Ugyan miért kellene ÉRVELNI Villány mellett? Minden valmirevaló borturista elzarándokolt már egyszer a magyar MEDITERRÁNEUMBA, és a kezdő külföldi sommelier is tudja, hogy az ikonikus Tokaj mellett ‘villani’ a király. Nos azért – és ezt a villányiak is jól tudják –, mert erős a verseny, új pincészetek, külföldi borok és persze 21 másik borvidék VERSENG a borkedvelők kegyeiért. A villányi borászok rájöttek, hogy folyamatosan fenn kell tartani a figyelmet, aminek számos eszköze van. Nekik pedig az Isten és MICHAEL BROADBENT egy igazán remek eszközt adott: a cabernet franc-t.

DSC00056

1. Kikerics – a garancia virága

„Szerencsére ma már egyre kevesebben asszociálnak a marihuánára, ha ránéznek a kikericses emblémára” – jegyezte meg tréfásan Ipacs Szabó István, a Vylyan Pincészet főborásza a nemrég hagyományteremtő szándékkal megrendezett cabernet franc-napon, pedig már tíz éve használják a címkéken (és a néhai kétforintoson) a villányi bor minőségét garantáló jelzésként. 19. Magyar kikerics IMGP8469-2Kevesen tudják, hogy ez volt az első magyar eredetvédelmi rendszer – ahogy a kikerics az első Magyarországon védetté nyilvánított növény. A virág természetesen Villányban őshonos, hazánkban máshol nem is találni – itt viszont, ahogy mondják, néha „milliókon gázolnak”: helyenként nem is lehet úgy lépni, hogy ne tapossanak le a szálanként 100 000 Ft eszmei értékű virágból. A kikerics februárban nyílik, de előfordul, hogy már januárban, a hóvirág előtt virágba borul – ahogy Villány is első volt sok mindenben.

2. Páratlanul gazdag flora és fauna

Ipacs Szabó István, a Vylyan Pincészet főborásza botanikusokat megszégyenítő alapossággal tud mesélni a villányi térség növényeiről – nem csoda, ő maga a szőlőben él, házából kilépve azonnal a burjánzó flórával találkozik. 101-féle növény található itt, az összes magyarországi növényfaj 80%-a, ebből 75 védett, 7 pedig csak itt található meg – kis túlzással, aki botanikus akar lenni, költözzön Villányba, hogy diplomát szerezhessen. A páratlan botanikai gazdagság miatt a Villányihegységet 1989-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A növényekkel bánjunk óvatosan, az itt burjánzó illatos hunyornak például minden része mérgező – a virágok helyett kóstolgassuk sikló Villányon kívül csak a Budai-hegységben van, de itt fészkel a védett, színpompás gyurgyalag is, a nagyharsányi egykori bauxitbányában pedig védett denevérek élnek.

_DSC8788.jpg

3. Egységben az erő

Villány virágzik – és itt nem elsősorban a kikericsre gondolunk. Ügyes borosgazda-vállalkozók megtalálták a számukra hasznos uniós forrásokat nyújtó pályázatokat, egyre-másra nőnek ki a földből az új borászatok, és bővülnek étteremmel, panzióval a meglévők. A gyarapodás szembeötlő, s bár a sváb eredetű lakókhoz kapcsolódó sztereotípia szerint a spórolás is ugyanilyen szembeötlő lehetne, a villányiak elsősorban villányiak – ezt bizonyítja a legújabb vállalkozás, a cabernet franc nap létrejötte is. Összefogtak a legnagyobbak a fiatal, kreatív elméket tömörítő Villányi Bormarketing Műhellyel, és a Villányi Borúttal és annak lelkes vezetőjével, a fáradhatatlan Becker Eleonórával karöltve találtak ki mindent. A villányiak közös munkájának eredményeképp az első cabernet franc-napon négybusznyi szakember kóstolhatta meg a fajta villányi példáit, méghozzá a bölcs elgondolás szerint pincészetenként egy forgalomban lévő, egy már több éve érlelt tételt és egy hordómintát. A szervezők tervei szerint a rendezvényt minden évben megtartják, de a jövőben már a nagyközönség is végigkóstolhatja a cabernet franc-termést, nem csak a szerencsés szakmabeliek.

