Még szinte véget sem ért a nyári strandszezon, már elkezdték az őszi, szüreti szezont a Balatoni Kör borászai, akik stílszerűen vitorlással mentek át egymáshoz szüretelni. Először fordult elő, hogy a tó mindkét partjának legismertebb birtokairól hozott szőlő préselésével közösen nyitották meg a szüretet. A Pannónia vitorlással hozta át ma reggel Révfülöpről északi parti kollégáit Bujdosó Ferenc, aki versenyvitorlázóként is ismert, nemcsak borászként.

OsszbalatoniSzuretnyitoKozosPreselesFotoSebestyenBlanka_DSC_1319_gr

A nyáron elindított „jó a víz” kampány folytatásaként a közös szüretre meglepő módon „mosakodtak be” a Balatoni Kör tagjai. Mivel Csapody Balázs (Kistücsök étterem) kapott egy jegesvödrös („ice bucket”) kihívást, erre közösen válaszoltak és „EGY FRÖCCS BALATON” KIHÍVÁSSÁ alakították át: az északiak a hajón, a déliek a parton szemközt állva, puttonyokba Balaton-vizet merítve locsolták le egymást. Mint elmondták, ez a kihívás nem a magamutogatásról, hanem a Balatonról szól. Inkább a helyi értékekben hisznek és adakozni is helyi ügyeket szolgálva akarnak. Épp azért állítottak egy vízimentőt középre, aki a legtöbb locsolást kapta, mert kezdeményezésük a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát támogatja, akik minden évben sok-sok életet mentenek és rengeteget tettek azért, hogy kedvenc tavunk európai összehasonlításban is kiemelten biztonságos legyen.

Akciójukat egyben felhívás, hogy bárki, akinek van fontos üzenete a Balatonnal kapcsolatban, öntse le magát videón a tó vizével, igyon belőle, vagy kreatív módon (de testi épsége veszélyeztetése nélkül) ugorjon bele úgy, hogy a vizes akció előtt vagy után, illetve a tóban úszva mondja el két-három mondatos üzenetét, és ezt adja közre, saját példájával bátorítva másokat, hogy ők is adakozzanak a vízimentőknek. Aki részt venne ebben az Egy Fröccs Balaton akcióban, holnaptól megtalál minden szükséges információt az egyfroccsbalaton.blog.hu oldalon, illetve a Balatoni Kör közösségi oldalán>>

OsszbalatoniSzuretnyitoKozosPreselesFotoSebestyenBlanka_DSC_1333_gr

Fontosnak tartják, hogy az összefogás ne csak szlogen legyen, ezért még a szüret kezdetekor is, amikor egy gazda általában a legelfoglaltabb, igyekeznek időt szakítani közös megmozdulásokra. Hagyományosan a szüret mindig a borvidékek legnagyobb közösségi ünnepe volt, a tájjal, környezetével harmóniában élő ember ünnepe, ami ma sem kevésbé aktuális a Balatoni Kör szerint. Nem elég csupán megemlékezni erről, hanem ismét élővé kell tenni a szüretet mint közösségteremtő eseményt.

A Bujdosó birtokon  együtt szedett muskotállyal egészítették ki az északi parti birtokokról hozott szőlőt, majd visszamentek a boglári kikötőbe a hajóhoz, hogy ünnepélyesen megnyissák a balatoni szüretet egy közös balatoni muskotály préselésével és a must megkóstolásával. Ezzel kívántak jó évjáratot egymásnak, valamint balatoni és hazai borász kollégáiknak.

Végezetül a Kör borászai által hozott rizling tételekkel koccintottak. Nem ezt tekintették most fő eseménynek, hiszen a rizlinget két-három hét múlva fogják majd szüretelni, de a Kör által idén ősztől elindított Balaton Borának fontossága miatt már most intenzíven készülnek rá.  Az előkóstolással e rizling jellegzetesen balatoni karakterét, stílusát kívánták bemutatni.

Idén tavasszal a Kör megalakulásakor arra hívták fel a figyelmet, hogy ma már -az évszakok rendjét követve- négy szezon van a Balatonnál. Az alapítók, a tópart ismertebb pincészetei és vendéglátóhelyei az őszi-téli időszakban is nyitva tartanak, sőt, számos BorPart programmal is készülnek. Még többel mint a nyári időszakban. Akik itt élnek, egybehangzóan állítják, hogy sokkal szebb, exkluzívabb és élhetőbb a tömeges csúcsszezonon kívüli Balaton. Ennek felfedezésére is invitál jelképes szüretmegnyitó megmozdulásával a Balatoni Kör, mivel ősszel és télen is folytatódik „Kóstold körbe a Balatont!” akciójuk (melyről bővebben szintén közösségi oldalukon lehet tájékozódni).

Fotók: Sebestyén Blanka / We Love Balaton