A Michelin-kalauz vetélytársa a fiatalabb francia étteremkalauz, amely megjelenésekor a konzervatívabb Michelinnel szemben a nouvelle cuisine mellé állt. Az 1972 óta megjelenő kalauz Henri Gault és Christian Millau étteremkritikusok összefogásából született, az alapítók mellett a munkatársak közül is sokak komoly írói vénával voltak megáldva, így nem csoda, ha a kalauz rövid időn beül sikeressé vált. 20 pontos rendszerben értékelik az ételek minőségét, elkészítését, harmóniáját, a nyersanyaghasználatot, mártásokat, de 10 pont alatti eredménnyel nem kerülhet be étterem a kalauzba. A Michelinhez hasonlóan inkognitóban készülnek a tesztek, és bár a pontszámok csak az étel értékelését tükrözik, a szöveges értékelésben szó esik az éttermek belsőépítészetéről, szervizről, borkínálatról is. A csillagok helyett szakácssapkákkal jelzik az étterem kiválóságát: a 19/20 pontos étterem 5 sapkát kap, a 17/18 pontos 4-et és így tovább.

A kalauznak magyar kiadása is van, ami október 9-én jelent meg. Az év étteremének a Borkonyhát, az év konyhafőnökének Ádám Csabát (Olimpia étterem), az év borászatának a tokaji Bott Pincét választották.

AM8_5713

A Borkonyha tulajdonosai: Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán
Fotó: Acsai Miklós

A Gault&Millau értékelése szerint a legjobb hazai éttermek, 17-17 ponttal, a következők:

  • Costes restaurant,
  • Onyx étterem,
  • ZONA Bisztró

Majd 16-16 ponttal a következő éttermek szerepelnek:

  • Alabárdos étterem
  • Borkonyha – ami egyúttal az Év étterme díjat is bezsebelte
  • Laci!Konyha!
  • Olimpia Vendéglő – az Év konyhafőnöke, Ádám Csaba
  • Salon Restaurant

15 pontos éttermek: Aranykaviár étterem, Babel, Csalogány 26, LouLou Restaurant.

A Gault&Millau Magyarország 2015 étterem- és borkalauz Feltörekvő étterem díját a gyulai Patrióta étterem, A vidék étterme 2015 elismerést a békéscsabai Brill étterem, az Alternatív vendéglátás elismerést pedig a Pesti Burger és Bár kapta.

patriota

Gyulai Patrióta Kisvendéglő, fotó: Pénzes Sándor

A kalauz egyébként megjelenik a Németországban, Svájcban és Ausztriában is, a 4 sapkás osztrák csúcséttermek a következők: Obauer (Salzburg), St. Hubertus (St. Kassian), Taubenkobel (Schützen am Gebirge, Burgenland), Steirereck im Stadtpark (Bécs). Ötsapkás étterem jelenleg csak Franciaországban van, a hat legmagasabbra értékelt párizsi étterem: L’Abeille, L’Arpège, L’Astrance, Pierre, Gagnaire, Restaurant Guy Savoy és a tavalyi évtől a Ledoyen.

www.gaultmillau.hu