VinCE Magazin

Ruinart – Champagne legősibb házaMindig várakozás övezi a bejelentést, hogy a VinCE Budapest hagyományos szombat reggeli mesterkurzusára melyik champagne-ház érkezik, ezért a következőkben bemutatjuk 2015-ös vendégünket, a Maison Ruinart-t!

Közismert a pezsgő eredetéről az a történet, melyben Dom Perignon véletlen felfedezésétől elragadtatottan így kiáltott fel: „A csillagokat iszom!” Azért a különböző forrásokat összevetve kicsit árnyaltabb képünk alakulhat ki arról, hogyan is jutottunk el a borvilág kétségkívül egyik legnagyobb ajándéka, a méthode traditionnelle felfedezéséig és elterjedéséig.

ruinart

Az ismeretlen Dom

A szürke eminenciások közül itt van mindjárt Dom Thierry Ruinart, a Ruinart házat alapító Nicolas Ruinart nagybátyja, aki bencés szerzetes – és állítólag Dom Perignon barátja – volt a XVII. század második felében. Mivel korának egyik jeles hittudósa volt, a rend az akkor még Párizs melletti Saint-Germain-des-Prés apátságba, az egyházi tudományok egyik fellegvárába helyezte. Az udvarból és a fővárosból érkező hírek azonban nem álltak meg a megszentelt falak előtt, így a szerzetesnek fülébe jutottak hírek az új divatról, a gyöngyöző borról, amely oly divatossá vált előkelő körökben, és könnyen ráismert bennük szülőföldje, Champagne boraira. Dom Ruinart megértette hát az idők szavát, és meggyőzte textilkereskedő fivérét és unokaöccsét, hogy a pezsgőben fényes lehetőségek rejlenek.

Champagne történetének fontos dátuma 1728, az év, amikor XV. Lajos dekrétumával megengedte, hogy palackozott pezsgővel kereskedjenek, ezzel pedig lehetővé vált, hogy a borvidék határain túlra is eljuthasson a champagne (immár erős, a szállítást is jól tűrő palackokban). Rögtön az ezt követő évben, 1729-ben Dom Ruinart unokaöccse, az akkor 33 éves Nicolas Ruinart megalapította champagne-házát, az elsőt mind közül. Eleinte régi kliensei kaptak a szövetek mellé egy-egy üveg pezsgőt ajándékba, de a kereslet olyan dinamikusan nőtt – az első évben eladott 170 palackból a következő évre háromezer lett –, hogy nem sokkal később teljesen feladta a textilüzletet, és csak a borokkal foglalkozott. 1817-ben kapott a család nemesi címet XVIII. Lajostól, s vele a címert, mely a mai napig szerepel minden palack Ruinart champagne-on.Ruinart 047

Történelem a föld mélyén

A Ruinart pincéiben, a római eredetű Les Crayères-ben (a név mészkőbe vájt járatot jelent) szinte a ház alapítása óta érlelik a pezsgőket: 1768-ban vásárolták meg a Reims alatt több tízméteres mélységben vájt pincerendszert, melynek összesen 8 kilométer hosszú járatai három szinten futnak, és katedrálisszerű termek sorává szélesítették ki. Ide nem érnek el a felszínen tapasztalható zavaró tényezők és rezgések, az ősi pincerendszer nyugalmával, tökéletesen egyenletes hőmérsékletével és páratartalmával ideális a pezsgők készítéséhez. Sajnos a II. világháború alatt a német csapatok felfedezték és módszeresen kiürítették, ezért 1945 előtti palackokat már nem találunk itt. A Les Crayères 1931 óta műemlék, és jó eséllyel pályázik arra, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánítsa.

A rozé champagne pionírja

A Ruinart 2014-ben szenzációs – bár forrásokkal nem tökéletesen alátámasztott – évfordulót ünnepelt: a ház könyveiben talált feljegyzés szerint 1764-ben, 250 éve 60 palack rozépezsgőt szállítottak Németországba Mecklemburg-Strelitz hercegnek. A rozé ebben a korszakban azonban még különbözött a maitól: oeil-de-perdixnek nevezték, mely akkoriban jelenthetett egybeszüretelt kék- és fehérszőlőből készült rezes rózsaszínű bort, valamint olyan kékszőlőből készült bort is, melyet csak rövid ideig hagytak héjon ázni, így kevés színanyag került bele, sőt az sem lehetetlen, hogy bodzával színezték az italt, hogy divatos rózsás színt nyerjen. Mindenesetre a Ruinart büszke rá, hogy a rozék területén is bizonyítani tudja elsőségét, s egyúttal azt is, hogy a rozék divatja szinte egyidős a champagne-nyal.

