Első alkalommal rendezett országos pálinka és párlatversenyt a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete a Balatonnál. A versenyre 142 minta érkezett az ország szinte minden tájáról. A mintákat két napon át kóstolta és bírálta a szakmai zsűri a csopaki üdülőfaluban. A díjazottakat július 11-én Csopakon, a Fröccsöntő és Pálinka Napok keretében este 6 órától hirdetik ki. Utána a Balkan Fanatik húzza a talpalávalót.

pálinka 2

A pálinkáért az ördöggel is cimborálok!“- hangsúlyozta elköteleződését Csalló Jenő, a Pálinkafőzők Egyesületének elnöke a kóstolás után. A versenyt azért hozták létre, hogy a Balatonfelvidék pálinkái és párlatai megmérettetése által népszerűsítsék a kulturált pálinkafogyasztást, segítsék a minőség javulását, valamint megismertessék és bemutassák az első igazi Hungaricumot a külföldi turistáknak. A megmérettetésen az ország borászai is lehetőséget kaptak, hogy megmutassák szőlő- és törkölypálinkáikat valamint borpárlataikat.

Versenykategóriák a Pannon Pálinka- és Párlatversenyen:

  1. Almatermésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
  2. Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
  3. Erdei, vad és bogyós gyümölcsök pálinkái, párlatai
  4. Szőlő pálinkák, párlatok
  5. Törkölypálinkák– és párlatok
  6. Borpárlat
  7. Ágyas pálinkák

A minták pontozása (az értékelés 20 pontos bírálati lapon történt az alábbiak szerint):

  • Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
  • Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
  • Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
  • Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
  • Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.

Elolvasok egy korábbi VinCE cikket arról, hogyan érdemes pálinkát kóstolni!