A Vidékfejlesztési Minisztérium legújabb közleménye

Japán animehős lett a magyar őshonos sertés

mangalica animeMangalicáról szóló japán képregényt mutattak be sajtótájékoztatón, Budapesten. Torimo Matsumoto képregényének főhőse Tóth Péter, a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki 20 évvel ezelőtt áldozatos munkával mentette meg a mangalicát a kihalástól.

A mangalica húsa Japánban ínyencségnek számít, a zsírsertés márványozott húsából készült termékeket Japánban Michelin csillagos éttermekben kínálják a fogyasztóknak. Mintegy 170 tokiói, és összesen 500 japán étteremben található mangalica fogás az étlapon.

A rendezvényen Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár bejelentette: 110 millió forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a mangalica népszerűsítésére; az állat húsából készült termékek fejlesztésére, hazai és külföldi rendezvények szervezésére, valamint a mangalica eredetigazolási-minőségbiztosítási program kifejlesztésére.

Feldman Zsolt kiemelte: „ha a sok szívügyünk közül kettőt ki kell emelni, akkor az egyik az őshonos állatok kérdése, a másik a prémiumtermékek területe. A mangalica egyszerre egy komoly magyar hagyományokkal rendelkező állatfajta, viszont nem csak itthon, hanem a nemzetközi piacon is meg tudja állni a helyét”

Torimo Matsumoto, a képregényt megalkotó japán anime rajzoló elmondta: a sertés a világon a jólét szimbóluma. „Nagyon szeretem a sertést mint karaktert, és most hogy itt lehettem, úgy gondolom, hogy még finomabbnak kell rajzolnom.

A képregény itt látható: img-423102543-0001