legkomolyabb sajtónyilvánosságot kapó verseny. A 91 országban olvasott Decanter magazin versenye, amely a bírálói oldalon az angolszász szaksajtóra, Master of Wine-okra és Master Sommelier-kre alapoz, míg a pincészeteket, vagyis a lehetséges nevezőket az eredmények elképesztő promotálásával, valamint a nyertes borok világszintű kóstoltatásával nyerik meg maguknak. Idén 14 362 bort kóstolt végig a zsűri, és a megszokott oklevelek, bronz-, ezüst- és aranyérmek kiosztása mellett a DWWA sajátosságaként úgynevezett regionális trófeákat is odaítéltek. A zsűri is ennek megfelelően oszlik meg, vagyis elvileg az adott régiók borait azok legjobb ismerői bírálják, természetesen vakon. A csúcs azonban egyértelműen az International Trophy, ahol már csak előre meghatározott kategóriák számítanak, a borok származási helye teljesen érdektelen. Ezt egy szakértőkből álló zsűri bírálja a verseny eredményhirdetése után, és csak olyan mintákat bírálnak, amelyek a kategóriájukban regionális trófeát nyertek. Ilyen kategóriából harminckettő volt idén, vagyis értelemszerűen a benevezett 14 362 tételből mindössze 32
kaphatta meg ezt a díjat. Talán már mindenki tud róla, de azért megemlítjük, 2013-ban ennek az illusztris társaságnak van
magyar tagja is, ahogy a bírálók között is találhattunk magyart, Cseke Gábor személyében.
Az előző versenyekkel ellentétben itt az összes nemzetközi trófeát felsoroljuk, egyrészt mert a VinCE Magazin történetében a Decanter komoly szerepet játszik, másrészt mert határtalanul tiszteljük és fontosnak tartjuk ezt a megmérettetést.

Egyfajta szőlőből készült fehérbor 15 £ felett: Angel Sequeiros Albariño Foudre, 2010, Rías Baixas, Spanyolország
Vörös bordeaux-i házasítás 15 £ felett: Aromo Barrel Selection, 2010, Maule Valley, Chile
Édes erősített bor 15 £ felett: Barbeito 20 Anos, Lote 12089 Malvasia NV, Madeira, Portugália
Vörös olasz szőlőfajta 15 £ alatt: Barone di Valforte, 2011, Montepulciano D’Abruzzo, Olaszország
Vörös spanyol szőlőfajta 15 £ alatt: Bodegas Olarra Erudito, 2008, Rioja Reserva, Spanyolország
Vörös Rhône-völgyi szőlőfajta 15 £ alatt: Boschendal Reserve Collection Shiraz, 2011, Stellenbosch, Coastal Region, Dél-Afrika
Édesbor 15 £ alatt: Brancott Estate Letter Series Late Harvest Sauvignon Blanc, 2011, Brancott-völgy, Marlborough, Új-Zéland
Édes erősített bor 15 £ alatt: Campbells Topaque NV, Rutherglen, Victoria, Ausztrália
Fehér házasítás 15 £ felett: Cape Point Vineyards Isliedh, 2012, Cape Point, Western Cape, Dél-Afrika
Pezsgő 15 £ felett: Charles Heidsieck Blanc des Millénaires, 1995, Champagne, Franciaország
Fehér házasítás 15 £ alatt: Château Jolys, 2012, Jurançon Sec, Dél-Franciaország
Rozé 15 £ alatt: Commanderie de Peyrassol, 2012, Côtes De Provence, Provence, Franciaország
Chardonnay 15 £ alatt: Concha y Toro Marques de Casa Concha Chardonnay, 2011, Limari-völgy, Chile
Vörös Rhône-völgyi szőlőfajta 15 £ felett: Credaro Family Estate Beach Head Shiraz, 2011, Margaret River, Nyugat-Ausztrália
Pinot noir 15 £ felett: Dagernova Weinmanufaktur Heimersheimer Kapellenberg Spätburgunder, 2011, Ahr, Németország
Sauvignon blanc 15 £ felett: David Nieuwoudt Ghost Corner Sauvignon Blanc, 2012, Elim, Cape Agulhas, Dél-Afrika
Rizling 15 £ felett: Eden Springs High Eden Riesling 2008, Eden Valley, Dél-Ausztrália
Vörös olasz szőlőfajta 15 £ felett: Gemma Giblin 2006, Barolo Riserva, Piedmont, Olaszország
Száraz erősített bor 15 £ felett: Gonzalez Byass Tres Palmas NV, Y Manzanilla Sanlúcar De Barrameda, Jerez, Andalúzia, Spanyolország
Chardonnay 15 £ felett: Josef Chromy Chardonnay, 2011, Tasmania, Ausztrália
Édesbor 15 £ felett: Kutjevo Traminac Ledeno, 2011, Szlavónia, Horvátország
Sauvignon blanc 15 £ alatt: Lawson’s Dry Hills Mount Vernon Sauvignon Blanc, 2012, Marlborough, Új-Zéland
Rizling 15 £ alatt: Little Beauty Dry Riesling, 2010, Marlborough, Új-Zéland
Egyfajta szőlőből készült fehérbor 15 £ alatt: McGuigan Bin 9000 Semillon, 2007, Hunter-völgy, Új-Dél-Wales, Ausztrália
Pinot noir 15 £ alatt: Mission Hill Family Estate Martin’s Lane Pinot Noir 2011, Okanagan-völgy, Brit Columbia, Kanada
Száraz aromatikus bor 15 £ alatt: Paul Cluver Gewurztraminer, 2012, Elgin, Overberg, Dél-Afrika
Vörös házasítás 15 £ felett: Penfolds Bin 389 Cabernet-Shiraz, 2010, Dél-Ausztrália
Vörös spanyol szőlőfajta 15 £ felett: Rodríguez Sanzo La Senoba, 2009, Rioja, Spanyolország
Vörös bordeaux-i házas ítás 15 £ felett: Sauska Cuvée 5, 2009, Villány, Magyarors zág
Pezsgő 15 £ alatt: Valdivieso Blanc de Blancs Brut NV, Chile
Fajtatiszta szőlőből készült vörösbor 15 £ alatt: Viña Mayu Malbec, 2012, Elqui-völgy, Chile
Vörös házasítás 15 £ alatt: Viñalba Reservado Malbec-Cabernet Franc, 2012, Mendoza, Argentína

