A Budai Várban már ma megkezdődik a hétvége 41 hungarikum és olyan gasztrokülönlegességek részvételével, mint a barackpálinkás és paprikás fagyi és a 100 éves szikvízkészítő gép. A Hungarikum Hétvége (július 24-27.) egy kulturális és kulináris fesztivál Magyarország nemzeti értékeinek bemutatására. A táncház módszertől az operettig, a 100 tagú Cigányzenekartól a solymászatig, a halasi csipkétől a herendi és zsolnay porcelánig. A csabai kolbásztól a hízott libáig, a pálinkától a tokaji aszúig, a szikvízen és a kalocsai paprikán keresztül a karcagi birkapörköltig.

hungarikumfröccsméz

 

 

Magyar Ízek Alapítvány országos kutatást végeztetett a hungarikumokról, melyben a válaszadók több mint kétharmada három, vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni, a fiatalok fele pedig még hármat sem. A felmérés rámutatott arra is, hogy a lakosság jelentős része jellemzően nem ismeri a gasztronómián túli hungarikumokat. A Budavári esemény célja ezért egyrészről, hogy hozzájáruljon a magyar identitás erősödéséhez, valamint hogy segítse az országimázs erősödését a hazánkba látogató turisták körében. A Forma-1 Magyar Nagydíj idejéhez igazított eseményen remélhetőleg sok lesz mind a hazai, mind a külföldi vendég.

magyarizek.hu