Meglehetősen régóta ápolok bensőséges viszonyt a bikavérekkel. Biztos nem helyes kifecsegnem, de talán öt éves lehettem, amikor Apukám először borral kínált. No, nem mintha ez lett volna a mindennapi rutin a családban, de sokat járt vidékre, így rendszeresen hozott olyan pincekincseket, amit a gazda magának tartogatott. Így kerültem közelebbi kapcsolatba egy egri bikavérrel. Természetesen fogalmam sincs kié lehetett, gondolom, más sem tudja. Viszont a bor finom fanyarságára és arra a furcsa büszkeségre, amit éreztem, a mai napig emlékszem. Talpas pohár volt, benne bíborszín bor. Az én bikavér storym tehát valahol itt kezdődött.

Mészáros Gabriella írása

edzés helyett vörösbor

Fotó: Ruff István

S hogy miért alakulhatott ki bennem az a vágy, hogy minél több érett bor juthasson el egyre igényes borfogyasztóhoz, az már az elmúlt húsz év következménye. Meggyőződésem – ami ebben az időszakban alakult ki – hogy boraink javát túl fiatalon fogyasztjuk el. Ez kiváltképp vonatkozik a vörösborokra. Ez a cél és az a meggyőződés vezérelt (amikor 2009-es és annál idősebb tételek kóstolását határoztuk el), hogy egyetlen borvidéket sem vesznek komolyan, amelyik nem tud legalább 8-10 évjáratot felmutatni boraiból. Az más kérdés, hogy magam is sokkal jobban szeretem az érett borokat kóstolni és kortyolni bár tudom, ezzel nincs mindenki így. Viszont az, hogy az érlelhetőség egyértelmű értékmérője a boroknak, nem lehet vitás.

Nos, ennyi a felvezetés. A folytatásban: 14 tételnyi bikavér Eger és Szekszárd termelőitől, amit szűk körben kóstoltunk 2015. február 20-án a Bikavér Párbaj előtt. Gondolom más is megosztja majd a kóstoló kapcsán összegyűlt gondolatait velünk, itt és most csak a magam tapasztalatairól számolhatok be. A borokat mind Szekszárdon mind Egerben a termelők maguk választották, az én szerepem csak efféle moderátori feladat lehetett.

bikaver parbaj

A múlt évi Bikavér Párbaj és a májusi nagy szekszárdi bemutatkozó kapcsán boros körökben elég sokat beszélgettünk arról, hogy az igényes termelők zöme hallván az idők szavát, fazonigazítást hajt/hajtott végre bikavér borai összeállításánál és részben érlelésénél is. A kóstoló végén elhangzó összegző mondatok szinte mindegyike e körül mozgott: hol is vannak akkor a beígért élénk savak, gyümölcsösség, elegancia, finesz?

Ami értelemszerűen nem számonkérést jelentett, csupán helyzetfelmérést. Minek eredményeként tisztáztuk, hogy 2009 és a korábbi évjáratok borai még pont abba a kissé felemás időszakba estek, melyek már java részt tudatos telepítések gyümölcséből, néhány évnyi tapasztalattal a termelők mögött, de még nem egyértelműen a legtisztább bikavér kép kialakítását követően készültek. Ami a kóstoló szervezésénél egyértelműen vezetett tehát az nem volt más, mint a lehetséges potenciál felmérése és pillanatfelvétel készítésének lehetősége: hol is tartunk most? Erre más területeken is nagy szükség van, de bikavér ügyben talán a téma marketing értéke miatt nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon.

A kezdés öt 2009-es tételt hozott. Az a meleg, de valójában kiegyensúlyozott évjárat, melynek a borait most már érdemes lehet elővenni bár, szerintem a legkoncentráltabb tételek még mindig nagyon fiatalosak, időnként zárkózottak is. Sok gyümölcs, élvezhető savak, jó szerkezet, nagy koncentráció. A következő tételek 2007-ből és 2006-ból érkeztek, majd a sort egy 2002-es valamint három 2000-es tétel zárta.

