Kereskedők, hipermarketek vagy borbárok révén egyre több lehetőségünk van arra, hogy megismerkedjünk távoli tájak tételeivel. A VinCE Magazinban is időről időre beszámolunk határon túli, európai és újvilági borászatokról. Összeállításunkban olyan programokat ajánlunk, amelyeken anélkül kóstolhatunk meg különleges tételeket, hogy messzire kellene utaznunk.

Francia borok estje

Franciaország a világ egyik legnagyobb bortermelő országa, ahol a mérsékelt, változatos éghajlat és a sokféle táj folytán szinte minden fajta bor megterem. A budai Dolce Vita Bor & Delikát kóstolóján Süli Tamás (Borkorzó) mutatja be hat francia régió borait.

FroBorsor:

 1. Wolfberger Cremant d’ Alsace n.v. (Elzász)
 2. Chateu de Chamilly: Aligoté 2013 (Burgundia)
 3. Domaine Bellevue: Sauvignon Blanc 2013 (Loire)
 4. Elegant Frog Reserve Cabernet 2012 (Languedoc)
 5. Chateau d’ Escot: Medoc 2010 (Bordeaux)
 6. Le pere Jules Cidre Brut 2013 (Calvados)

Borász-világ: Dél-Afrika

A szegedi Balla Géza & Válogatás Borszaküzlet és Borbár újabb állomáshoz érkezett a borvilág megismertetésében, ezúttal egy távoli ország, Dél-Afrika boraival foglalkoznak. Noha sokszor újvilági borként tekintenek az ország boraira, fontos tudnunk, hogy már az 17. század közepétől folyt itt szőlőtermesztés, a legendás Constantia Birtok édes borai már a 18. században Európa szerte híresek voltak, édes boraik minőségét sokszor a tokajiakhoz hasonlították. Történelmi okok miatt azonban a fejlődés hamar megtorpant, s az igazi minőségi ugrás csak a ’90-es években érkezett el. A változatos klimatikus viszonyok hasonlóan változatos borokat eredményeznek.

 • Időpont: november 7., péntek 17 óra
 • Helyszín: Balla Géza & Válogatás Borszaküzlet és Borbár, Szeged
 • További információ >>

Dél-Afrika

Bordeaux – borvidék és stílus

Folytatódik a Pécsi Borozó havi borszakköre a pécsi Pezsgőház étteremben. A kóstolósorozat házigazdája Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, aki vendégeivel a borokról, borászokról, borvidékekről, fajtákról és ételekről beszélget. A november 10-i Bordeaux-estén a következő pincék borait kóstolhatjuk: La Cave Dourthe, Château Labesse, Château De L’Hospital, Château Haut-Morin, Château La Fleur Cravignac, Château Sociando-Mallet, Château Potensac – a megbízható és népszerű alapboroktól a Cru Bourgeois élvonaláig.

bordeaux

Ausztrália, Új-Zéland teszt a Palackban

A budai Palack rendszeresen rendez kóstolókat, ahol a borbár kínálatát tematikus esteken mutatják be. Következő, újvilági állomásuk Ausztrália és Új-Zéland lesz. A francia fajták (chardonnay, shiraz, cabernet, merlot) új hazája, Ausztrália és a prémium borairól elhíresült Új-Zéland tételeivel ismerkedhetünk. Az öt bort bemutatják, de vakkóstoláson is végigvezetnek, ha teljesen objektíven szeretnénk pontozni. Minden héten kihirdetik a teszt végeredményét, és a nyertes bor abban a hónapban kedvezményesen vihető haza.

Résztvevő borok:

 1. Mount Nelson – Sauvignon Blanc 2013
 2. Penfolds – Rawson’s Retreat Shiraz – Cabernet 2012
 3. Lindemans – Bin 50 Shiraz 2012
 4. Oxford Landing – Chardonnay 2012
 5. Yalumba – Y Series Viognier 2011

Toro-kóstoló

A Vino Castillo borház és a Bontxo Basque Bisztro közös estjén 11 csodás vörösbort kóstolhatunk egyenesen Toróból. A testes vörösborairól híres, egyedi karakterű borvidék északnyugat Spanyolországban található. 8000 hektárnyi szőlő, amelynek kétharmada a legmagasabb, DO besorolású területen fekszik, a Duero folyó völgyében. A estén ínycsiklandozó helyi fogásokat tálalnak fel a borokhoz.

toro

Osztrák sógor teszt a Palackban

A Palack kóstolóján ezúttal elegáns fehérekkel és hűvös, de koncentrált vörösekkel ismerkedhetünk Ausztriából. Két zászlós fajta, a grüner veltliner és a blaufränkisch, valamint zweigelt és welschriesling szerepel az izgalmas sorban.

Résztvevő borok:

 1. Tement – Welschriesling 2012 (Stíria)
 2. Alzinger – Veltliner Federspiel “Frauenweingarten” 2013 (Wachau)
 3. Claus Preisinger – Zweigelt 2012 (Burgenland)
 4. Meinklang – Blaufränkisch 2012 (Burgenland)
 5. Nittnaus – Blaufränkisch Kalk & Schiefer 2012 (Burgenland)

Bordó Blend

A Bordó Blend programsorozat a bordeaux-i fajtákat (cabernet sauvignon, a cabernet franc, valamint a merlot), és azok házasításából készült borokat helyezi középpontba. A  tematikus hónap legnagyobb rendezvénye, a Nagy Bordói Kóstoló mesterkurzusokkal, több mint 60, köztük néhány határon túli kiállítóval, és a borkereskedéseknek köszönhetően kiváló külföldi tételekkel várja  a látogatókat.  Az egész napos eseményen három mesterkurzus segít jobban megismerni a bordeaux-misztikumot, köztük a Villányi Franc mesterkurzus, amelyen öt meghatározó villányi pincészet, a Bock, a Gere Attila, a Gere Tamás és Zsolt, a Malatinszky és a Vylyan borászai mutatják be franc boraikat.

 • Időpont: november 29., szombat 14-22 óráig
 • Helyszín: Sofitel Budapest Chain Bridge, Budapest
 • További információ>>

bordo blend

Németország, Elzász teszt a Palackban

A szőlőtermesztés északi határán található német borokat kóstolhatjuk össze Elzász kézműves remekműveivel a Palackban december 11-én. A menet a szokásos, a kóstoló zárásig tart, bármikor érkezhetünk, kóstolhatunk és pontozhatunk, hogy a teszt győztes bora a hónapban kedvezményes áron legyen hazavihető!

Résztvevők:

 1. Villa Huesgen – Riesling Sekt Brut (Traben, Trarbach, Mosel)
 2. Domaines Schlumberger – Pinot Gris Les Princes Abbés 2011 (Elzász)
 3. Dr. Loosen – Blue Slate Riesling Kabinett 2011 (Mosel)
 4. Weingut Eymann – Weissburgunder Spätlese Trocken Toreye 2004 (Mosel)
 5. Pierre Frick – Gewurztraminer Grand Cru Steinert 2003 (Elzász)