LVHM

A Ruinart számára a II. világháborúban elszenvedett károk már túlságosan súlyosak voltak, 1963-ban egyesült a Moët & Chandonnal, majd 1988-ban a Moët Hennessy Louis Vuitton csoport tagjává vált, ám mindvégig sikerült megőriznie önállóságát, így a ház továbbra is az alapítók és a család alapértékei szerint készíti pezsgőit, elkötelezetten a minőség iránt és nyitottan az újdonságokra.

chardonnay07

Chef de Cave – a VinCE Budapest előadója

Fréderic Panaïotis Reims-ből, borral és szőlővel foglalkozó családból származik,Montpellier-ben szerzett önológiai diplomát, majd a Rhône vidékén és Kaliforniában is dolgozott, mielőtt a Veuve Clicquot-hoz került volna, hogy a Jacques Péters pincemester mellett eltöltött 12 év alatt elmerüljön a champagne titkaiban. Egy interjúban elmondta, hogy diákkorában egy 1969-es Pouilly-Fuissét kóstolva dőlt el benne, hogy borász lesz, és a rá legnagyobb hatással lévő borok között felsorolta Szepsy István 1999-es 6 puttonyos Aszúját is. 2007-ben érkezett a Ruinart-hoz, ahol megérintette a ház hihetetlenül gazdag történelme és hagyományai, ugyanakkor a pezsgők stílusát is a sajátjának érzi. A pincében végzett munka mellett a Ruinart ház utazó nagykövete is. (Fréderic Panaïotis chef du cave, azaz a Ruinart pezsgőmestere 2015. március 7-én 9.30-kor „A chardonnay művészete Champagne-ban” címmel tart kóstolót a VinCE Budapest Wine Show-n.)

Csakis chardonnay

A Ruinart pezsgőinek – ahogy sok nagy presztízsű háznak Champagne-ban – a chardonnay a meghatározó fajtája, az ő kifejezésükkel élve: a pezsgőjük lelke. A pezsgőkhöz felhasznált chardonnay ültetvényeinek mintegy 10%-a van a ház tulajdonában, a többit állandó beszállítóktól vásárolják fel. A szőlő elsősorban a Côte des Blancs és a Montagne de Reims területeiről származik, és elegánssá, élettelivé, ragyogóvá teszi a cuvée-ket. A Ruinart elvei szerint hosszú érlelés kell ahhoz, hogy a chardonnay ízei teljességgel kibontakozzanak, hogy a frissessége ne csak az ízben jelenjen meg, hanem hosszan kitartson, ezért a nem évjáratos cuvée-ket 3 évig, a presztízscuvée-ket pedig akár tíz évig is érlelik a pincékben.

A Ruinart ház alapcuvée-je az R de Ruinart, a nem évjáratos pezsgők közé tartozik még a Ruinart Brut Rosé és a Ruinart Blanc de Blancs. Az évjáratos tételek közül kettő a champagne-ház megálmodója, Dom Ruinart nevét viseli. A 100%-ban grand cru területekről származó chardonnay-ból készülő Dom Ruinart ötlete 1959-ben született meg, az első évjárat 1969-ben került a piacra a XVIII. századi palackokat mintázó üvegben. A Dom Ruinart-ból rozé is készül megfelelő évjáratokban, mely 85% chardonnay és 15% vörösborként elkészített pinot noir házasítása.

art-de-vivre-a-la-francaise-01Buborékos csodák

  • image002A ház számos modern képzőművészeti eseményt támogat évről-évre, és immár hagyománnyá vált, hogy pezsgőinek limitált kiadásaihoz ismert formatervezők tárgyait társítja. A művészet és a champagne elválaszthatatlanok, így volt ez a szecesszió hajnalán is. Alfred Mucha champagne-posztereit minden szecesszió- és borrajongó ismeri, s talán nem meglepő, hogy a Ruinart-nak ezek megszületésében is szerepe volt, hiszen az örvénylő szőke hajú, szoborszerű szépséget ábrázoló Ruinart-plakát Mucha első champagne-témájú alkotása volt 1896-ban.
  • Ritkán felmerülő, de nehezen megoldható probléma a champagne-rajongók körében a palack visszazárása, mindennapos viszont a palack megfelelő hőmérsékleten tartása. A Ruinart mindkét feladatot neves formatervezőkre bízta, az együttműködésből pedig három extravagáns palackzáró is született: India Mahdavi a palack szájába tett ezüst kiskanálból indult ki, Christian Biecher a chardonnay virágából, Patricia Urqiola Fil d’Or, vagyis aranyfonál nevű alkotása pedig a champagne-t lezáró drótkosarat szőtte tovább. Maarten Baas „olvadó” jegesvödröt tervezett a Ruinart ház hagyományainak szimbólumaként, melyek élő kapcsolatot jelentenek a XVIII. század extravagánsan pompás világával.
  • image008Rendhagyó a Ruinart együttműködése Piet Hein Eek képzőművésszel is, aki olyan egy vagy több palackos fadobozokat tervezett a champagne-háznak, melyekhez a XVIII. században használt pezsgős rekeszek adtak ihletet. A dobozok minden tétel esetében egyediek, és bár önmagukban talán nyersnek hatnak, gazdájukat arra invitálják, hogy akár egy egész pezsgőpincét építsen belőlük, megteremtve saját Ruinart-birodalmát.


Szerző: Kriston Orsolya

Fotó: Ruinart

Tags: , , ,

Comments are closed.