A 2009-es tételek mindegyike még így, hatodik éve elején is kissé zárkózott volt. A nagy koncentrációs és itt-ott komplexitás nem maradt el sehol. Stílusban egészen mást képviselt Szekszárdon belül Eszterbauer János és Vesztergombi Ferenc bora. Az előző kissé határozottabb, a bordeaux-i fajták felé billenő hangsúllyal az utóbbi talán kedvesebb, krémesebb textúrával – kimondottan tiszta és határozott vonal mindkettő. Egerből a St. Andrea Pincészet Merengője már sok hívet szerzett magának. Most sem volt ez másképp. Feszes, határozott karaktere, komplexitása mind a 2009-es, mind pedig a később sorra kerülő 2007-es tételnél érezhető volt. Ez utóbbi talán éppen most vált át a fejlődőből az érett szakaszába – már tercier aromák uralják kellően buja aromatikával. A Gróf Buttler Pincészet 2007-es Nagyeged Bikavér bora most is a terroirról szólt. Ásványos, egyedi, határozott és nagyon fiatal. Kimondottan tetszetős volt a két Takler bor, a 2007-es finoman húzott a fűszeres aromatika felé, a 2006-os magnum palackból kóstolt tétel az évjárat komolyabb savainak köszönhetően még most is eleven és izgalmas.

ruff-7845

Fotó: Ruff István

Ami viszont számomra a legnagyobb izgalmakat jelentette – mind a kóstoló előtt, mind utána – az a záró tételek sora volt. Demeter Csaba 2002-es és a három 2000-es tétel – a fellépés sorrendjében Márkvárt János, Vesztergombi Ferenc és Thummerer Vilmos – volt a befejezés. Mivel magam rendszeresen kóstolhatok hasonló korú borokat, nem azért izgultam, hogy vajon rendben lesznek-e a palackok. Sokkal inkább azért, hogy vajon akik a kóstoló részesei, veszik-e a jeleket? Átjön-e vajon az üzenete annak, hogy tizenöt éves borok kifogástalan állapotban állják a próbát. Hogy van értelme dolgozni, mert a lehetőségek a Kárpát-medencében valóban kiválóak. Hogy tudatos munkával lehet építkezni. Az, hogy a Vesztergombi és a Thummerer bikavér a maga nemében kiváló bort volt éppúgy nagy érték számomra, mint a Márkvárt bor szereplése. Ez maga a „természet gyermeke”, mely minden bizonnyal hozamkorlátozás nélkül egyszerűen megszületett, és szintén talpon volt, egyensúllyal, izgalmas ízekkel akárcsak Demeter Csaba bora. Tanulság: korosabb bor, nem vén bor. Jó esetben.

Valójában azt hiszem sikerült egy remek sort végigkóstolni, sok tanulsággal, rengeteg kérdéssel. És talán üzenettel is, mely remélem, sokakhoz eljut.

A mesterkurzus borsora

 • Tüske Szekszárdi Bikavér 2009 – Eszterbauer Pince

________________________________________

A bor 42% kékfrankos-ra épülő házasítás, mellette
cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir és kadarka fajták. Alkohol: 14%, 15 hónapig másod- és harmadtöltésű fahordóban érlelték.

Tiszta és nagyon szép illat, kicsi fűszerességgel, leheletnyi vaníliás tónussal. Jó szerezet, nem kevés fa, de érezhető mögötte határozott gyümölcsösség is. Jó lesz, még igen fiatal. Picit energikusabb, markánsabb karakter, szép.

 •  Szekszárdi Bikavér 2009 – Vesztergombi Pince

________________________________________

A pincészet Bikavér borai 1992 óta készülnek változatlan, kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon és merlot fajták házasításával. Két évet érlelődik ászokhordókban.

Nem túl sűrű, megjelenése könnyedebb bort ígér. Illatában is élénkebb, izgalmas, kissé málnás és csokoládés karakterrel, a kadarka érezhető fűszerességével.  Szerkezete nagyon jó, elegánsabb tónusokkal, remek gyümölcsösséggel. Leheletnyi alkoholtöbblet van benne, de sima és selymes. Stílusa nagyon rendben, gerinces, hiteles. Idő kell neki.

