Féléves előkészítő programot indít a világ egyik legismertebb borászati egyeteme. A Rajna völgyében, Geisenheimben található intézmény a programra közép-kelet-európai, és kifejezetten magyar hallgatókat keres: német nyelvtanfolyam és egy borászati szakmai gyakorlat várja majd őket.

Wingert_62 (1353 web)

A Hochschule Geisenheim University is felfigyelt egy ideje arra, hogy a Kárpát-medencében új lendületet vett a rendszerváltást követően a szőlészet és a borászat. Tokaj német szemmel nézve ma már nem egzotikus legenda, hanem potenciális világsiker. Nemcsak technológiailag készülnek egyre jobb minőségű borok a szovjet érát jellemző tömegtermelés után, a szőlőben is szemléletváltás zajlott, és a borkultúra is egyre meghatározóbb része a környékbeli országok arculatának. Arról nem is beszélve, hogy ismert magyar borászok, mint ifj. Heimann Zoltán és Dúzsi Tamás is tanultak itt.
Ezt felismerve a geisenheimiek a 2015 szeptemberében induló, német nyelvű szőlészet-borászat, az italtechnológus, valamint a borászatra fókuszáló nemzetközi gazdálkodás bachelor képzésükre keresnek olyan közép-kelet-európai diákokat, akik a képzés megkezdése előtt szívesen részt vennének egy az iskola elkezdéséhez mindenképpen szükséges B2-es német nyelvtanfolyamon, valamint egy széleskörű szakmai gyakorlaton, amely a Rheingau valamely borászatában vagy egy környékbeli italüzemben zajlana. Ez a geisenheimiek most indult Pre-Study programja.
A program az idén érettségizők előtt is nyitott: ők később, a nyár folyamán kezdhetnek, és nekik a 24 hét helyett egy 12 hetes gyorsított vagy rövidített gyakorlaton kell résztvenniük. A német felsőoktatásban való részvételhez szükséges dokumentumokról itt lehet érdeklődni: uni-assist.de
A Rheingau borvidék szívében, Geisenheimben jelenleg körülbelül 1200 hallgató vesz részt bachelor képzésben. A diákok az itt szerzett magasfokú és világszerte elismert végzettséggel jó eséllyel találnak munkát a világ minden pontján. A modern felszereltségű laborok, előadók és médiatermek, a főiskola saját borászata és italtechnológiai központja, a több mint 30 hektáros szőlőterület, valamint a gyümölcs- és zöldségtermesztésre használt üvegházak megfelelő színhelyet biztosítanak az intenzív gyakorlatorientált, de magas színvonalú képzéshez.
A program legkésőbb március végén indul, így akit érdekel a lehetőség, legkésőbb február közepéig tud jelentkezni a pre-study@hs-gm.de e-mail címen, akár magyar nyelven is. A program magyar nyelvű brosúrája a http://hs-geisenheim.de/pre-study címen érhető el.