4. Ahol boldog a cabernet franc

A híres brit borszakíró, a Christie’s aukciós ház nyugdíjazott borrészleg-igazgatója, Michael Broadbent írta, hogy „A cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát.” A 2000-ben az angol Decanter magazinban megjelent állítást sorra követték a szakértők helyeslő hozzászólásai. Jancis Robinson 2010-es VinCE Budapest előadását követően az osztrák határ melletti kékfrankosok után a villányi cabernet franc-t említi, mint „ok, amiért Magyarországra menjünk”, mondván, hogy remekül beérik Villányban ez a fajta.

Steven Spurrier 2012-es VinCE Budapest kóstolójának témájául – talán éppen az eddigiekből kifolyólag – a cabernet alapú borokat választotta, ahol 12 bor közül a közönséggel együtt, vakon választotta ki a legjobbakat. A közönség szerint a villányi Sauska Borászat bordeaux-i házasítása a 4., Malatinszky cabernet franc-domináns cuvée-je az 5. lett, Spurrier azonban előbbre, a harmadik helyre tette Malatinszky borát – ami azért is óriási dicsőség, mert spanyol, chilei, olasz, kaliforniai, francia, új-zélandi és orosz borok is versenyeztek.

A cabernet franc egyébként a világ 20. legnagyobb mennyiségben termelt fajtája, de érdekes, hogy szinte sehol nem találjuk meg fajtaborként. Villányon kívül a francia Loire völgyében, Touraine és Anjou-Saumur vidékeken találunk cabernet franc fajtaborokat, azonban a villányi franc-okkal szemben ezek alacsony tannintartalmú, közepes vagy közepesnél kisebb testű borok. Mediterrán borvidékünk bölcsei tehát okosan felismerték, hogy a fajtában nagy potenciál van – és ezt a 100% cabernet franc, 100% Villány szlogennel zászlójukra is tűzték.

5. Villányi Walk of Fame

A hírességek sétánya Hollywoodban van, de ha a hazai borvilág „celebritásainak” kézlenyomatait szeretnénk betonba önteni, a villányiakkal egy egész utcát meg tudnánk tölteni. A még mindig a legnagyobb elismerésnek örvendő Az Év Borásza címet 1991 óta összesen 4 villányi borász kapta meg ez idáig, ezzel sokáig a borvidékek közt rekorderek voltak (2009-ben dr. Lőrincz György negyedik egriként kapta meg a díjat). Tokajból 3, Szekszárdról 3, Balatonboglárról 3, Etyek–Budáról 2, Kunságból 2, Ászár–Neszmélyről 1 és Balatonfüred–Csopakról 1 és borászt díjaztak eddig. Az elsőként díjazott borász is villányi volt Tiffán Ede személyében 1991-ben, akit 1994-ben követett Gere Attila, ’96-ban Polgár Zoltán és ’97-ben Bock József. A villányiak írták a rendszerváltás utáni borforradalmat, ismertek és sikeresek lettek, nagy dolgokat hajtottak végre, az elsők között jártak Bordeaux-ban, és hozták haza a grand cru-k titkait. A látványos változások kora azonban lejárt, fentről még feljebb sokkal nehezebb lépni. Ahogy Ipacs Szabó üdvözlőbeszédében kiemelte: most a „finomhangolás” zajlik. Apró, ám ugyanolyan fontos és kényes változások.

