Érdemes 48. alkalommal is elmenni Veronába? Mi újat nyújthat egy minden évben megrendezett monumentális kiállítás? Most megmutatjuk, miért is a legjobb választás tavasszal Verona, április 6–9. között! Ráadásul, aki március 25-ig a honlapunkon keresztül regisztrál a borkiállításra, ingyenesen megtekintheti a közel 6000 kiállítót.

Vinitaly1. Nagyok közt a legnagyobb

A legnagyobb borkiállítás Európában (állítólag a Vinexpo nagyobb Bordeaux-ban, viszont csak kétévente rendezik meg). Közel van, akár autóval is lemehetünk egy szép és kellemes úton Ausztrián vagy Szlovénián keresztül 8 óra alatt. A kiállítás után vagy éppen pihenőként az egyik napot a nem messze lévő csodálatos Garda-tó mellett is eltölthetjük családunkkal. Éppen óriási mérete miatt javasoljuk, hogy készítsünk tervet. Aki nem szokott hozzá a vásár léptékéhez, az elveszik az első napon. Ezért lesz néhány tervünk, hogy milyen módon is lehet megközelíteni egy ekkora kiállítást. Lássuk idén mi lesz, ami még nem volt!

2. Vininternational – internacionálé borfrontonóriási a kiállítás

Eddig nehéz volt fellelni a külföldi kiállítókat, részint azért mert kevesen voltak, és ha voltak is, el voltak dugva valamelyik pavilon szélére. Most egy egész birodalmat kapnak, amit frappánsan Vininternationalnek neveztek el és helyileg az I pavilonban kapnak helyet. Ez azért is fontos, mert a nem olasz kiállítók – így a magyarok is – szkeptikusan álltak a Vinitalyn való kiállításhoz, mondván, hogy az olasz borbeszerzők ritkán listáznak be magyar borokat. Azonban többezer nemzetközi szakember érkezik a vásárra, és őket érdemes elcsípni – főleg, miután a szakember is ember, és bár a világ fele irigyli, ha toszkán borokat kóstol naphosszat, azért neki is jólesik a változatosság. És ilyenkor jó a nemzetközi pavilon, ahol az ízek útját követve bejárhatjuk a világot Libanontól Oregonig.

boros események tömkelege3. Bioparadicsom

Ha eddig azt mondtuk, hogy nehéz volt megtalálni a külföldi borászokat, akkor el tudjuk képzelni, hogy mekkora eséllyel indulunk neki a bioborászatok kiválogatásának. Míg Magyarországon – ismerve a bioborászatok nevét – az ember csak-csak megtalálja a keresett pincészetet, de nálunk általában 150–200 standon kell végigverekednünk magunkat. Itt viszont 6000 (!) kiállító közül kéne válogatnunk, és ugye ennyit végigjárni fizikailag is lehetetlen, akármennyire megszállottan kutatjuk az organikus termelőket. Idén azonban az olasz szervezők megkönnyítették a dolgunkat, ugyanis a biobirtokokat is egy külön pavilonba rendezték Vinitalybio néven.

4. Vivit – legyünk felfedezők!

Ha mi szeretnénk lenni a „borvilág Cortesei” akkor itt a helyünk! A Vivit névre keresztelt pavilonban igazi felfedezőként mászkálhatunk a kisebbnél kisebb, kézművesnél kézművesebb borászatok közt, hátha megleljük a jövő nagy tehetségét. És hogy egy kis kis XXI. századi infotechnika is legyen a dologban, lesz kóstoló külön a bloggerekre szabva – akik kóstolás közben telefirkálhatják az internetet a borokról alkotott véleményükkel.

5. Olívaolaj és más portékákagri0005

Amikor picit elegünk lett a borokból, és úgy érezzük a következő sagrantino lemarná a torkunkról a bőrt, akkor itt az idő meglátogatni a Vinitaly mellet helyet kapó Sol&Agrifood kiállítást, ahol igazi háztáji olívaolajokat, tésztákat, felvágottakat, mézet, csokoládét vagy pékárukat kóstolhatunk, vagy éppen hasonlíthatjuk össze az itthon kapható olasz származási néven ismert termékekkel. Itt is sok helyen kínálnak összevont kóstolót, ami hasznos, ha nem szeretnénk végiglátogatni az összes termelőt, vagy éppen szeretnénk összehasonlítani két termelő portékáját.