Wine Spectator Top 100

A világ második legolvasottabb boros szaklapjának háziversenye, pontosabban az adott naptári évben kóstolt több ezer, netalán tízezer borának egy bonyolult algoritmus alapján kiválasztott legjobb száz tétele. A borok kóstolása az év folyamán vakon történik, a pontszámok megjelennek a magazin hasábjain. A Top 100 figyelembe veszi a kapott pontot, az adott bor árát, azt, hogy a tétel mennyire izgalmas, valamint azt is, hogy mennyire hozzáférhető a fogyasztók számára. Maga a rendszer titkos, mindenesetre erre a százas listára felkerülni nem akármekkora dicsőség! Alig néhány olyan boros médium van a világon, amelynek a pontszámait és értékeléseit a fogyasztók annyira nagyra tartanák, hogy a piaci árakat is képes befolyásolni – a Wine Spectator ilyen. Így tehát hajrá, hazai borászatok!

A 2013-as Top 100 mezőnye, benne egy tokaji borral :

1. Cune Rioja Imperial Gran Reserva, 2004 – 95 pont, 63 $
2. Château Canon-La Gaffelière St-Emilion, 2010 – 96 pont, 103 $
3. Domaine Serene Pinot Noir Willamette Valley Evenstad Reserve, 2010 – 95 pont, 65 $
4. Hewitt Cabernet Sauvignon Rutherford, 2010 – 95 pont, 92 $
5. Kongsgaard Chardonnay Napa Valley, 2010 – 95 pont, 75 $
6. Giuseppe Mascarello & Figlio Barolo – Monprivato, 2008 95 pont, 110 $
7. Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée, 2010 – 97 pont, 120 $
8. Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape, 2010 – 96 pont, 120 $
9. Lewis Cabernet Sauvignon Napa Valley Reserve, 2010 – 96 pont, 135 $
10. Quilceda Creek Cabernet Sauvignon Columbia Valley, 2010 – 95 pont, 135 $
11. Reynvaan Syrah Walla Walla Valley Stonessence, 2010 – 98 pont, 70 $
12. Turley Zinfandel Paso Robles Dusi Vineyard, 2011 – 95 pont, 42 $
13. Croft Vintage Port, 2011 – 97 pont, 93 $
14. Bedrock The Bedrock Heritage Sonoma Valley, 2011 – 95 pont, 37 $
15. Olivier Ravoire Gigondas, 2011 – 94 pont, 33 $
16. G.D. Vajra Barolo Albe, 2008 – 94 pont, 42 $
17. Alexana Pinot Noir Dundee Hills Revana Vineyard, 2010 – 94 pont, 42 $
18. Poggerino Chianti Classico, 2010 – 93 pont, 25 $
19. Hamilton Russell Chardonnay Hemel-en-Aarde Valley, 2012 – 93 pont, 33 $
20. Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 2007 – 95 pont, 40 $
21. Le Macchiole Bolgheri, 2011 – 93 pont, 30 $
22. La Rioja Alta Rioja Viña Ardanza Reserva, 2004 – 94 pont, 35 $
23. Seghesio Zinfandel Dry Creek Valley Cortina, 2010 – 94 pont, 38 $
24. Livio Sassetti Brunello di Montalcino Pertimali, 2008 – 94 pont, 55 $
25. Epoch Estate Blend Paderewski Vineyard Paso Robles, 2010 – 93 pont, 40 $
26. Álvaro Palacios Priorat Les Terrasses Velles Vinyes, 2011 – 93 pont, 40 $
27. Spring Valley Uriah Walla Walla Valley, 2010 – 94 pont, 50 $
28. Domaine de l’A Castillon Côtes de Bordeaux, 2010 – 93 pont, 34 $
29. R. López de Heredia Viña Tondonia Rioja White Viña Gravonia Crianza, 2003 – 93 pont, 36 $
30. Lagier Meredith Syrah Mount Veeder, 2010 – 94 pont, 48 $
31. Patz & Hall Pinot Noir Carneros Hyde Vineyard, 2010 – 95 pont, 65 $
32. Bodegas Hidalgo Gitana Manzanilla Jerez La Gitana NV – 91 pont, 19 $
33. Ravines Riesling Finger Lakes Dry, 2012 – 91 pont, 17 $
34. Bodegas Valdemar Rioja Inspiración Selección, 2010 – 91 pont, 20 $
35. Château du Retout Haut-Médoc, 2010 – 91 pont, 18 $
36. Bodega Norton Malbec Mendoza Reserva, 2011 – 92 pont, 20 $
37. Quinta do Passadouro Douro, 2010 -91 pont, 25 $
38. Mollydooker Two Left Feet McLaren Vale, 2011 – 92 pont, 25 $
39. Viña Herminia Rioja Excelsus, 2009 – 93 pont, 18 $
40. Château de Haute-Serre Malbec Cahors – White Label, 2010 92 pont, 24 $