Fotó: Bergics Balázs

Fotó: Bergics Balázs

6. A stifolder, a kakaspörkölt és a ziehstrull

A Villányi borvidék gasztronómiája elsősorban a sváb hagyományokban gyökeredzik. Nagy esélye van annak, hogy a több szomszédos országban is ismert, körülbelül 5 cm átmérőjű és általában sertéshúsból készült paprikás kolbász itt készült először. Levesek kapcsán a búzakorpából és rozskenyérből készült ciberelevest említhetjük elsőként. A kakaspörköltet sem Wunderlich Lajos készítette először – bár az étel neve hallatán sokaknak a borász kakaspörköltje jut eszébe –, régóta készül a villányi tűzhelyeken, ahogy egyébként minden másból is lehet pörkölt a vaddisznótól a zúzáig. A tűzhely mellett a kemence is gyakran szerepet kap, édességek terén pedig a helyi rétes, a kézzel húzott ziehstrull (vagy ziehstrudel) a legismertebb.

RozeMaraton7. Villányi programok egész évben

A borvidék rendkívül aktív, egész évben vannak programjaik, így komoly esélyekkel versenyeznek a borturisták kegyeiért, íme néhány rendezvény a villányi programnaptárból:

 • Vince-napi variációk – A januári Vince-napon a szőlőmunkások eleresztik magukat, és ha az ekkor szedett szőlővessző is ezt teszi, akkor jó termés ígérkezik. A borvidék számos pincéje tárja ki kapuit – és beizzítja a tűzhelyt –, a januári hidegben pedig jólesik a testes villányi vörösbor.
 • Pünkösdi nyitott pincék Palkonyán – Június első hétvégéjén az ország minden pincéje kitárul – így van ez a bájos palkonyai pincesoron is.
 • Rozé, Fröccs Fesztivál – Minden év júliusán rózsaszínbe borul Villány, ekkor rendezik meg a RozéMaraton futóversenyt is.
 • Ördögkatlan Fesztivál – a Villányi borvidék legnagyobb összművészeti fesztiválja. A visszatérő katlanozók már tudják, mire számíthatnak: igényes színházi és táncelőadásokra, koncertekre, családi és irodalmi programokra, filmvetítésekre, civil kezdeményezések, esélyegyenlőségi programok bemutatására, kiállításokra és kézműves vásárokra.
 • Európai Bordalfesztivál – „A borban öröm, barátság és dal van” – ebben a szellemben gyűlnek össze évente Európa jeles férfikórusai, zenei együttesei szeptemberben.
 • Villányi Vörösborfesztivál – Októberben „a gasztronómia, a valódi értéket képviselő kézművesség, a kulturális programok és a zene karöltve, a vörösbor égisze alatt különleges élményt tartogatnak mindenki számára!”
 • Márton-napi programok – Egész novemberben újborokkal, libavacsorákkal várja vendégeit a Villányi borvidék számos pincészete.

IMG_19608. „MONSIEUR CABERNET FRANC”

Így mutatta be Malatinszky Csabát a Decanter TOP 100-as londoni gáláján Steven Spurrier. „Valószínűleg még ereiben is cabernet franc folyik” – írta róla Carolyn Gilby. Tavaly, a DWWA-n a világ egyetlen (!) aranyérmes franc-ja, a Noblesse 2008 volt az övé. Feltételezhetően kevés borászat tudott a második vonalából ötcsillagos bort megmérettetni. Idén a Vinagora egyetlen aranyérmes 100% franc-ja a 2007-es szűretlen Kúria.

A nemzetközi és hazai borírás számos méltatása nem lehet véletlen, Malatinszky valamit jól csinál. Személyes vélekedése szerint titok nincs, az alkotói folyamatot az átgondoltság, a tudatosság és az intuíció határozzák meg – utóbbi indította el nála 2000-ben a cabernet franc-korszakot. Ültetvényeit a máriagyűdi Kövesföldön, a bordeaux-i egyetem közreműködésével telepítette, amelyek azóta a fajta „grand terroir”-jává váltak. Utóbbi fogalom, Malatinszky véleménye szerint azt a jelentést hordozza, hogy zászlósborok nemcsak jó évjáratokban készülnek, hanem akkor is, amikor kevesebbet mosolyog ránk a nap. Ezt tartja hitelesnek, egyben vízválasztónak is. ,,Amikor néhány évvel korábban az a megtiszteltetés ért, hogy Michel Bettane párizsi iskolája felkért, hogy mutassam be a borászatot, érdeklődtem, mely boraimat vigyem. A válasz: amelyiket szívesen mutatod meg a sommelier-knek, csak öt egymást követő évjárat legyen.” Tanulságos lehet ez mindenki számára.

