Jura Franciaország legkisebb borvidéke, borai mégis elképesztő változatosságot mutatnak a pezsgőktől kezdve a könnyű vörösborokon át a szokatlan fehérborokig és az igazi különlegességig, a hosszan érlelt ‘vin jaune’-ig, ami magyarul annyit tesz: ‘sárga bor’.  Wink Lorch a VinCE Budapest Wine Show hallgatóságnak segít kibogozni a bonyolult régió sajátosságait, elmagyarázza az eredetvédett területeket, bemutatja a szőlőfajtákat és a borkészítési módokat. Az előadásában felbukkannak részletek készülő könyvéből, amelyet teljes egészében Jurának szentel – térképekkel és fotókkal illusztrálva. A nyolc bor közt, amelyet Wink Lorch a március 2-ai, vasárnapi kóstolóra választott, lesz pezsgő, két vörösbor, négy fehérbor és egy vin jaune. Öt borász keze munkáját kóstolhatjuk, így az előadó egyaránt megoszthatja velünk történetit borokról és emberekről. Kis előzetesként íme Wink Lorch beszámolója egy Jurában tett utazásáról.

Titkos társaság

Jura, a legkisebb önálló francia borrégió, Burgundiától 50 km-nyire keletre fekszik, a Franciaországot Svájctól elválasztó Jura-hegység nyugati nyúlványainál. Alvó régió ez, mely hosszú évekig megtartotta magának a borait, manapság viszont nemcsak az export növekszik, hanem maga a régió is egyre nyitottabb a látogatók felé. Az alig ismert szőlőfajták és a belőlük készült borok egyedi stíluspalettájának megismeréséhez legjobb keresztül-kasul bejárni a vidéket.

A borvidék központja, Arbois kisváros mindössze kétórányi autóútra van a lyoni és a genfi nemzetközi repülőtértől. Néhány kilométernyire a TGV, a francia szuperexpressz is megáll, összekötve a régiót Párizzsal és a világgal. A várostól nincs messze a Dijont és Bourg-en-Bresse-t összekötő autópálya sem – és az autó amúgy is kifejezetten ajánlott, ha fel akarjuk keresni a bortermelőket, és felfedezni a gyönyörű tájakat.
A klíma kontinentális hideg telekkel és meleg nyarakkal, bár a hegyek közelsége miatt könnyen előfordulhatnak errefelé nyári esőzések is. A talaj agyagos-mészköves, időnként felszínre bukkanó jellegzetes szürke, kék vagy fekete márgával. A Jurában a legmagasabb az organikus bortermelők aránya egész Franciaországban.Pasteur szülővárosa – tele tiszta borral

Arbois a bájos Cuisance-folyó partján fekszik, leghíresebb szülöttje Louis Pasteur, akinek édesapja cserzővarga volt – házát múzeummá alakították, és rekonstruálták tudós laboratóriumát is. Számos hotelt, panziót és néhány kiváló bisztrót vagy éttermet is találunk itt. A kedvenc szálláshelyem a Hotel Les Caudalies (www.lescaudalies.fr), egy átalakított XIX. századi polgárház, ami a belvárostól csak egy rövid sétányira van, és egy sommelier családja működteti. Aki pedig inkább bed & breakfeastben szállna meg, annak a a legjobb választás a szintén központi fekvésű Closerie les Capucins ízlésesen berendezett szobáival és csendes, medencés kertjével.
Ha a Claudalies-ben szállnak meg, feltétlenül ki kell próbálniuk egyszer a remek éttermüket, ahol legjobb tanácsot kérni, mikor a helyi borok tekintélyes felhozatalából választunk. A városban ugyancsak érdemes egyszer a bor-étel párosításokra specializálódott Restaurant La Balance-ban (www.labalance.fr) vacsorázni, vagy – ha megengedhetik maguknak – a két Michelin-csillagos Jean-Paul Jeunet (www.jeanpauljeunet.com) éttermében, amelyhez ugyancsak tartozik egy szerényebb hotel.
Számos bortermelőnek van üzlete Arbois kellős közepén, köztük a nagyra tartott Domaine André et Mireille Tissot-nak, melyet jelenleg fiuk, Stéphane Tissot vezet, akinek számos stílust felvonultató biodinamikus borai komoly visszhangot keltettek. Egy másik arbois-i biodinamikus birtok, a Pascal és Evelyne Clairet által irányított Domaine de la Tournelle egy kis nyári bisztrót is nyitott a folyóparton. Ha pedig egy független véleményre is kíváncsiak lennének, érdemes felkeresni a Stéphane Planche sommelier által vezetett Les Jardins de St-Vincent borbárt és borkereskedést, ahol biztosan találkoznak majd néhány nagyszerű borral a környék kevésbé ismert termelőinek pincéjéből.Biodinamikus pincészetek sokasága

