Februárban a Magyarországon kapható burgundi borokat tesztelte a VinCE Magazin, és a kóstolt borok mindegyikét ajánljuk az olvasóinknak! A Buddha-Bar február 21-én kóstolót tart a tételekből, és ki-ki maga is eldöntheti, hogy egyetért-e a tesztelőinkkel.

Burgundia az egyik legizgalmasabb borvidék, ahol a termőhelynek talán nagyobb a jelentősége, mint a termelőnek. Sokak szerint innen származnak a világ legjobb fehér- és vörösborai, melyek meghatározó szőlőfajtái a chardonnay, amiből a hűvös, ásványos chablis készül, a már-már misztikussá vált pinot noir, de ugyancsak burgundiai a könnyed gamay, melyből a nálunk is divatos Beaujolais Nouveau készül. Burgundiáról mondják, hogy mágikus, megfejthetetlen, sejtelmes, zárkózott vidék, de ami először megérint egy burgundiai borral kapcsolatban, az prózai módon az ára. Hihetetlenül magas… Mi van ezekben a borokban, ami ennyit ér? A VinCE Magazin februári vakkóstolóján a címke mögé néztünk, és elkezdtük az ismerkedést, és 20 borból 20-at ajánlunk!

A tesztben látható borok megkóstolhatók a Buddha-Barban február 21-én (pénteken). A Burgundiai borok kóstolójának ára: 9900 Ft, amely teljes egészében lefogyasztható borra és sushira! Információ: Bosznai Károly, +36-20-776-2327

Tesztelőink véleménye:

Romsics László: „A fehéreknél a kiváló hordóhasználatból lehet tanulni, a pinot noiroknak pedig részletgazdagsága, diszkrét eleganciája volt figyelemre méltó.”

Nagy Sebestyén: „Egy nagy borvidék rendkívül szűk magyarországi kínálata. Érdekes látni néhány forgalmazói melléfogást, ugyanakkor örömteli, hogy még ebben a kis létszámú mezőnyben is lehetett találni legalább 2-2 szép chardonnay-t és pinot noirt is, melyek komoly alternatívái a legjobb magyar chardonnay-knak és a legszebb pinot noiroknak.”

Horkay András: „A chardonnay-k esetében feltűnő volt, hogy a viszonylag magas savak adta citrusos, enyhén nyers karakterek mellé többször diszharmonikus fás karakter párosult. A pinot noirnál szebben kijöttek a fajtajegyek, és jobban strukturált borokat tudtunk kóstolni tipikus hűvös burgundiai karakterrel.”

Komoróczki Anna: „Mind a fehér, mind a vörös sor élmény volt, szépen mutatják az eleganciát, amiről Burgundia híres. A borok jelentős része a nagyon jó vagy kiváló kategóriába esett.”

Domián Emese: „Burgundia eleganciája még az eltérő minőségben is tetten érhető. Szép chardonnay-k, ahol a hordós érlelés mindig hozott valami többletet.”

Harmath Csaba: „Voltak igazán szép tételek is, de pont azt éreztem, mint Burgundiában: mindenki a saját vezérelveit követi, nincs egyetemes szabály. Kinek-kinek más az, amit ki akar emelni, ami neki tetszik. Ez teszi izgalmassá a témát! Ugyanakkor emiatt olyan tételek is előkerülhetnek, amik nem igazán valók pohárba.”

Burgundia a VinCE Budapesten is!

Magyarország legnagyobb Burgundia-szakértője, Márkus György mondta egyszer: “egy barátom kezembe nyomta Clive Coates Cote d’Or című könyvét. Gyorsan átrágtam magam rajta, majd még egyszer, és még egyszer. Végül vettem magamnak egy példányt belőle. Tulajdonképpen ez a könyv változtatta meg az életemet.” Ez a legendás alak jön most Magyarországra, hogy a VinCE Budapest látogatóinak bemutasson 3 fehér- és 3 vörösbort.