VinCE Magazin

A hétvégén Budapest 100 éves épületeit ünnepeljükBp100A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2014. április 26-27-én, immár negyedik alkalommal rendezi meg a százéves budapesti házak nyitott hétvégéjét, a „Budapest100” elnevezésű programot.

A Budapest100 egy organikusan működő, az egész várost megmozgató esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK kezdeményezésében. Célja elsősorban, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint azokra az emberi értékekre, amelyek minden nap körülvesznek bennünket. Ez a program egy olyan városi civil ünnep, amelynek közösség építő szerepe is kiemelkedő, hiszen különböző társadalmi hátterű és generációkat átívelő közösségeket és embereket hoz közelebb egymáshoz.

Minden olyan ház csatlakozhatott a programhoz, amelynek az építése kapcsolódik 1914-hez: ekkor kaptak építési engedélyt, ekkor volt az alapkőletétel, ekkor adták át stb. Például a Wekerle telep építése 1909-től 1925-ig tartott, így eddig minden évben részt vettek az eseményen. Az intézmények általában profin szervezett programokkal készülnek, míg a lakóházak fotótárlattal, pince- és padláslátogatással, piknikkel, bolhapiaccal készülnek. A piknik és a bolhapiac bevételéből általában a házat újítják fel: biciklitárolót készítenek, kicserélik a postaládákat, lefestik a gang korlátait.Bp 100 32014-ben a fesztivál további újításokkal, kísérőprogramokkal készül. Építészettörténeti, építészeti témákban terveznek szakmai programokat a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarának diákjaival. Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Társadalomtudományi karával is szoros együttműködést terveznek városszociológia kutatások területén. Mindezek mellett készülnek tematikus túrákkal, egy kerületen belül a csatlakozó 100 éves épületeket összekötő játékokkal, biciklis város-vezetésekkel. A későbbiekben a Budapest100 dimenzióit szeretnék kiterjeszteni vidéki városok megszólításával, kezdeményezésük adaptálhatóságának hangsúlyozásával. Bp 100 2A nyitott épületek és a programok ITT megtekinthetők.

Néhány program regisztrációköteles, és az alábbi helyekre már nem tudnak több jelentkezést fogadni, ugyanis az intézmények által megadott keret betelt: Astoria Szálló, Le MeridienDreher sörgyárSertéshizlalda, valamint az Óbudai Gázgyár.

Tags: ,

Comments are closed.