Ha látni is szeretnénk a szőlőket, érdemes északnak indulni Arbois-ból Montigny-les-Arsures felé, ahol számos megbízható termelő mellett két nagyszerű birtokot is találni: Jacques Puffeney-ét és Frédéric Lornet-ét. Ha pedig délnek fordulunk, a hatalmas Domaine La Pinte (www.lapinte.fr) birtokot érjük el, amelyet organikusból biodinamikus művelésűre állítottak át, és nagy területű savagnin ültetvényük is van. Innen a domboknak tartva Pupillinbe jutunk, a ploussard fajta önjelölt világfővárosába, ahol nemcsak Pierre Overnoy és Emmanuel Houillon, a két legendás, természetes módszereket követő bortermelő dolgozik, de meglátogathatjuk a vendégszerető Domaine de la Renardière-t  és számos más remek pincészetet is. (Nem szabad elfelejteni, hogy errefelé szinte minden bortermelő csak előzetesen egyeztetett időpontban fogad látogatót.) Pupillin faluja emellett egy nagyszerű vendéglővel, a Le Grapiot-val is büszkélkedik, és számos kis panziót is találunk itt.Sziklaszirt tetején

Egyetlen jurai kirándulásból sem maradhat ki a hegycsúcsra épült Château-Chalon falu meghódítása, amely Arbois-tól 25 km-nyire délre, Lons-le-Saunier felé menet magasodik a Seille-völgy fölé, és ami a Jura körzet központja. A festői falu meredek hegyoldalra kapaszkodó szőlőskertekre tekint le, melyek nagy része savagnin szőlővel van beültetve – úgy tartják, ez a hely a vin jaune (a száraz sherryhez hasonló jurai fehérbor) szülőhelye. Château-Chalonban igen felkészült turista- és borinformációs központot találunk Maison de la Haute Seille néven (www.tourisme-hauteseille.fr).
Château-Chalon kitűnő termelői közé tartozik a legendás Domaine Macle (nagyon nehéz időpontot kapni tőlük) és a Domaine Berthet-Bondet. Miután körbesétáltuk a falut, és kiélveztük a völgyre nyíló páratlan kilátást, érdemes végigjárni a szőlőkön keresztülvezető 5 km-es sétautat is, a fatáblácskára írt „Vin Jaune” jelzéseket követve.
Nem esik messze Château-Chalontól Baume-les-Messieurs bájos falucskája, mely meredek sziklás hegyoldalaktól körülvett medencében fekszik három völgy összefutásánál, ezek közül az egyik úgynevezett réculée, a Jura-hegység gigantikus beomlott alagútra emlékeztető, meredek falú völgyeinek egyike. A falu a IX. századi bencés apátsággal tökéletes támaszpontul szolgálhat az utazónak. Számos panziót találunk itt, közülük a Le Grand Jardinben remek étterem működik a legjobb helyi alapanyagok felhasználásával, csak ajánlani tudom egyszerű ebédre vagy kellemes vacsorára.