 •  Egri Bikavér 2009 – Besenyei Borház

_________________________________________

Kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon, merlot összetételű házasítás. Húsz hónapot nagy fahordóban további 4 hónapon át kishordóban érlelték. A bor kimondottan a népszerűbb oldalát ragadta meg a témának. Illatában édeskés, a pörkölt aromák érezhetők benne. Kis maradékcukorral a végén, kerek befejezéssel, sima textúrával kóstolható.

 • Egri Bikavér Superior 2009 – Merengő, St. Andrea Pincészet

_________________________________________

Cabernet franc, merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah fajtákból összeállítva. Spontán, kádban erjesztve, 16 hónapig vegyes hordóban érlelve. Illatában nagyon komplex bár alapvetően zárkózott. Nagyjából egy órás levegőztetés után kezd megnyílni. Nagy koncentráció és némi tanninhangsúly jellemzi. Ornamentikája földes, ásványos, csokoládés körben mozog. Hosszú és tartós utóíz zárja.

 •  Pajados Egri Bikavér 2009 – Gál Lajos

________________________________________

Kékfrankos, merlot, kadarka, kékoportó, menoire, cabernet franc, syrah házasítás, amit egy évig új, 225 literes hordóban, majd további egy éven át 12 hl-es hordóban érleltek. Illata több mint zárkózott. Szerkezetre mindene a helyén, a termőhely jellegzetesen földes ásványosságával. Vastag, koncentrált bor, mely hosszabb levegőztetést igényel.

 • Nagy-Eged Egri Bikavér 2007 – Gróf Buttler Borászat

______________________________________

Cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon összeállítás, amit új, 225 literes hordóban érleltek. A meleg évjárat szolidabb savszerkezete ennél a bornál is észlelhető. Illata még most is szinte csak a elindult a fejlődés útján. Szájban enyhe tanninhangsúly, komoly ásványosság. Levegővel buján fűszeressé terebélyesedik. Komoly potenciál még most is – némiképp megosztó bor.

Szekszárdi Bikavér Faluhely 2007 – Bodri Pince

______________________________________

Kékfrankos,  merlot, cabernet sauvignon és kadarka szőlőből készült a bor. A héjon történő erjesztés után a válogatott színlevek külön-külön kerültek részben első töltésű, közepes égetésű tölgyfahordókba, melyben egy évig érlelődtek. Házasításuk után további fél év érlelés, majd a palackozás következett.

Édeskésen fűszeres illatok, kis vargánya és cédrus kísérettel. Izgalmas, gazdag. Savaiban élénkebb, vibrálóbb, de még mindig a fejlődés legelején. Szájban komplex és koncentrált is, nem túlzó gyümölcsösséggel. Hosszú bor, n agy koncentrációval, a nehezebben érő stílusból.

 •  Merengő Egri Bikavér Superior 2007 – St. Andrea Pincészet

_________________________________________

Cabernet franc, merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah fajtákból összeállítva. Spontán, erjesztést követően nagyhordókban érlelve.

Illatában mézes, méhviaszos karakter, keleti fűszerekkel, törökmézzel. A behízelgő illat után sokkal komolyabb test érkezik. Egyensúlya kifogástalan, savaira épül az egyensúly. Tannintartalma nem kevés, de érett. Nagy koncentráció, ásványos, földes, nedves avaros ízekkel. Még fejlődése elején tart.

 • Szekszárdi Bikavér reserve 2007 – Takler Pince

__________________________________

Válogatott kékfrankos, merlot, cabernet franc és sauvignon, valamint kadarka összeállítás. A bor16 hónapon át 500 literes magyar tölgyfahordókban érlelődött.

