VinCE Magazin

Csillagos kortyokAM7_8626Hivatalosan ceremóniamester, ám nevezik élő történelemnek vagy két lábon járó lexikonnak is. Felsőfokon ismeri és oktatja a pezsgőgyártás tudományát, egyesek szerint ereiben is az aranylóan csillogó, királyi nedű folyik. Így a jelzők helyett elég, ha csak annyit írunk: Quirin Károly…

Azt a véleményt, hogy ő az ország egyik legjobb, legelismertebb pezsgőszakembere, szerényen elhárítja. Mosolyog rajta. És még ha igaznak is tartja, nem kommentálja. Helyette szenvedéllyel és alázattal, ám nem kis büszkeséggel – mégis szerényen – mesél a múltról. Törley József reimsi tanulmányútjáról, a budafoki gyár telepítéséről, a François fivérekkel való együttműködésről és szakításról, a hazai pezsgőgyártás kezdetéről, fejlődéséről, a privatizációról, és természetesen a jelenről. Úgy tűnik – és úgy is van –, a budafoki pezsgőbirodalom minden szegletétéről van egy története, anekdotája. Mintha ő írta volna ennek a több mint 130 évnek a forgatókönyvét. Szavaitól, mondataitól szinte megelevenednek az ódon pincék, a gyártósorok, a relikviák. Pedig a családja korántsem ezt a pályát szánta neki. A Quirin família le- és felmenői a kohászatban, a vasiparban, a lemezgyártásban alkottak nagyot, és találták meg a megélhetés alapjait. Úgy tűnt, ő is folytatja a hagyományokat, de a kertészet vonzóbbnak tűnt számára, mint a vas megformálása.

Egy lány legyőzte a vaskohót

„Nincs ebben semmi meglepő – meséli Quirin Károly –, hiszen a kohászat mellett dédapámnak a sziklakertészet volt a hobbija. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a vasipar, a kohómérnöki pálya nem érdekelt. A pályaválasztásnál mégsem ez volt a döntő, hanem az, hogy megismerkedtem egy lánnyal, aki a kertészeti főiskolára járt. Nagyon tetszett, amit az órákról, a gyakorlatról mesélt, és ekkor döntöttem úgy, érettségi után a Kertészeti Főiskolát választom. Az fel sem merült bennem, hogy nem vesznek fel. Már az első évben rácsodálkoztam a növényvilág ezerszínű arculatára, de még ennél is jobban tetszett, amikor a nyári gyakorlatot különböző tangazdaságokban töltöttük. Megfogott a pincék hangulata, nemes illata, s mindaz, ami a borkészítéshez tartozott. Ezek után szinte természetes volt, hogy a harmadik év végén a borász szakot választom. Hogy mennyire jól döntöttem, azt az elmúlt közel ötven év is bizonyítja. Olyan fantasztikus emlékeket, élményeket köszönhetek annak, hogy borász lettem, ami sehol másutt nem adatott volna meg.”

A borkészítés technológiája, környezete valósággal megbabonázta, és amikor a főiskola elvégzése után gyakornokként a budafoki gyárba került, úgy érezte, a pezsgőgyártásban teljesedhet ki igazán. Nem tévedett. Ahogy illik, végigjárta a szamárlétrát. A gyakornoki évek után művezető, később technológiai vezető, majd gyártásirányító, főtechnológus, végül megbízott gyáregységvezető lett. Valamennyi területen szem előtt tartotta a gyáralapítóktól tanultakat, valamint saját hitvallását, a munka iránti szenvedélyt és alázatot.

AM7_8700Tökéletlen portékát soha!

„Nagyon jó tanítómestereim voltak. Iránymutatónak mégis azt tekintettem, amit Törley József mondott a kezdetekkor: tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt. Ez a kijelentés, ez az igényesség végigkísérte pályámat. Mindent ehhez igazítottam, ennek rendeltem alá. Ennek is köszönhetem azt, amit elértem. Azt, hogy több mint negyvenöt évet dolgoztam egy munkahelyen, hogy megbecsülnek. Visszagondolva az elmúlt évtizedekre, nem véletlen az a mítosz, amely a pezsgő szót ma is övezi Magyarországon. Nem sok mindenre, de arra büszke vagyok, hogy magyar borból készítünk pezsgőt magyar dolgozókkal, magyar embereknek. Ez azért is nagy dolog, mert annak idején nem volt könnyű bevezetni azt, hogy a nemesség és a felsőbb rétegek rászokjanak a hazai termékre. A pezsgőfogyasztás a bécsi és párizsi kiruccanások velejárója, itala volt. A pezsgőnek ugyanis különös tekintélye van, amit még ma is megilletődve fogadnak az emberek. Ez eredhet abból is, hogy őshazájában koronázási borként terjedt el, és Magyarországon is egy koronázási városban, Pozsonyban készítették először. Örömteli, hogy már itthon is sajátos kultúrája van a királyok italának is nevezett nedűnek, még ha ez egyelőre nem is olyan látványos, mint a hazai boroké.

