Sebestyén Csaba és ifj. Figula Mihály után Keresztes Ákos érdemelte ki a Pannónia Női Borrend által adományozott Pannónia Aranygyűrűt. Az elismeréssel a borrend fiatal, pályájuk elején járó, de már értékes borokat alkotó borászok elismerését és felkarolását tűzte ki célul.

Pályázni olyan borral lehetett, amely palackozott és a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik, és minimum 300 palack készül belőle. A pályaműnek 2-3 oldalas szövegben tartalmaznia kellett a pályázó gondolatait a magyar borászat mai helyzetéről, be kellett mutatnia az elképzeléseit a hazai borászat színvonalának emelése érdekében tett munkájáról, ismertetnie kellett saját borkészítési koncepcióját, és be kell mutatnia a pályázatra benyújtott bort.  A beérkezett pályaműveket a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány Kuratóriumának tagjai (Sebestyén Márta, Borbás Mária, Dr. Csizmadia András, Káli Ildikó, Dr. Kállay Miklós, Kozma Kálmán, Mészáros Gabriella, Szepsy István, Dr. Zilai Zoltán, Árvay Angelika és Keményné Koncz Ildikó) bírálták el.

oklevél

A borrend által odaítélt Aranygyűrűn kívül egyéb felajánlások is érkeztek támogatóktól, társszervezetektől és médiumoktól. Ennek keretében a díjazottal, Keresztes Ákossal a VinCE Budapest látogatói is találkozhatnak: március 6-án, pénteken 17 órától a VinCE Bárban tart kóstolót. vincebudapest.hu

“A bor nemzeti ügy”

Keresztes Ákos 1981-ben született Kecskeméten. Családja több generációra visszamenőleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. Középiskolai tanulmányait a kecskeméti Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskolában végezte, majd a Budapesti Kertészeti és Élelmiszeripai Egyetemen szerzett diplomát 2004-ben. Az egyetemen a három éves alapképzés után az erjedésipari szakirányra specializálódott és ösztöndíj keretében a Delicato Family Wineyardsnál is gyakorlatot szerezhetett a szüreti időszakban.

A diploma megszerzése után borászként helyezkedett el a Dél-Balatoni Szőlőskert Kft-nél, majd 2005-ben Tokaj-Hegyaljára, Bodrogkisfaludra került a Patricius Borházhoz. 2009-ben már a Degenfeld Szőlőbirtok borászati vezetőjeként dolgozik. Feleségével 2008-ban alapította meg Tarcalon a Myrtus Pincét és 2014 óta kizárólag a saját borászatával foglalkozik.

Vallja, hogy Magyarországon a bor nemzeti ügy, hiszen a magyarság történetével összefonódott a borfogyasztás. Úgy véli, hogy a bor nem csak egyszerűen egy élelmiszeripari termék, hanem több évtized, több generáció munkája és tapasztalata.

Keresztes Ákos

A győztes bor: 2012 Tokaji Cuvée

Ennél a bornál is, mint az összes általam készült tételnél, minél jobb egyensúlyt szerettem volna elérni. Legyen ásványos, gyümölcsös, selymes, jól iható, kellemes, ne lógjon ki sem a  sav, sem a cukor” – írta a pályázatra benyújtott boráról Keresztes Ákos.

A 2012. évi késői szüretelésű Cuvée a tarcali Vigyorgó-dűlőből származik. Furmint és kövérszőlő fajtákból készült és fele-fele arányban hordó valamint tartályos érlelést kapott.

A fiatal borász úgy fogalmazott pályázati anyagában, hogy nem célja olyan robusztus borok készítése, amely pár korty után elfárasztja a fogyasztót. Arra törekszik, hogy tartalmas borokat készítsen, amelyekre szívesen emlékszik vissza az, aki kóstolta.

További pályázók:

  • Borbély Tamás – Badacsonytomaj
  • Bősz Adrián – Szekszárd
  • Csetvei Krisztina – Móri borvidék
  • Hernyák Tomi – Etyek
  • Jarecsni János (Béres Szőlőbirtok és Pincészet  Erdőbénye) ​-Tokaji Borvidék
  • Keresztes Ákos – Tokaj-Hegyalja
  • Kis Tamás – Somló
  • Losonczi Bálint – Mátraalja
  • Molnár Tibor – Sopron
  • Podmaniczky Péter – Badacsony