41. Red Heads Studio Shiraz McLaren Vale Barrel Monkeys, 2011 – 91 pont, 20 $
42. Altos Las Hormigas Malbec Uco Valley Reserve, 2011 – 91 pont, 24 $
43. Godelia Godello Bierzo Selección, 2010 – 91 pont, 14 $
44. Viña Koyle Carmenère Colchagua Valley Royale, 2010 – 91 pont, 26 $
45. Château Doisy Daëne Barsac, 2010 – 94 pont, 58 $
46. Beringer Cabernet Sauvignon Knights Valley Reserve, 2010 – 94 pont, 60 $
47. Viña Santa Rita Triple C Maipo Valley, 2008 – 93 pont, 40 $
48. Greywacke Pinot Noir Marlborough, 2011 – 93 pont, 39 $
49. Failla Chardonnay Sonoma Coast, 2011 – 92 pont, 34 $
50. COS Cerasuolo di Vittoria Classico, 2010 – 92 pont, 35 $
51. Charles Smith Riesling Columbia Valley – Kung Fu Girl Evergreen, 2012 90 pont, 12 $
52. Paringa Shiraz South Australia, 2010 – 90 pont, 11 $
53. Domäne Wachau Riesling Federspiel Trocken Wachau Terrassen, 2011 – 90 pont, 13 $
54. Honig Cabernet Sauvignon Napa Valley, 2010 – 93 pont, 45 $
55. A to Z Wineworks Pinot Noir Oregon, 2011 – 90 pont, 18 $
56. Robert Eymael (Mönchhof) Riesling QbA Mosel, 2010 – 90 pont, 17 $
57. L’Ecole No. 41 Syrah Columbia Valley, 2010 – 91 pont, 25 $
58. Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano, 2010 – 91 pont, 29 $
59. Donum Pinot Noir Carneros, 2010 – 95 pont, 72 $
60. Astrolabe Pinot Noir Marlborough Province, 2010 – 92 pont, 28 $
61. Produttori del Barbaresco Barbaresco, 2007 – 92 pont, 38 $
62. Concha y Toro Syrah Buin Marqués de Casa Concha, 2010 – 91 pont, 22 $
63. Hourglass Merlot Napa Valley Blueline Vineyard, 2010 – 94 pont, 75 $
64. Rodney Strong Cabernet Sauvignon Alexander Valley Rockaway Single Vineyard, 2010 – 94 pont, 75 $
65. Joh. Jos. Prüm Riesling Spätlese Mosel Graacher Himmelreich, 2011 – 93 pont, 42 $
66. Macarico Aglianico del Vulture Macari’, 2007 – 92 pont, 25 $
67. Natacha Chave Crozes-Hermitage Aléofane, 2010 – 92 pont, 35 $
68. Château Ste. Michelle Sauvignon Blanc Horse Heaven Hills Horse Heaven Vineyard, 2012 – 90 pont, 15 $
69. Boutari Naoussa, 2009 – 90 pont, 18 $
70. Marcassin Pinot Noir Sonoma Coast Marcassin Vineyard, 2007 – 96 pont, 125 $
71. Ashbourne Sandstone Hemel-en-Aarde Valley, 2008 – 93 pont, 25 $
72. Shafer Relentless Napa Valley, 2010 – 95 pont, 72 $
73. Achával-Ferrer Malbec Mendoza Finca Mirador, 2011 – 96 pont, 125 $
74. Lucia Pinot Noir Santa Lucia Highlands Garys’ Vineyard, 2011 – 93 pont, 55 $
75. Domaine Overnoy-Crinquand Arbois Pupillin Vieilles Vignes, 2009 – 93 pont, 49 $
76. M. Lapierre Morgon, 2011 – 91 pont, 30 $
77. Dehlinger Syrah Russian River Valley Goldridge, 2010 – 92 pont, 40 $
78. J.J. Vincent & Fils Pouilly-Fuissé Marie-Antoinette, 2011 – 90 pont, 25 $
79. Ken Wright Pinot Noir Yamhill-Carlton District Savoya Vineyard, 2010 – 93 pont, 55 $
80. Querciabella Maremma Toscana Mongrana, 2010 – 90 pont, 22 $
81. Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines, 2010 – 93 pont, 47 $
82. Mamete Prevostini Valtellina Superiore Sassella, 2009 – 91 pont, 30 $
83. Caymus Cabernet Sauvignon Napa Valley Special Selection, 2010 – 96 pont, 130 $
84. Jolie-Pitt & Perrin Côtes de Provence Rosé Miraval, 2012 – 90 pont, 28 $
85. Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon Coonawarra Black Label, 2010 – 91 pont, 35 $
86. Fontanafredda Barolo La Rosa, 2008 – 95 pont, 96 $
87. Graham Tawny Port 20 Year Old, NV – 93 pont, 60 $
88. Pierre Paillard Brut Champagne, NV – 92 pont, 48 $
89. Raymond Cabernet Sauvignon Napa Valley Generations, 2009 – 95 pont, 100 $
90. Carlisle Zinfandel Napa Valley Hayne Vineyard, 2011 – 93 pont, 48 $
91. Mastroberardino Taurasi Radici Riserva, 2006 – 94 pont, 75 $
92. Château Larcis Ducasse St-Emilion, 2010 – 94 pont, 90 $
93. A.A. Badenhorst Family Swartland, 2009 – 92 pont, 42 $
94. Schiavenza Barolo Prapò, 2009 – 94 pont, 60 $
95. Bodegas Alto Moncayo Garnacha Campo de Borja, 2010 – 92 pont, 45 $
96. Altesino Brunello di Montalcino Montosoli, 2008 – 95 pont, 120 $
97. Louis Roederer Brut Champagne, 2006 – 94 pont, 78 $
98. Château d’Yquem Bordeaux White Y, 2011 – 94 pont, 150 $
99. Pierre-Yves Colin-Morey St-Aubin La Chatenière, 2011 – 92 pont, 48 $
100. Badia a Coltibuono Toscana Cancelli, 2011 – 90 pont, 10 $

