Az amerikai Wine & Spirits magazin minden évben közreadja az év legjobb borászatainak listáját, amire idén két magyar szereplő is felkerült. A Royal Tokaji sikere nem olyan meglepő, hiszen a borászatnak ötször volt már része ebben a megtiszteltetésben (ráadásul idén a Drinks International is beválasztotta a céget a világ 50 legrangosabb bormárkája közé). Azonban a Somló­hegyen, másfél hektáron gazdálkodó Stephan Spiegelberg szereplése a Roederer champagne­házzal, a chilei Errazuriz ikonpincészettel és a toszkán Marchesi Antinorival egy társaságban igencsak meglepte a borászszakmát. A versenyeredmény üzenete egyértelmű: kicsiknek is sikerülhet!

SSStephan Spiegelberg a gyermekkori nyaralásainak emlékére vett telket 1993-­ban Somlón, de borászkodásra eleinte nem is gondolt. Első borát 2004­-ben palackozta, a borkészítés fogásait teljesen autodidakta módon sajátította el. Pár évre rá, 2010-­ben a Pannon Bormustrán már győztes lett a 2008-as Somlói Furmintja a száraz fehér kategóriában. Ugyanebben az évben – a versenyeredménytől függetlenül – amerikai kereskedők, somlói borok után kutatva, bekopogtattak hozzá. A szerencse majdnem elkerülte Stephant, aki ekkor épp Budapesten tartózkodott. A fővárosban, egy borszaküzletben mégis sikerült összehozni egy randevút, és a kóstoltatott tételek rögtön elnyerték a távolról jött borkereskedők tetszését.

A magyarországi versenykiírásoknak sokszor nem tudok megfelelni, mert alapvető elvárás a nagy tételszám. A Wine & Spiritsnél ilyen kikötés nem volt, de az amerikai viszonteladómnak, a Blue Danube Wine Companynak kellett nevezni a borokat.” A cég tavaly már indította a versenyen, de akkor „csak” két tétele kapott magas pontszámot, ami nem volt elég ahhoz, hogy bekerüljön a legjobb 100 borászatba, viszont egy „feltörekvő” borászatokat bemutató cikkben már szerepelt.

Idén a legelismertebb nemzetközi borszakértők és kritikusok közel 15 ezer másik tétel közül a top 100 tétel közé választották a 2010­-es Juhfark Szent Ilonát, és Stephan másik két bora is annyira meggyőzőnek bizonyult, hogy borászata bekerült 2014 legjobbjai közé. Stephan késői szüretelésű juhfarkjából egyébként mindössze 400 darabot palackoztak, és a félliteres tételt 125 dollárért (30 ezer forint) árulják Amerikában.

A Wine & Spirits elismerése azért bír különösen nagy jelentőséggel, mert a legkisebb borrégiónk egyik kis termelőjét díjazták. A Spiegelberg borászat sikerével Somló is felkerülhet a bor világtérképére.