A legendás bresse-i csirke hazája

Visszatérve a château-chalon-i dombtetőre, ha nyugat felé tekintünk, a Bresse-fennsíkot látjuk, ahonnan a híres francia csirke, a poulet de Bresse származik. A jurai látogatás során mindenképp meg kell kóstolni egyszer a régió legjellegzetesebb fogását, a poulet au vin jaune-t, amelyhez a csirkét krémes szószban főzik, általában kucsmagombával, és a végén vin jaune-t adnak hozzá.
Ha már az ételeknél tartunk, Poligny városa Château-Chalon és Arbois között nemcsak a boráról híres, de a Jura hírneves sajtja, a comté készítésének is ez a központja, a város számos boltjában vásárolhatunk belőle, és külön információs központot is létrehoztak neki. Ez a gruyère stílusú, tehéntejből készült sajt több mint 12 hónapos érlelés után diós ízeket hoz elő, és rendkívül ízletes mogyoróval és vin jaune-nal párosítva.
A visszaúton Arboisban számos érdekes delikátüzletet találunk: semmiképpen ne hagyjuk ki az apró  Vins et Vinaigres boltot, ahol Philippe Gonet a legkülönlegesebb eceteket kínálja, köztük az egyedülálló vin jaune ecetet; a Cave de Comté nem csak kiváló sajtokat, de helyi kolbászféléket is kínál, és még kis kávéház is tartozik hozzá hátul – ideális hely egy egyszerű ebédhez. És végül a kihagyhatatlan Hirsinger, bizonyosan az egyik legjobb csokoládé a világon (és még páratlan tortákat is kóstolhatunk).
Egy hosszú, utazással, borkóstolással és bevásárlással töltött nap után érdemes feltöltődni egy könnyű sétával a Pasteur-háztól a folyóparton egészen a Saint-Just templomig – meg fogják látni, Arbois Franciaország egyik legszeretetreméltóbb városa.

A jurai borok
Fehér szőlőfajták: chardonnay, savagnin
Kékszőlőfajták: poulsard (ploussard), trousseau és pinot noir

Kis méretéhez képest a Jura régió igencsak sokféle borstílussal büszkélkedhet.
Vin jaune (a jurai borok 3%-a) 100%-ban savagnin szőlőből készül, és darabban tartva érlelődik (vagyis nincs tele a hordó), aminek köszönhetően hasonló élesztőréteg alakul ki rajta, mint a sherryn. A vin jaune legalább
6 évig érlelődik a 62 cl-es clavelin palackban. Száraz, magas savtartalmú, átlagosan 14% alkoholtartalmú, mogyorós, fűszeres, currys ízvilágú bor. Palackban még évtizedekig érlelhető.
– A savagninból készült fehérborok gyakran oxidáltak – eredetileg vin jaune-nak szánták őket, de nem érlelték őket olyan sokáig. Az oxidált savagnint esetleg chardonnay-val is házasíthatják. Kevés savagnint készítenek finom, friss, citromos, nem oxidatív stílusban, néha pedig egymásra rakott hordókban érlelik. Készül oxidált chardonnay is, ugyanakkor remek a burgundiai stílusú chardonnay-juk, melyet az itteni talaj erős minerális jegyekkel gazdagít.
– A vörösborok könnyűek rusztikus ízekkel, zamatos piros gyümölcsökkel és jellegzetes földes jegyekkel. Kevés burgundi stílusú pinot noir is készül itt.
– A Crémant de Jura pezsgő igen jó ár-érték arányú, főleg chardonnay-ból készítik.
– A vin de paille (a jurai borok 2%-a) fehér- és kékszőlőből készül vegyesen, amit korán leszednek és megszárítanak, hagyományosan szalmára fektetve a fürtöket, de manapság inkább műanyag ládákban mintegy 3 hónapon keresztül, majd tölgyfa hordóban érlelik három évig. Termelőtől függően édestől a túláradóan gazdagig változó stílusú bor.

További információ a jurai borokról: www.laroutedesvinsdujura.com
A szerző, Wink Lorch személyes tapasztalatai és további tippjei: www.winetravelguides.com/Guides/France/Jura oldalon.
Hasznos turistainformációk: www.jura-tourism.com

A cikk a VinCE Magazin 2011. novemberi számában jelent meg.