Pontosan 23. éve kerekednek fel az ország borászai, hogy néhány napon át a fővárosiakat is elkaphassa a szüreti láz. Aligha találunk olyan borkedvelőt, aki ne koptatta volna még pohárral a kézben a budai Vár macskaköveit. A Borfesztivál tehát több mint két évtizede gazdagít minket élményekkel, de gondolt már arra, hogy az önfeledt borozás mellett mennyi tudás birtokába kerülhet a néhány nap vagy akár néhány óra során?

9915118113_8cbc698584_b

Hungarikumkurzus magyaroknak és külföldieknek

A gyakorlott borértő számára is van új a nap alatt, ilyen volt 2010-ben az egri csillag fehér házasítás születése. Ön sem tudja pontosan, hogy mi is az egri csillag? Kattintson a Borfesztivál weboldalán a Magyarország ízei menüpontra, ahol számos Magyarországon honos szőlő- és borfajtát jellemeznek röviden – befogadhatóan –, és rögtön gyakorlásra is kapunk javaslatokat. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezi a Borfesztivált és a VinAgora nemzetközi borversenyt is, így kézenfekvő, hogy a szőlőfajták illusztrálására a verseny ezüst- és aranyérmes borait ajánlják. Az említett egri csillagot például kipróbálhatjuk Dula Bence 45-ös standján egy ezüstérmessel, a szekszárdi bikavérről tapasztalatokat szerezhetünk a Mészáros Pincészet 168-as standján egy aranyérmessel, de akár a tokaji aszúból is vehetünk leckét, például a Pajzos Pincészet aranyérmesével a 18-as standon. Mindezt angolul is megtaláljuk a weboldalon, így külföldi vendégünket okostelefonnal vagy pár kinyomtatott oldallal is bevezethetjük a jóba!

9914926705_3dc581662d_b

Heuréka ajándékba – egyet fizet, kettőt kap

Egy másik újdonság a fesztivál szerdai és csütörtöki napján 14 órától 19 óráig elérhető páros kóstoló. Számos standnál csodálkozhatunk rá arra, hogy ugyanaz a bor mennyire más acéltartályban vagy hordóban érlelve, mennyit számít a hozamkorlátozás, milyen jelentős az évjárat hatása, vagy mi a különbség a bikavér és a bikavér superior között. A standoknál csak az egyik bort kell kifizetni, a borpár másik fele – és természetesen a különbségről szóló magyarázat – ingyenes! Már a Pár Borpár menüpont alatt jó néhány izgalmas párost találunk, a helyszínen pedig a teljes „borpársort” megkapják a vendégek.

Italia che bella!

Nincs az a diák, aki lógni akarna az olasz borok órájáról. A sokszínű ország 20 borvidéke kincsek kimeríthetetlen tárháza. Idén a Borfesztivál vendégországa Olaszország lesz, a 140-es standon két ikonikus (Piemont és Toscana) és két figyelemreméltó, viszonylag kevéssé ismert borvidék (Puglia és Szícilia) borait kóstolhatjuk. Különösen ajánljuk az erősített borok tesztjén is bemutatkozó szicíliai marsalákat és a gazdag, telt pugliai primitivókat (ez utóbbi a zinfandellel és a horvát crljenak kaštelanskival azonos).

dievolepanoramica1

Nem középiskolás fokon

A Borfesztivál helyszínétől távolabb, a fesztivál hetének hétfő és kedd délutánján kerül sor a Boregyetem kurzusaira a MOM Kulturális Központban. A hétfő a bioborok – és azok egyéb irányzatai – jegyében zajlik. Nyitrainé dr. Sárdy Diána a Corvinus Egyetemről bevezetést nyújt a bioborok világába, majd előadást tart és kóstoltat dr. Lőrincz György, a St. Andrea főborásza, Malatinszky Csaba Villányból és Szászi Endre feleségével a Szent György-hegyről. A második délutánt a vendég Olaszországnak szentelik: dr. Kállay Miklós tanszékvezető (Corvinus) bevezetője után olasz borászok és szakemberek mutatják be boraikat és azok termőhelyét.

A jövő oktatása

Ne bagatellizáljuk el, a gyerekek borfesztiválon való foglalkoztatása nem csak arról szól, hogy apa és anya nyugodtan borozhasson, amíg a kölyök molyol valamivel. Sok aggódást spórolunk meg, ha már zsenge korban rávezetjük utódainkat, hogy mesterséges ízesítőkkel teli löttyök vagy épp homályos eredetű „hangulatjavítók” helyett igyanak minőségi bort. Ismerünk anekdotát olyan borértő családba cseperedett fiatalokról, akik villányi cabernet franc-t csempésztek be PET palackban a házibuliba, mert nem bírták meginni a kortársak rémséges boros kóláját… Ha a serdülők megismerik a bor szépségét, érteni és becsülni fogják – és mivel a minőségi bor nem olcsó, nem fognak sokat magukhoz venni belőle.

Az idei Borfesztivál újdonsága a gyermekkarszalag, amelyet a kicsik rajzpályázatára beküldött művek díszítenek, és nagy segítség lehet, ha a csemete elszakad tőlünk a fesztivál forgatagában. Gyermekprogramokkal, játszóházzal is várják a kicsiket.

9915113163_cf87bd4e09_b

A legfontosabb tudnivalók

 • Időpont: szeptember 10–14., helyszín: a Budavári Palota teraszai
 • Belépőjegy: 2900 Ft/nap
 • A jegy tartalmazza a kóstolópoharat, nyakba akasztható tartót és belépőt a Budapesti Történeti Múzeum kiállításaira.
 • 12 éves kor alatt a belépés ingyenes.
 • Étkezési lehetőség bőven akad a fesztivál területén, de a karszalaggal szabadon lehet ki- és bemenni a karszalag érvényessége idején.
 • A friss Borfesztivál telefonos alkalmazás segít eligazodni a standok és a programok között.
 • Ingyenes wifit is biztosítanak idén a szervezők.
 • A már sokat használt kóstolópoharat tisztára cserélik a pohármosó standoknál.
 • A fesztivál megközelíthető autóval, a 16-os, 16A és a 116-os buszokkal, a Siklóval, illetve gyalog. A fesztivál hivatalos taxipartnere a 6×6 (tel.: +36-1-666-6666).
 • Ha mégis saját autóval ment, és kóstolt, hívjon sofőrsegélyt, némelyik szolgálat jóval olcsóbb is, mint a taxi.
 • További információ: www.aborfesztival.hu

9914954575_4d88483ed7_b

A VinCE-standon már vizsgázhat is!

A megszerzett tudásról nálunk, azaz a 188-as standon számot is adhat egy közepes vagy egy haladó tesztlapon. A sikeres vizsgázó jutalma oklevél és mellé egy pohár bor, a legszerencsésebb pedig megnyerheti egy hétvégére a most debütált Nissan X-Trailt. A nehezebb terepviszonyokon is kiválóan bizonyító terepjárót érdemes lesz valamelyik borvidéken tesztelni!

A VinCE-standon biztosan kóstolhatók lesznek a villányi Halasi Pincészet borai, kínálunk horvát borválogatást többek között a Bíbic Pincészet kiválóságaival, lesz tállyai ZZ Furmint, és néhány cseppet őrizgetünk az erősített borok tesztjéről is.

A Borfesztivál idején előfizető vendégeink most maguk válogatta ajándékcsomagot kapnak, és részt vehetnek a Nissan tesztvezetés sorsoláson!