night fever bookHabár a budapesti étterem, bár és klub design is hatalmas fordulatot vett az elmúlt néhány évben, sorra nyitnak a romkocsmák árnyékából kitörő, a nemzetközi szintéren is helytálló vendéglátóhelyek, a ZONA-val most először szerepel magyar bisztró a Night Fever kiadásában.

A FRAME kiadványa, mely idén már negyedik alkalommal jelenik meg, a világ legjobb és legszebb bárjairól, éttermeiről és szállodáiról ad átfogó, globális és részletes képet. Csakúgy, mint az előző megjelenések, ez a könyv is elengedhetetlen irodalom azok számára, akik figyelemmel szeretnék kísérni a szakma kiemelkedő résztvevőit, és lépést tartanának a legfrissebb trendekkel. Az 560 oldalas kötet mélyen beleássa magát a világ legjobb vendéglátó egységeinek design koncepciójába, egyúttal bepillantást nyújt az alkotók egyedi látásmódjának részleteibe.

A bijou bároktól és kis éttermektől a több emeletes klubokon át a luxus hotelekig, a kiadvány három fő részre bontja a világ legjobbjait: drink, eat, sleep kategóriákban értékel. Több mint 130, az elmúlt három évben kialakított enteriőr található a könyvben, amelybe most először egy magyar szereplő, a Baldaszti csoporthoz tartozó ZONA is bekerült.

zona enteriőr

Az elismerés nyomában

Baldaszti Péter és tulajdonostársa, Kovács Máté saját elképzeléseik mentén alakították ki a ZONA koncepcióját. Az volt az alapvetésük, hogy a saját területükön legjobb dolgokat kapcsolják össze, mint amilyen Huszár Krisztián konyhája, a Position tervezőcsapat belsőépítészeti megoldásai vagy a város egyik legjobb lokációja, a Lánchíd utca. Ezek mind támogatják, erősítik egymást.

A design a tér- és tárgytervezéssel, valamint vizuális kommunikációval foglalkozó stúdió, a POSITION Kollektíva munkája, akik elsősorban a letisztultságot, a spontaneitást és a funkcionalitást akarták láttatni a térben. Az enteriőr meghatározó elemei az 1950-es éveket felelevenítő robosztus fabútorok, melyek a neves brit designer, Tom Dixon és a Wild Spirit művei. Az italfal egyedi, melegen hengerelt acéllemezekből készült, a sajátos hangulatú lámpák pedig a Szarvasi lámpagyár által gyártott, szőlőszemekre emlékeztető retró gömbök, melyeket egy magyar mester látott el egyedi rézfoglalatokkal.

 zona bárpult

zona kényelem

Designos étterem

A ZONA egy casual fine dining étterem, mely csúcsgasztronómiát képvisel megközelíthető, laza stílusban. Konyháját Huszár Krisztián irányítja, aki az újraértelmezett magyar konyhán túl a keleti és a baszk gasztronómiából inspirálódik az egyes fogások megalkotása során. Az ételek mellett a borok is kiemelt hangsúlyt kapnak a ZONA-ban: a választékban több mint 200 fajta magyar és külföldi tétel található meg, melyek méltók a konyha színvonalához.

Az étterem elsősorban nem a főételekre, hanem kisebb adagokra koncentrál (a baszk tapasztalatok alapján pintxo, vagyis zóna-adagokkal), mindez természetesen Huszár Krisztián egyedi, kreatív stílusában, a legmagasabb színvonalon. Mi sem jelzi jobban a megalkuvás nélküli minőséget, mint az, hogy a Gault & Millaut a ZONA-t 17 ponttal és három szakácssapkával 2014-ben és 2015-ben is a három legjobb étterme közé sorolta Magyarországon.

zona1

zona2

www.zonabudapest.com