Malatinszky Csaba – a fentebb említett sikerek ellenére – nem vádolható szűk látókörrel. Vörösborosnak tartott vidékről nyerte Serenája a Decanterben a „Best Old World White” címet, legjobb közép-európai chardonnay-ként kapott meghívást a fajta világünnepére Ontarióba, a 2009-es Noblesse Chardonnay-val. 2009 óta a birtok egésze organikus, a borok tanúsítvánnyal is rendelkeznek. A borászat „gyöngyszeme” a Présház a Kövesföldön, mely a vendégfogadás helyszíne, ahol nemcsak a ház borai kóstolhatók, de saját termelésű alapanyagból készült ételeket is kínálnak. A természeti környezet lenyűgöző. Mint vallja: „Fényt, teret és szabadságot kínálunk vendégeinknek. Mindenütt beérném ennyivel.”

villanyi franc logo_color_vector_g9. 100 franc, 100% Villány

Az először megrendezett cabernet franc-napon a következő pincészetek vettek részt.

 • Gere Attila – Az egyik „legnagyobb” villányi borai most is bizonyították érlelési potenciáljukat. A 2003-as csábító orchideaillattal indított, telt, gazdag ízének pedig nem akart vége szakadni. Egy 2000-es 12 literes palack is előkerült – mámorító volt.
 • Csányi Pincészet – A pincészet presztízsvonalát Gál József, az alacsonyabb kategóriát pedig Szakál Zoltán készíti. Mindketten fiatalos lendülettel, mellé komoly tapasztalattal vágtak bele, hogy az ismert pincészet komoly szakmai sikereket érjen el. A 2009-es Kővilla válogatás 18 hónapos hordós érlelés után került palackba, ahol még 2 évet pihent. Lenyűgöző, sokrétű illat, telt, szinte rágható test.
 • Günzer Tamás – A pincészet 16 hektáron készíti prémium borait. A Bocor-dűlőből származó ’11-es franc 24 hónapig volt hordóban, elegáns, tiszta illattal, életteli kortyot adó szép savakkal, harmonikus lecsengéssel ajándékozza meg kóstolóját.
 • Wasmann Bormanufaktúra – A Villányba települt német házaspár biodinamikus szőlőtermesztést folytat. 2012-es hordómintájuk légies, csupa gyümölcs, már fiatalosan is élvezetesnek, jó ivásúnak ígérkező bor.
 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – A Mandolás dűlőválogatásról a magazin tesztjeiben már sokszor zengtünk dicséretet – most hozzátehetjük, hogy a 2012-es, gyümölcsökben tobzódó hordóminta garantálja Mandolás további sikereit.

