Annyi új hely nyílik Budapesten és országszerte, hogy már rég nem tudunk lépést tartani velük a havi egy-két alapos étteremteszttel, így Duchemin étteremkritikusunk arra gondolt, a hosszú tesztet meghagyja a magas konyhaművészet alapos elemzésének, és olyan helyeket is ajánl, melyek nem régóta működnek, és valamilyen okból megérdemlik olvasóink figyelmét. Az értékelés alapja a megszokott 10 szempontos táblázat.

„Elhagyjuk a város zaját…”

Míg a pesti oldalon (sőt Lágymányoson is) tombol a pho-láz (pho = vietnami tésztaleves), a budai oldalon sokkal hagyományosabb típusú vietnami étterem nyílt tavaly decemberben. A katonai ügyészség baljós épülete határozza meg a Fő utcának ezt a szakaszát, az étterembe lépve viszont a halaknak és más vízi lényeknek szánt akvárium azonnal lelkesedéssel tölt el. A sötét fabútorokon, vörös kárpitokon máris látszik, hogy hosszú, élvezetes étkezésekre szánták, az étterem belsejében az elegáns boxokban helyet foglalva pedig elfeledkezhetünk arról, hogy a város közepén ülünk. Az étlap zavarba ejtően hatalmas, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy szinte minden főétel kapható menüben is.

slider02

Előételnek kóstoltunk bundában sült kukoricát – pálcikával fogyasztva igazi társasjáték –, vietnami tavaszi tekercseket és gyerekkorunkat idéző rákszirmot, a menühöz tartozó gyömbéres korianderes marhahúsleves egyszerűségében tökéletes, könnyű és koncentrált ízű. Pincéreink kedvesek, elegánsak, bár némelyikük egyes autentikus ételekkel láthatóan még nem barátkozott meg. A vaslapon sült főételek sisteregve érkeznek, a kacsa és a zöldséges rák is illatos és tökéletesen omlós. Az igazi meglepetés az étkezés végén a vietnami kávé volt: mind a kávé, mind az elkészítés módja autentikus, a finomra őrölt sötét pörkölésű kávé a csészére helyezett csepegtető szerkezeten keresztül készül, és édes sűrített tejjel ízesítik.

Konyha: autentikus ízek konzervatívoknak és felfedezőknek
Italkülönlegességek: kókusz- és viasztökital, Hanoi sör
Tipp: a különleges rákokból készült ételeket érdemes foglaláskor megrendelni

Hanoi étteremNÉGYCSILLAGOS
1027 Budapest, Fő utca 71.Tel.: +36-1-793-3999
www.hanoirestaurant.hu

„Pohárral is”

A Városmajor szélén, a János Kórház bejáratához közel, a tündéri egykori postaépületben nyitott meg a Fióka, és szinte egy pillanat alatt óriási népszerűségre tett szert. Mintha a környéken élők nem is hinnének a szerencséjüknek, hogy egyszer csak a semmiből itt termett egy borbár franciás belső térrel, külön bár- és étteremrésszel (ahol a tapétán már-már hitchcocki koncentrációban találjuk a legváltozatosabb énekesmadarak felnőtt példányait).

screen.shot.2013.12.09.at.09.21.10.1

Előrebocsátom, hogy ottjártunkkor mindkét alkalommal ugyanahhoz a borrajongó pincérhez volt szerencsénk, aki már maga is elég ok arra, hogy törzsvendégek legyünk, pedig a borválaszték maga is remek, sok különleges tétellel (a 2010-es Variszkusz rajnai rizlingből például utoljára még volt 8 palack, valószínűleg már az újabb évjáratot kínálják), kaphatók például a Bardon, a Pósta és Németh János Pincészet tételei is. Azért az ételeket is végigkóstoltuk: a borkorcsolyák között szerepel a baconbe csavart chilis datolya – nagyon ajánljuk –, vagy az előételek között a sonkába tekert szarvaspástétom brióssal, ami azonnal a kedvencünk lett. A kétszemélyes sajt- és sonkaválogatás is bőséges adag, a mellé kínált házi kenyér korlátlan utánpótlással pedig merénylet minden tavaszi tisztítókúra ellen.

screen.shot.2013.12.09.at.09.20.08.1

A főételek szépen elkészítettek, nem túl komplikáltak, de eredetiek (kóstoltunk halat, gránátalmás csirkét, tésztában sült zöldségtortát), bár némelyiket kicsit nehéznek találtuk – remélhetőleg tavasszal több lesz mellettük a friss zöldség, saláta. Ráadásul ha a kóstolt borok a szívünkhöz nőnek, kedvezményes áron haza is vihetünk egy palackkal. És mostanra már a terasz is kinyitott…

Konyha: borozáshoz és vacsorához is remek kínálat
Borlap: a válogatásban minden pillanathoz találunk megfelelőt pohárral is
Tipp: ideális hely kevésbé ismert tételekkel barátkozni

Fióka bár és étteremÖTCSILLAGOS
1122 Budapest, Városmajor utca 75.
www.facebook.com/fiokavarosmajor

Az étteremtesztek  a VinCE Magazin 2014. májusi számában jelentek meg, azóta változhatott a két hely állapota.