6. A traktortól a dekantálóig

Azoknak akik abban gondolkodnak, hogy valamilyen módon szeretnének belevágni a borászat valamely ágazatába, rendkívül jó lehetőséget ad az Enolitech pavilon, ahol szinte minden a borászattal és olívakészítéssel kapcsolatos terméket megtalálunk a traktortól az utolsó kénlapocskáig vagy éppen pohárjelölőig. Természetesen szinte minden pavilon rendelkezik saját étteremmel, de a leginnovatívabb itt van, ezen a helyen, ugyanis az étterem egésze kartonpapírból van!

Verona7. Együtt lüktet a város szíve

A Vinitaly olyan mélyen beleivódott Verona történelmébe, hogy ez a kiállítás természetesen nem szorulhat kizárólag a Veronafiere, azaz a vásárcsarnok határain belülre. Ilyenkor a város több pontján rendeznek kisebb-nagyobb kóstolókat, afterpartikat, ahová többnyire csak meghívóval lehet bejutni. Sokszor megesik, hogy délelőtt a kiállítás területén tárgyalunk egy termelővel, és este már az ő partiján találjuk magunkat az egyik előkelő belvárosi étteremben. Ezek közül is a legnagyobb a Wine Spectator együttműködésével készülő „100 kiváló termelő legjobb olasz borai” névre hallgat és Verona egyik legszebb épületében kap helyet, a Palazzo Della Gran Guardiában a város főterén. Ha még nem kaptunk ilyen meghívót, ne csüggedjünk, a borokért tett áldozatos munka előbb-utóbb becses meghívóban is megmutatkozik majd…

8. Dolce cittáVerona

És ha már kimozdultunk egy kicsit a kiállításról, ne felejtsük el, hogy Verona rengeteg látványossággal szolgál kikapcsolódásként. Ott a római arena – ami nem kevesebb mint 2000 éves – vagy a Piazza Ebre, a mindig nyüzsgő tér a közepén Madonna szökőkútjával. Aki nem rest, felmehet a citadellára, ahonnan egész Veronát be lehet látni. De az igazság az, hogy az egész város maga a történelem, azaz bármely kis szegletét nézzük járjunk akár a legeldugottabb utcában vagy a folyóparton, ami először eszünkbe jut, az a romantika és az, hogy milyen szerencsés, aki itt él (bár aki komolyabban belemerült a témába, az tudhatja, hogy Júlia erkélye csak turistalátványosság, a történethez vajmi kevés köze van). Esténként beülni egy a folyóra néző étterembe igencsak felemelő dolog, és ha tele is van minden vendéglő első látásra, ne csüggedjünk, egy próbát megér, a kedves olasz pincérek valahogy mindig megoldanak még egy asztalt… (Egyik ilyen tündéri hely a Ponte Pietra osteria, www.ristorantepontepietra.com.)

kiállító tér9. Óvják az ifjúságot

Van néhány fontos tudnivaló, amit nem túl könnyű megtalálni a rendezvény oldalán, például ilyen nem mellékes apróság, hogy 18 év alatt nem engednek be vendéget. Ez nagyon szép és érthető a gyermekek nevelése érdekében, de ha ott döbbenünk rá, hogy babakocsiban sem vihetünk be kisbabát, akkor az az egész látogatást romba döntheti.

Nem szorosan tartozik ide, de hasznos tisztában lenni azzal, hogy a szállások gyorsan fogynak, van, aki már fél évvel a rendezvény előtt lefoglalja a szobáját. Ne essünk kétségbe, ha Veronában már egy ágy sincs kiadó, a közeli Garda-tó gyönyörű nyaralóhelyein biztosan találunk jó áron szobát, viszont ez esetben vagy valaki vállalja a sofőr szerepét, vagy buszozni kell – ekkor viszont ellenőrizzük az utolsó járat idejét, többnyire ugyanis este 7-kor elindul az utolsó járat Garda felé. A városból – így a vasútállomásról és a buszpályaudvarról – ingyen buszok járnak a vásárterületre.

ültetett kóstolók10. Ültetett kóstolók változatos témában

A Palaexpo épületében tematikus kóstolók kapnak helyet, melyekre ugyan külön kell jegyet vásárolni, de itt kis mesterkurzusok alkalmával ismerhetjük meg a borokat. A Taste Ex…Press névre hallgató előadássorozatban a VinCE Magazin idén harmadszor fog részt venni Romsics László előadóval és természetesen kiváló magyar borokkal – amelyek szerencsére mindig nagyon népszerűek.

Tehát egy szó mint száz a Vinitalyra mindenkinek érdemes ellátogatni függetlenül attól, hogy csak szórakozni, tanulni, vagy üzletelni akar. És Veronát egyszer mindenkinek látnia kell…

A cikk a VinCE Magazin márciusi számában jelent meg.expo