DSC_0043

 • Heumann Pincészet – A svájci házaspár a cabernet franc egyik legnagyobb híve, szinte minden évjáratban készítenek belőle bort. A 2008-as intenzív, vonzó, igazi franc-illat, kóstolva pedig bársonyos textúrájú, lesimult, élvezetes bor.
 • Janus Borház – Janusék 2008-as franc-ja visszafogottabb illattal indul, de az íze kárpótol mindenért, rétegzett, zamatgazdag, a fekete bogyós gyümölcsök mellett egy izgalmas karamellás-cukorkás jegy is érződik, de ettől függetlenül teljesen száraz a bor.
 • Malatinszky Organikus Szőlőbirtok – A 2009-es Noblesse Cabernet Franc elegáns illattal, izgalmas földes jegyekkel indít, ízben gazdag gyümölcsösség, de finom mákos süteményre is emlékeztet. Egészen elegáns, krétás tanninok.
 • Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet – Az első Cégér pályázat győztesei 10–11 éves szőlőket művelnek nagy odaadással, „mindig a szőlőből kell kiindulni, úgyis az lesz, amit ő akar” – mondják. 2011-es franc-juk nagyon nehezen nyílik, de bőven megéri a várakozást! Ízben csupa gyümölcs, gyönyörű, elegáns, hosszú!
 • Gere Tamás és Zsolt Pincészete – Cabernet franc válogatásuk csak jó évjáratokban készül, ilyen volt a 2006-os is, amelynek gyümölcse palackban elegáns, hűvös hangulatú fenyőillattal és virágos jegyekkel indít, kóstolva pedig tipikus cabernet franc tiszteletet parancsoló testtel.
 • Jekl Pincészet – A pincészet nemcsak csúcsborainál (Fekete-hegy Selection), hanem a jó ivású Il Primo sorozatban is szeretne cabernet franc-t használni, hogy a szőlőfajta könnyedebb arcát is megmutassák. A 2012-es hordóminta harmonikus, jól fogyasztható, gyümölcsös karakterével ezt remekül vetíti elő.
 • Vinatus Pincészet – Nem tősgyökeres villányiak, de szemmel láthatóan befogadta őket a borvidék. 2012-es hordómintájuk szép ígéret: friss, meggyes és áfonyás illat, ízben frissen zúzott fekete bogyósok zamata.
 • Tiffán’s Pincészet – Tiffán Ede, az ország első Év Borásza borain érződik a hosszú évek tapasztalata, tudása. 2008-as cabernet franc-ja visszafogott, de nagyon elegáns illattal kezdődik, benne ribizli, eukaliptusz. Telt, jó alkohol és sav egyensúly, hosszan megmaradó íz.
 • Bock Pince – Mindenki „Boxi bácsija” Villány egyik hajtómotorja, a cabernet franc napon szónoki képességeit is megcsillogtatta. A Bock borok további sikerét vetíti elő a 2012-es hordóminta szép, tiszta gyümölcsösségével.
 • DSC_1550jMokos Családi Pincészet – A palkonyai pincészet rendezvényhelyszínnek is ideális, főleg mivel a rendezvényeket remek borokkal is tudják kísérni. 2009-es franc-juk ánizsos, gyógynövényes illatokat mutat, a magas alkohol csak ízben érződik kissé, de nem megy a bor rovására. Gazdag, gyümölcsös lecsengés.
 • Polgár Pincészet – 2009-es franc-juk telt és gyümölcsös, karakteres, koncentrál bor, szép cabernet franc. A pincészet konyháját is fontos megemlíteni – a cabernet franc-napon a négybusznyi szakmabelit rendkívül profin és nagy szeretettel vendégelték meg.
 • Szemes Pince – Hiába szerettünk bele Szemes József 2011-es cabernet franc-jába, a bor minden palackja elfogyott már. Csak első töltésű hordót használ, azonban a hordós jegyek egyáltalán nem telepedtek rá a borra. Intenzív illat sok-sok frissen zúzott gyümölccsel, telt, koncentrált íz.

10. Aludjunk Villányban!

Az augusztusi Ördögkatlan Fesztivál idején főleg sátorozók lepik al a borvidéket, de kiadó szobát is könnyen találunk. A lent látható Dráva Hotel is jó alternatíva, Harkány ugyanis meglehetősen közel van a fesztivál helyszíneihez, még kerékpárral is hamar odaérünk Kisharsányba, Nagyharsányba vagy Palkonyára. Aki panziót vagy hotelt keres, az is kedvére válogathat, és mindenhol valami más szolgáltatás teszi felejthetetlenné a pihenést. A Polgár Panzióban házi finomságokat kínálnak reggelire, a gyerekeket pedig sok állat várja. Gere Attila Crocus Hotele finom eleganciával berendezett wellness-szálloda, tökéletes pihenést nyújt. Bockék négycsillagos Ermitage szállodájának nagy kertjében az Óbor étterem gyakorta koncertet is rendez, de említhetjük még Gere Tamásék családias hangulatú panzióját is.

A cikk a 2014. júliusi VinCE Magazinban jelent meg.