Ha azt mondjuk graševina, nem biztos, hogy tudják, még a legfanatikusabb borbarátok sem, miről beszélünk. Na de, ha azt hallják welschriesling vagy laški rizling, akkor már könnyebben beindul az asszociáció.  

olaszrizling_oktober_szolo

Magyarország legnagyobb mennyiségben termelt szőlőfajtájáról, az olaszrizlingről van szó, melyet második alkalommal állít a figyelem középpontjába az Olaszrizling Október programsorozat. Az eseményhez szerte az országban éttermek, borkereskedések csatlakoznak speciális csomagajánlatokkal, olaszrizlingekkel kibővített borlappal, kisebb-nagyobb borkóstolókkal. A tematikus hónap legfőbb eseménye idén is a több mint 60 pincészet részvételével meghirdetett Nagy Olaszrizling Kóstoló.

olaszrizling_oktober_sofitel_budapestOktóber 11-én a Sofitel Budapest ötcsillagos szállodában az ország szinte minden bortermelő régiója képviselteti magát, azonban a legnagyobb választékot a Balaton partján dolgozó borászok biztosítják a helyszínre érkezőknek. A 14 és 22 óra között zajló sétáló kóstolóval párhuzamosan három érdekes mesterkurzusra is sor kerül. Elsőként a horvát olaszrizlingekről, a graševinákról lesz szó, majd a Balaton partját járják körbe, az egyes termőtájak és évjáratok borokra gyakorolt hatását elemezve, hogy végül egy önkéntesen vállalható, olaszrizlingre épülő eredetvédelmi rendszerrel, a Csopaki Kódexszel és annak első boraival ismerkedjenek meg a borkedvelők.

www.olaszrizlingoktober.hu