A Zsidai csoport (Pierrot, 21, ÉS) a pesti oldalra inkább csak átmerészkedik, a Vár nagystílű, mégis kisvárosias hangulata, a macskaköves utcák az ő igazi terepük. Legújabb projektjük a Levéltár és az önkormányzat épülete közötti Baltazár butikhotel, bár és étterem, amelynek designja a Gozsdu-udvarbeli Spíler vagányságát ötvözi az errefelé elvárt visszafogott luxussal. A Galériából indultunk az év felhőszakadása után kicsivel, s semmi másra nem vágytunk, mint valami egyszerű és erőt adó kései ebédre, a turistavendéglőket elkerülve ezért céltudatosan egyenesen ide jöttünk, mert a megnyitókor olyasmit olvastam a sajtóanyagokban, hogy a hely koncepciója szerint itt egy nagyvilágot megjárt utazó telepedett le, s a távoli vidékek egzotikuma a rég elhagyott otthonnal találkozik – lássuk hát, mit hozott magával utasunk!

201309034693_ok

A párizsi hangulatú teraszon elhelyezkedve máris jobb kedvre hangol a fesztelen design, a minduntalan megjelenő szárnyas elefánt motívumok és az errefelé nem általános vörös-fekete hangulat. Az étlap más, mint vártam, jóval több magyaros fogás szerepel rajta, Cézár-salátára sem vágyunk, a másik részt viszont a Josper faszénes grillen készült ételek uralják – könnyű a döntés, burgerezni fogunk. A borkínálat kiváló palackos és poharas tételek tekintetében is, mi végül a monszun utáni párára tekintettel inkább a fröccslapról rendelünk, ahol igen előrelátóan a borokhoz ajánlott szódaarányt is meghatározzák, a Maurer Oszkár bakatorjából készült jeges fröccsben (II. Oscar) valóban nem hígulnak fel az ízek, ráadásul a sofőrökre gondolva alkoholmentes fröccs is készül szőlőléből.

A sima cheddaros burgert kihagyva a két legizgalmasabbat próbáltuk ki: a dim-sum burger tonhallal meglepetésemre pontosan az, amit a neve sugall, a dim-sum tésztabatyuk anyagához és méretéhez hasonló a zsemle, így kettő kerül a tányérra, benne tonhalból halpogácsa, pikáns fűszerezésű répás saláta és rucolalevelek. A kéksajtos burgerhez sajnos közepesnél kicsit jobban átsütötték a húst, de így is szaftos, a grillen szép sötét talpat kapott, a zsemle itt sem hagyományos, hanem muffin típusú, sárgás tésztájú, könnyű, levegős, a vargánya pedig egy egész grillezett kalap a pogácsa és a sajt között. Ha már gourmet-burger, szarvasgombás sült burgonyát kérünk hozzá, ami persze lenyűgöző, különösen a hal mellé tökéletes.

49402.img.9829.1

A kávét üvegpohárban kapjuk (végre!), és megkóstoljuk a Rigó Jancsi pohárdesszertet is, csak hogy kicsit más oldalról is megismerjük a konyhát (és mert csupa csoki), ami nem várt diadal, mert eddig egyedül a nagymamám által képviselt arányban tartalmaz fehér rétegeket: tömör brownie-kockákon fehércsokis krém, csokis tejszínhab, csokimorzsa sóvirággal és fagylalt.

Igazi luxust kaptunk tulajdonképpen barátságos áron, és ha bejön a nagy távol-keleti fűszerüzletem, visszajövünk, és végigkóstoljuk a steakeket is.

201309034474_okBaltazár Budapest

  • NÉGYCSILLAGOS magyaros étterem
  • Konyha: hagyományos magyaros és grill, a napi ajánlat pedig nemzetközi jellegű
  • Italkínálat: izgalmas magyar borválogatás, a tételek kb. fele pohárral is kóstolható
  • Tipp: romantikus vacsorára gavalléroknak

 Az étteremteszt a VinCE Magazin 2014. augusztusi számában jelent meg.