libaA Márton-nap hagyományosan a 40 (!) napos adventi böjt előtti utolsó nagy traktát és vigasságot jelentette. November 11-én a hívők még belakmározhattak libából, és legközelebb Szenteste örülhettek gasztronómiai élvezeteknek. Ráadásul egy baljós jóslat is társult a népszokáshoz: aki ezen a napon nem eszik libát, a következő évben éhezni fog. A liba csontjából az időjárásra is következtettek elődeink: ha barna volt, esős, ha fehér, akkor havas telet vártak. A püspökfalat szavunkat is a Márton-napnak köszönhetjük, a liba hátsó részéből ugyanis a papnak is járt egy kis kóstoló.

A Márton-napot a gasztronómia hozta újra vissza a köztudatba, mellyel a sokszínű népszokás néhány elemét sikerült újra feléleszteni. Lássunk néhány programot, amellyel megemlékezhetünk a hagyományról.

Libalakoma a Pesti Disznóban

Egy hétig tartó fergeteges lakomát rendeznek a Pesti Disznóban, és kivételesen nem a malacé lesz a főszerep, a Márton-nap tiszteletére az újborokhoz libás fogásokat társítanak.  A menüben liba erőleves, libahúsgombóc, libanyak, sült libamáj, libacomb, libamell vagy épp libahúsos rizottó. Desszertként – nehogy besokalljunk a sok libaságtól – almás-sütőtökös rétest szolgálnak fel marcipánmártással.

Újbor mustra Sopronban

Márton-napkor boros eseményekből sem lesz hiány: november 12-én, szerdán a Soproni Borházban a Soproni borvidék legújabb borainak bemutatására kerül sor. Borászok: Gangl Borászat, Iváncsics Pince, Kocsis Borászat, Sterlik Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Töltl Borászat, Vincellér- Ház, Soproni Borvidék és Winelife Borászat. A 2000 forintos belépőért 25-féle bor kóstolható.

SoproniBorhaz

Libatoros ünnep Bock Józseffel

A belvárosi Peppersben november 13-án, csütörtökön este Bock Józseffel tarthatunk egy hagyományos libatoros ünnepre. Megkóstolhatjuk a Bock Pincészet idei Portugieser (Porta Géza), Rozé, valamint Cabernet Franc Fekete Hegy 2009 és Cabernet Franc Fekete Hegy 2012 (hordóminta) borait és az elmaradhatatlan üdvözlőitalt, a Bock Fanni gyöngyözőbort. A Peppers konyhafőnöke széles választékát készíti a liba és kacsa finomságoknak, valamint egészben sült libát és más libaételeket is tálalnak a látványkonyhában. Az est háziasszonya Mautner Zsófia, a Chili&Vanilia gasztroblog szerzője.

Borvacsora az Arany Szarvas Fogadóban

A Juhász Szőlőbirtok boraira komponálnak libás fogásokat november 14-én, pénteken a győri Arany Szarvas Fogadóban. Menü:

 • Libatepertős pogácsa – Juhász Rozé 2014
 • Szarvasgombával tűzdelt libamájpástétom, egri borzselével, brióssal – Juhász Chardonnay barrique 2013
 • Gesztenyével töltött libamelltekercs,  sült almával, erdei gyümölcs mártással – Juhász Bikavér 2011
 • Rozmaringos lúdficombfilé, sütőtökpürével, hagymás burgonyatortával – Juhász Paptag Superior 2011
 • Libamájszeletek roston cuvée mártással, mandulás burgonyafánkkal, vajon párolt zöldségekkel – Juhász Cabernet Sauvignon Grand Selection 2009
 • Csokoládétorta erdei gyümölcsökkel – Juhász Gesztenyés 2009

aranyszarva

Hétvége az Oroszlánossal

A tállyai Oroszlános Borvendéglő és Borhotel nemcsak a Márton-napra gondolt, tulajdonosai egy egész hétvégét terveztek meg színes, változatos programokkal. Borvacsora, kiállítás, dűlőtúra, wellness, énekes buszkirándulás, bál – aki mindezeken részt vesz péntek estétől vasárnap délelőttig, az garantáltan kipiheni magát. A komplett 3 napos csomag ára: 46.000.-/fő.009

Áldás Burgenlandban

Az újbor 2014. november 14-16. közötti, hagyományos Márton-napi megáldása (Martiniloben) egyre több borkedvelőt vonz Illmicbe. Itt is megnyitják a vincellérek portájukat, borra és tésztára (Schmankerl) hívnak. Az étlap elmaradhatatlan kezdő ételei a hagyományos Márton-napi lúd (Martinigansl) és a libaleves.

