A szüreti szezon előhétvégéjén a Budai Várban gyülekeznek a hazai borászok szeptember 10. és 14. között, hogy újdonságaikkal és megszokott tételeikkel kényeztessék a bor szerelmeseit.
A szervezők szerint azonban: „Az elmúlt évek egyértelmű tapasztalata, hogy az elmélyült szakmai beszélgetések, közös borkóstolások a Borfesztivál első két napján, a kora esti órákig jönnek létre. Ezt az időszakot szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is.”

Budavári Borfesztivál
A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg. Néhány példa:
–    ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztve
–    egy szőlőfajta két bora két különböző dűlőről
–    egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényről
–    egy érlelt vörösbor forgalmi tétele és egy későbbi évjárat még hordóban érlelődő „testvére”
–    egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
–    egy fehér vagy rosé bor és a belőlük készült gyöngyöző bor
–    rozé és fehér bor (blanc de noir) ugyanabból a pinot noirból (vagy más kékszőlőből)
–    egy fajta egy területről, de két nagyon eltérő évjáratból (pl. egy száraz, könnyű bor, és egy túlérett szőlőből készült bor)
–    természetesen édes borkülönlegesség „csak” töppedt szőlőből és botrytizálódott szőlőből
Az idei Borfesztivál egyik újítása a Taste of Hungary, ami a kezdő borfogyasztóknak és a külföldi látogatóknak segít eligazodni a hazai borrégiók és borászatok között, ugyanis tematikus vezetett útvonalakra lehet benevezni. A célpincészetek pedig mind mind VinAgora-érmes termelők, így biztosan kiemelkedő minőséggel találkozhatnak a túrán résztvevők.

További információ >>