VinCE Magazin

Májusi program időpontváltozás!FilozófiaMagazinunk áprilisi számának kulturális ajánló rovatában szerepeltettük a budapesti Callas étterem „FF SZEMINÁRIUM – beszélgetés a filozófussal” programját, amelynek időpontja idő közben megváltozott. Az eseményre egy nappal korábban, vagyis május 5-én 19:00 órakor kerül sor az Andrássy út 20. szám alatt, ahol Szabó Zsigmond várja a filozófiáról mélyebb ismereteket szerezni és a filozófussal beszélgetni vágyókat.

Betűk és hangjegyek – A VinCE Magazin kulturális programajánlója

Világzene

Május 2., 19.30, Művészetek Palotája – MAKÁM: 30

VilágzeneA magyarországi világzene zászlóshajója immár 30 éve rója a nemzetközi és a hazai vizeket. A kezdetektől máig zenekarvezető, zeneszerző, szövegíró Krulik Zoltán 1984-ben alapította az etno-jazz együttest. Az idők során aztán egyre több zenei kultúra hatása épült be stílusvilágukba, így koncertjeiken találkozhatunk kelet-közép-európai, ázsiai és távol-keleti, a balkáni és afrikai folklór jellegzetes elemeivel, az afro-amerikai zene, a jazz, illetve az európai klasszikus és kortárs zene hatásaival. Nemcsak a stílusok terén, de együttműködő zenésztársak körét tekintve is igen színes a Makám-paletta, így a születésnapi koncerten is számos neves vendég csatlakozik hozzájuk, többek között Lovász Irén, Szalóki Ági és Szirtes Edina Mókus is. www.mupa.hu

Filozófia

Május 5., 19.00, Callas étterem – FF SZEMINÁRIUM: BESZÉLGETÉS A FILOZÓFUSSAL

Szabó Zsigmond, filozófus körökben ismertebb nevén Fifu (vagyis a címbeli Ff), aki rendkívüli tehetségként különböző ösztöndíj- és kutatási programok keretében már tanulmányai alatt megjárta Európa több egyetemét korunk meghatározó filozófusai tanítványaként, PhD dolgozatával elnyerte a Cogito-díjat, és eddig már két könyve jelent meg a hazai boltokban, leginkább előadásainak egyedi és élvezetes stílusáról híres hallgatósága körében. Ő maga így vezeti fel nyilvános beszélgetéssorozata májusi állomását: „Mi a vágy? Miért hasonlik meg a vágy önmagával? Miért nevezte Szókratész a filozófiát (vagyis a bölcsesség szeretetét) erotikus művészetnek? Átjárás a szűkösség és a bőség világa között: bor, szerelem, vallás, filozófia és humor.”

RZ6A7363.JPGMozi

Április 17-től a mozikban – HALHATATLAN SZERETŐK

A vámpírlét számos feldolgozása után megjelent a téma művészfilm változata is! Jim Jarmush, a Halott ember és a Szellemkutya rendezője, aki elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legtöbb díját, szintén marad a témához leginkább illő melankolikus-romantikus megközelítésnél, és a horrorfilmeszközök alkalmazásánál, ezúttal azonban művészi igénnyel megkomponált formában. Ezenkívül hozzáadja még saját stílusa jellemző eszközeit, a spirituális vonatkozásokat is hordozó történeti elemeket, az üresség és kiüresedés érzésének fajsúlyos képi ábrázolásait, a csendet és vele párhuzamban a briliánsan válogatott zenei betéteket (a film tavaly épp a legjobb filmzenének járó díjat nyerte el Cannes-ban), valamint mindezek mellett sok finoman szerkesztett humort.

Az összeállítást Póta György készítette.

Tags: , , , ,

Comments are closed.