A Bazilika előtti vásár mesés hangulatú faházai között számtalan előzetesen zsűrizett, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándék között válogathatnak a térre érkezők, de az Adventi Ünnep a Bazilikánál legalább ilyen széles kínálatot nyújt a gourmet vendégeknek is.

15324208323_7fd2b5e656_z

Előre tesztelték a vásár és a környék legfinomabb téli italait
A Szent István tér és környéke egész évben vonzza a látogatókat, a téli szezon indulásával pedig nemcsak a vásár kiállítói, de a tér és a környék bár- és italkultúrájának meghatározó szereplői is izgalmas újdonságokkal várják a vendégeket. Ezért a vásár szervezői idén szakmai workshopot szerveztek, hogy feltérképezzék a választékot. Az értékelésben szakértők, köztük Szik Mátyás országos sommelier bajnok is részt vett a közeli Prime étteremből.
A klasszikus közönség kedvencek, mint a forralt bor vagy a fűszeres alma mellett a forró italok elkészítésekor mára a legjobb koktélok alapanyagait veszik elő a vásár kiállítói, mint a rum, a vodka, vagy az idei vásár egyik újdonsága, a Becherovka. A cseh keserűlikőr ánizsra, fahéjra és 32 gyógynövényre épít, így tökéletesen illik a karácsonyi hangulathoz; a Christmas Bárban három rész almalével, egy rész forró vízzel, naranccsal, kevés cukorral és fűszerekkel is megkóstolhatjuk. Cherry Punch változata szakmai workshop dobogósa lett.
A DiVino híresen finom forralt bora megunhatatlan, aki pedig rosé változatban kóstolná meg, a Christmas Bistro-t érdemes felkeresnie. A fantáziadús téli italokhoz a hungarikumok, például a Gyulai Pálinka és a Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra választékában is érdemes alapanyagokat keresni, de a prémium gyümölcspálinkák és likőrök kóstolása önmagában is élmény.
A jó hangulatú szakmai kerekasztalon Schök Norbert, a KNRDY bartendere egy különlegesen finom, gazdag forró koktélt mutatott be; a Hot Buttered Spiced Bourbon a zsűri kedvence lett. A Szent István téri Lacipecsenye és a MINI Bar szintén téliesítette italkínálatát; előbbinél a rum alapú, fűszerektől illatos Honeymoon Grogot, utóbbinál a gyümölcsös Hot Mango Punchot érdemes kipróbálni.

15941892021_38f104e75d_z

Tradicionális ízek és street food találkozása
A Zrínyi utcában többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálnak, mint a Pasta Station sütőtökös-kacsás pennéje. A népszerű KolbIce és hamburgerek, a LazacPlacc halászléje és füstölt lazacból készült kínálata, a Casa Piadina olaszos ízei szintén vonzó alternatívák. A magyaros ízeket kolbászok és házias ételek, bejgli és marcipán különlegességek, termelői lekvárok és mézek képviselik.
A Cake Shop amerikai stílusú, de a francia cukrászdák minőségi színvonalát képviselő, karácsonyi fűszerezésű cup cake-eket és macaronokat hozott a vásárba, répatortával, gesztenyés macaronnal is készültek. Az Omnia Reserve választékában szintén találunk karácsonyi desszerteket; a világ különböző égtájairól származó négyféle szemes kávéhoz az ÍzHuszár, Kárai Dávid kreált reggeli és ebéd utáni süteményeket. Elfogyasztásához egy óriási csészében kialakított, rendhagyó kávézó pont épült fel a tér sarkán, amelyet a HelloWood csapata tervezett számukra. A finomságok sorát frissen sült kürtős kaláccsal vagy sült finomságokkal zárhatják a vásár vendégei.