Bor és Irodalom

Gere Attila Pincészetében az elmúlt év sikerén felbuzdulva az idei esztendőben is a “Bor és Irodalom” témát választották az újborok köszöntése alkalmából. Az irodalmi esteken az újborok kóstolása mellett, egy 6-fogásos, liba-kacsa témára komponált gourmet vacsorán vehetnek részt a vendégek november 15-én. A rendező és házigazda Szigethy Gábor, a sztárvendég Tompos Kátya, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő, aki csábító-vonzó italokat és étkeket kínál különleges bájával, humorával, alkalom szülte liba-versekkel, frissen sült libaprózákkal körítve.

tompos katya

Mádi bál

A Mádi Kúria Hotel és Rendezvényközpont harmadik libamulatságára invitálja a borszerelmeseket. Chefük liba étkekkel, a mádi borászok meglepetés borokkal várják a nagyérdeműt, persze zene-tánc is lesz hajnalig. Menüsor:

 • Libapástétom libamáj bonbonnal, balzsamos hagymával és céklával
 • Dupla liba erőleves májas fánkkal és zöldségekkel
 • Libazúza pörkölt pásztortarhonyával
 • Libasült édesköményes narancsos káposztával
 • Málnás fehércsokis vargabéles, sárgabarack sorbet-val

Borvacsora Légli Gézával

Az esztergomi Prímás Pincében Kislaki-Légli Géza részvételével rendeznek Márton-napi borvacsorát november 15-én este.  A menü:

 • Füstölt liba tatár kaprival, pácolt gyömbérrel és mini bagettel – Piros habzóbor
 • Mandulás panko morzsában marinált dunai halfalatok birskörte pürével – Jánoshegy Rizling 2012
 • Libapástétom töpörtyűvel és gersli rizottóval – Matacs Chardonnay 2012
 • Rózsás libamell grillezett zöldségekkel és Merlot mártással – Jánoshegy Merlot 2012
 • Kardamomos csokoládétorta levendulás meggyel – Jánoshegy Kékfrankos 2011

legligeza

Libadalom Etyeken

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” A Rókusfalvy Birtok nem hagyja, hogy a baljós jóslat beigazolódjon, és elébe megy a dolgoknak: november 15-én, szombaton déltől ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várják a látogatókat Etyeken. Gyerekeknek töklámpáskészítés, kürtőskalács tanoda és további Márton-napi programok, kézműves sarok, felnőtteknek újborkóstoló az Újhegyen, a Rókusfalvy Birtokon.

Kirándulás Szekszárdon

„A bornak Márton a bírója“ – tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni! A Wine a’More  Utazási Iroda csapata ezért Szekszárd környékére indul november 15-16-án, hogy mediterrán jellegű vörösborokat és néhány illatos-ropogós fehér bort is „megbíráljon”. Útjuk szelíd tolnai dombok között vezet a gyönyörű fekvésű, piciny falucskába, Bátaapátiba, ahol az Antinori márki tulajdonában lévő Tűző Birtok pincéi találhatók. A kirándulók találkozhatnak Szekszárd két ismert borászával, Vida Péterrel és Takler Ferenccel, akiknek segítségével behatóbban megismerkednek a kékfrankossal és a kadarkával. A kóstolás során az is kiderül, miben különbözik a szekszárdi és az egri bikavér. Végül egy kádár manufaktúrában a hordókészítés titkaiba nyerhetnek betekintést az utazók.

 

szekszard