Számomra a pezsgőgyártás a borászat csúcsa. Gondoljunk bele! Van egy bor, ami késztermék, és abból létrehozunk egy varázslatot. Nem véletlenül kiáltott fel Dom Perignon szerzetes, a pezsgő felfedezője, az első korty elfogyasztása után: A csillagokat iszom! Kell ennél több…?”

Quirin Károly egy idő után nélkülözhetetlen lett a budafoki gyárban. Bizonyítja ezt az is, hogy amikor egy „belső puccs” után a gyáregység irányítása helyett a marketingcsoport vezetésével bízták meg, két utódja szinte képtelen volt megvalósítani azt a tempót, azt a szakmai színvonalat, amit ő korábban bevezetett, elért. De az új területen is a gyáralapító szellemi örökét vitte tovább, hiszen Törley József már a maga idejében marketingszemlélettel gondolkodott és dolgozott. A pezsgőüzemek felfigyeltek kivételes szaktudására, különböző állásajánlatokkal csábították, közben pedig az itthoni és a környező országok gyáraiból is hozzá jártak tanulni a szakemberek. De ő rendíthetetlenül maradt Budafokon. Már csak azért is, mert feladatai nemhogy csökkentek, hanem inkább nőttek. Előbb a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont gondozásával bízták meg, majd ő lett a Chevaliers Törley Pezsgőrend alapítója és ceremóniamestere. Amikor ideje engedi, előadásokat tart, gyárlátogatásokat vezet, aktív szerepet vállal a Törley Szalon programjaiban, a Törley József Közhasznú Alapítványnál, diákköri munkák, szakdolgozatok elbírálásában, díjazásában vesz részt. És ha mindez még kevés lenne, akkor jut ideje a józsefvárosi Élő Kövek Alapítvány elnöki teendőire is.

AM7_8718A világ első pezsgőrendje

„A világ borászati hagyományait őrző Bacchusi Borrendekhez csatlakozva 1987-ben Budafokon alakult meg a világ első pezsgőrendje. Ezzel a magyarországi pezsgőgyártás nagy alakjának, és a nevével fémjelzett évszázados hagyományoknak állítunk emléket. Az avatási szertartáson a jelöltnek nemcsak a különböző pezsgőfajták felismerésével kell megbirkóznia, hanem feladat egy nyerspezsgődegorzsálása is. A sikeres próbatétel utánDom Perignonra, a pezsgőkészítés titkát az 1600-as évek közepén felfedező szerzetesre kell felesküdnie, és csak ezután következhet a lovaggá ütés.

Fontosnak tartom a múlt megőrzését. Fantasztikus, hogy láthattam, tapasztalhattam azt a technológiai változást, amely közel ötven év alatt történt a hazai pezsgőgyártásban. De a hagyománytiszteletet más területen is elengedhetetlennek tartom. Így érzem jól magam, ha gondozhatom, ápolhatom őket. Az emberek gyakran nem tudják, milyen értékek, milyen kulturális örökség mellett mennek el észrevétlenül. Nekem ezek lényeges részei, pillérei az életemnek. Boldog és elégedett vagyok, így teljes az életem.”

A kikapcsolódásban is az igényességet, a minőséget keresi. Egy-egy komolyzenei hangverseny, táncművészeti vagy színházi előadás, olvasás, vagy éppen úszás, kertészkedés teszi még színesebbé mindennapjait. Azt a „vádat” pedig, hogy ereiben vér helyett pezsgő csörgedez, büszkén vállalja…

AM7_8793Quirin-kódex – Avagy mire ügyeljünk Quirin Károly szerint pezsgőbontáskor?

 • Ha tehetjük, a pezsgőt felbontás előtt két nappal a hűtőszekrény normál polcain helyezzük el.
  Tilos mélyhűtőben tenni, mert tönkremegy a pezsgő beltartalmi értéke!
 • Váratlan helyzetekben a pezsgőspalackokat koktéljég és víz keverékében hűtsük le a felszolgálás előtt. Erre félóra elegendő.
 • A lehűtött pezsgőnek kibontáskor 5–6 °C hőmérsékletűnek kell lenni.
 • Kibontásnál a tépőzár segítségével távolítsuk el a zárókupak fedelét, majd a drótkosarat. A palackot tartsuk ferdén, a dugót szorítva, a palackot fenekénél fogva csavarjuk.
 • A feszítő nyomást visszatartva, halk szusszanással vesszük ki a dugót a palackból.
 • Ellenőrizzük a parafa dugóillatának egészségességét.
 • A szervírozáshoz flőte vagy tulipán formájú poharakat használjunk, a lapos kehely kerülendő.
 • A poharakat 2/3-ig töltjük.
 • A palackban megmaradó pezsgő további tárolásával ne kísérletezzünk. Mellőzzük a kiskanalat és más trükköket. A buborékok előbb-utóbb elvesznek.
 • Ha kibontottunk a pezsgőt, igyuk meg, és lássunk hozzá a következőhöz – vagy legalábbis hűtsünk be a következőt!
 • Egészségükre!

A Törley múzeum felkeresése előtt ellenőrizze a nyitva tartást vagy egyeztessen időpontot: www.torley.hu/torleymuzeum

Szerző: Török Ferenc; fotó: Acsai Miklós

Tags: ,

Comments are closed.