Illatában gazdag és érett. Pörkölt kávés, édeskésen fűszeres karakter, kis föld, némi csokoládé. levegővel a gyümölcsössége is megnyílik. Szerkezetre jó, érezhetők a savak a cserzőanyag mögött. Ízében a gyümölcsök is érezhetők, aromatikája mindamellett inkább kakaó-kávé körben. Határozott a vége, komplex és hosszú.

 • Szekszárdi Bikavér reserve 2006 Magnum – Takler Pince

_____________________________________

Kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon és kadarka összetételű bor. A pincészet bikavér borai 500 literes nagyhordókban érnek.

Megjelenésre érett, kifogástalan. Illatban enyhén gyógynövényes, földes, kicsit ásványos karakterrel. Nagyon gazdag bor, finom szerkezettel, határozott és gazdag. Savai az évjáratnak megfelelően most is elevenek, tetszetősek. Elég hosszú is, telt és meleg bor. Még sok az ereje, van benne érezhető potenciál.

 •  Egri Bikavér reserve 2002 – Demeter Pincészet

_______________________________

A bor összetételét a pincészet vezető fajtáinak számító bordeauxi fajták (cabernet, merlot) és kékfrankos adja. Nagyhordóban érlelődött.

Illatában gazdag, tercier aromákat kínál. Vargánya, dohány, szantál. Szerkezetre kifogástalan. Sima textúra, elegendő test és koncentráció. Jól tartja magá

 •  Szekszárdi Bikavér 2000 – Márkvárt János

__________________________________

Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot és kadarka összeállítású bor. Hagyományos nagyhordós érlelést követően került palackba.

Érett illat, picit füstös, kis pörkölt kávé, aszalt szilva, földesség, kakaó. Finom savai, elegáns szerkezete még mindig tartja magát.  Ízében karcsúbb, finom árnyalatokkal festve. Nyomokban érezni csak némi oxidáltság jegyeit, ami nem rontja a bor összképét.  Selymes, izgalmas és szép.

 •  Szekszárdi Bikavér 2000 – Vesztergombi Pince

______________________________________

Kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon és merlot fajták házasítása. Két évet érlelődik ászokhordókban.

Már láthatóan érettebb megjelenésű. Illatra tiszta, leheletnyi hűvös, gyógynövényes karakter. Nagyon gazdag, komplex bor. Izgalmas, jó szerkezetű, finom és elegáns. Tökéletes állapotban van, az a bor, amiért érdemes volt várni.  (Utóirat: a kóstolóra bontott biztonsági második palackot másnap a középfokos hallgatókkal megkóstoltuk. Ha lehet, még szebb lett…)

 •  Egri Bikavér reserve 2000 – Thummerer Pincészet

_________________________________________

Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és blauburger házasítása. Héjon erjesztve, nagy ászokhordóban érlelve.

Thummerer Vilmos boraitól már megszoktam, hogy a 2000-es és 1999-es tételek most is csúcs-közelben járnak.  Most sincs ez másképp. Fűszeres és letisztult, buján gazdag illat, az érett vörösborok finom visszafogottságával. Teljesen sima, finom textúra, szinte játékos savak, komplex aromatika. Nagyon szép volt ez is.

 Bikavér kóstoló

A hivatalos nagy kóstolón is találtam néhány izgalmas újdonságot – vagy éppen újra felfedezett tételeket. Például nagyon megnyerő volt Prantner Ferenc bora, Bősz Adrián és Eszterbauerék 2011-es bikavérje. Vida Péter 2012-ese és Gál Titi borai szintén megérdemelték a figyelmet. Gazdag és nagyon fiatal még a Heimann 2012-es, Bolyki János pozitív meglepetés volt akárcsak Kovács Nimród borai – fiatalok, de érdemes őket nyomon követni. Kevésbé ismert termelők, de igencsak érdemes odafigyelni rájuk is: Schieber Pince, Ostorosbor. Sebestyén Csaba megint remekelt. Gál Lajos borai nagyon koncentráltak de szép szerkezetűek.

Ha valakit kihagytam volna, elnézést kérek érte. Hála a jó felhozatalnak, megint jó sokan voltunk…

 

2015. február

Mészáros Gabriella