A magyarok bor és a sport iránti elköteleződése új “élményműfajt” hívott életre, amely egyúttal a 2015-ös év egyik legnagyobb bormarketing-eseményének ígérkezik. A Nemzeti Bor Maraton 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk  22 borvidékének közel 120 települését. 

A 2015. május 23-án Hajósról induló váltó lényege az összefogás – hangsúlyozta Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton (NBM) ötletgazdája és programigazgatója. Elmondta, egy évvel ezelőtt született a gondolat egy borvacsorán, ahol arról beszélgettek, miként lehetne színesebbé tenni a hazai bormarketinget. “A sport és a bor összekötése a tudatos, minőségi borfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet” – tette hozzá a beharangozó sajtótájékoztatón Frittman János. Ugyanakkor a rendezvénysorozatnak komoly sportértéke is lesz, hiszen a világ leghosszabb maraton váltó világcsúcsát kívánja megdönteni.

NBM prezentáció

Borászatok csatlakoznak

Az esemény nagykövetei Tiffán Ede, az első Év Bortermelője, valamint Koch Csaba, az idei Év Pincészete díjjal elismert Koch Borászat tulajdonosa, aki kiemelte, lényeges, hogy minél többen fussanak, minél több borászat csatlakozzonA borszakmai védnökök, Gere Attila Villányból és Sike Tamás Egerből is az ügy mellé álltak, és szervezik, hogy a saját borvidékükről, borvidékükért nevezzen a legtöbb futó. Ez ugyanis a 2016-os bor maraton starthelyét biztosítaná a termőhelynek.

NBM

A futást folyamatosan rögzíteni fogják kamerákkal, így egy borozgató turista, sportkedvelő vagy a magyar vidék szerelmese  is nyomon követheti az eseményt az okos telefonján, tablet vagy laptop segítségével.  

Bor, futás és jótékonyság

A NBM eseménysorozat jótékonysági akcióval is összekapcsolódik: 25 magyarországi alapítvány és egyesület kapott meghívást a Bomaraton Kft-től, hogy részt vegyenek a programban. A beérkezett érvényes pályázatokból a Bormaraton Kft, az előre megadott szempontrendszer szerint maximum 10 érvényes civil projektet kiválaszt, melyeket közönségszavazásra bocsájt. Ezt követően a szavazók kezében a döntés. A 3 legtöbb szavazatot  kapó “civil ötlet” részesül a fejenként bruttó 1-1 milló forint támogatásban.

NBM borító

A NBM weboldalán (www.nemzetibormaraton.hu) további információkat olvashatnak a nagy futásról,  itt pedig meghallgatható a Nemzeti Bor Maraton hivatalos dala FankaDelitől.