Az elmúlt hónapban két hír is megjelent arról, hogy a hatóságok fellépnek a magyar borok és bortermelők érdekében az import borok behozatalának szigorításával. Előbb az olcsó, silány minőségű import borok ellen léptek fel, majd a tartályban szállított borok illegális forgalomba hozatala miatt indítottak komoly ellenőrzéseket.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hónapok óta foglalkozik az olcsó import borok piaczavaró hatásával. A tavalyi év hasonló időszakában ( 2013. január – július között) 313.484 hl érkezett be, míg 2014. január – július 14-ig 265.865 hl import bor forgalomba hozatalát engedélyezte a hatóság. A 15 % csökkenés önmagában örömteli hír, és ezt a tendenciát kihasználva tovább kell erősíteni a magyar borok hazai pozícióját. A közelmúltban számtalan helyzetelemző újságcikk, kormányzati vélemény jelent meg,  míg a háttérben egyeztetések folytak importőrökkel, termelőkkel. Mindezek célja, hogy a 2013. évi szüretből készült magyar borok jelentősebb anyagi veszteség nélkül kerülhessenek a piacra.

Forrás: Zirig Árpád / Táfelspicc

Az import bor elsősorban a termékpiramis alsó szegmensében, meghatározóan PET palackos kiszerelésben kerül piacra.
Fotó: Zirig Árpád / Táfelspicc

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) “Prés 2014” címmel országos ellenőrzéssorozatot indított a borpiac védelme érdekében, azzal a fő céllal, hogy megakadályozza az Európai Unió tagállamaiból tartályban szállított borok illegális forgalomba hozatalát – közölte az adóhivatal csütörtökön az MTI-vel. A több mint két hónapos akció a tagállamokból tartályban “feketén” szállított szőlőborok, “a silány minőségű, bornak nem nevezhető” termékek forgalmának megakadályozására irányul. Az akció ideje alatt a borszállítmányok gyakori és váratlan ellenőrzésére lehet számítani a közutakon, de az érintett gazdálkodóknál, a pincészeteknél is sűrűbben lesznek jelen az ellenőrök – áll a közleményben. A NAV vizsgálja a jövedéki, valamint az adózási szabályok betartását, de együttműködik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati hatóságának munkatársaival is, akik ellenőrizni fogják, hogy megsértik-e a bortörvény vonatkozó előírásait.

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Borkiválósági Program