Összegzés

Végignézve a világ nagy bormegmérettetéseiből tízet, érdemes egy kicsit elgondolkodni a hazai eredményeken is.  Összesen 180 érmet (a Wine Spectator helyezést is ideszámoltuk), 7 regionális trófeát és 1 nemzetközi trófeát nyertek a hazai borok. A borvidéki megoszlás is igen érdekes: 62 érem Tokajt, 22 Villányt, 15 Szekszárdot, 24 Egert dicséri, de Etyek és Badacsony is bőven megjelent a palettán. Az aranyérmeknél még egyértelműbb Tokaj dominanciája, a 38-ból 22 díjazott bor érkezett Hegyaljáról! A legeredményesebb termelő a tíz verseny alapján a Törley 14, a Royal Tokaji 12, a Pannon Tokaj 11 és Kovács Nimród 8 éremmel, de aranyérmek tekintetében egyértelműen a Pannon Tokaj győzött a maga 7 érmével. Ami feltűnő, az Sopron, a Mátra és a Dél-Balaton hiánya, pontosabban alulreprezentáltsága, de a Balatonfüred–Csopaki borvidék sem tűnik fel igazán. Az természetesen az eredményekből nem derül ki, hogy ezek a borvidékek nem nyertek érmeket, vagy egyszerűen nem is küldtek mintákat a versenyekre.

Tags: , , ,

Comments are closed.