A szüret kiváló alkalom arra, hogy ne csak borászok és szőlőmunkások, hanem kívülállók is megízlelhessék a szőlőmunkák örömét, és persze utána a szüreti mulatságot. Van azonban jó néhány olyan szőlőbirtok, amelynek tulajdonosa nem enged „civileket” a szőlőjébe – érthető, a szőlő épségén múlik a jövője. Alighanem ezért kínálnak egyre több szüreten kívüli tevékenységet, amelyeken nagyobb társaságok is részt vehetnek – ennélfogva ezek kiválóan alkalmasak céges csapatépítő tréningeknek.

AM8_5052

A VinCE stábja minden évben részt vesz egy csapatépítő programon. 2014-ben Günzer Tamásnál jártunk. Fotó: Acsai Miklós

1. Mitől jó egy csapatépítő tréning?

A cégek azért szakítják ki a megszokott környezetből dolgozóikat, hogy a munkahelyi nyűgöket hátrahagyva újra gyerekekké váljanak, önfeledten játszhassanak, a játék ugyanis hihetetlenül értékes tevékenység. Felszínre kerülnek rejtett indulatok, ezeket a játékosok megtanulhatják leküzdeni, a győzelemért megpróbálnak együttműködni és ennek érdekében hatékonyan kommunikálni egymással. Az itt megszerzett tapasztalatok, a közös játék öröme, a játék közben bejáratott kommunikációs csatornák mind értékké válnak a tréning utáni hétköznapokban. De vajon a borfogyasztás mennyire segít vagy árt egy csapatépítő tréning esetében? A válasz itt is a mértékletesség. Kerülni kell, hogy a munkatársak éhgyomorra fogyasszanak bort, és a vendégfogadó pálinkát is tegyük félre vacsora utánra. Kis mennyiségű bor segít oldani a gátlásokat, de nagyobb mennyiségnél esetleg túl oldott lesz a résztvevő, ami egy cégnél végzetes következményekkel járhat… A jó boros csapatépítés titka tehát a kontrollált italfogyasztás. Hasznos, ha van egy képzett tréner is az eseményen, az a jó, ha a feladatok változatosak, csapatmunkát igényel a megoldásuk, és különféle szerepeket kaphatnak a csapattagok, hogy más-más területen csillogtathassák meg tudásukat. Előfordulhat, hogy egy recepciósról kiderül, remek szónoki képességekkel rendelkezik, és akár sikeres sales-es is válhatna belőle…

2. Kékfrankos élményültetés  Schieber Pincészet

Felemelő érzés lehet részt venni Szekszárd történelmi borvidékének legkiválóbb termőterületén az új kékfrankos tőkék telepítésében, megtapasztalni az érzést, amikor a Baranya-völgy lankáin egy szőlőültetvény új életét indítja el.
Április 21-én és 22-én a Schieber Pincészet különleges rendezvényén mindezekre lehetőség nyílik. Romantikus reggeli az ültetvényen, majd délelőtti élményültetés, az ebédet követően pedig a birtok és a pincészet bemutatása. Jelentkezés: info@schieberpinceszet.hu

3. A szabadság élménye – AX borászat

Az AX borászat nem kevesebbet kínál vendégei számára, mint a szabadság élményét. „A szabadság a kreativitás alapja, a kreativitás egyben az innováció motorja, és mindezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a versenyben a döntő előnyt megszerezzük versenytársainkkal szemben. Az AX borászat minden területen ezt a szabadságot kínálja vevőinek” – vallják a borászatnál. Ezt a szabadságélményt a balatoni környezetbe tökéletesen illeszkedő, lélegzetelállító épülettömeg, valamint az épület minden területén használt professzionális berendezések, az inspiráló és változatos bel- és kültéri programok, és nem utolsósorban a kulináris élvezetek nyújtják.

„A szabadság érzetét nyújtjuk top-management megbeszéléseken (6 főtől), vagy rendezvény jellegű értékesítési képzéseken (akár 300 főig) vagy izgalmas termékbemutatók, produkciók során. A lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok. Nem létezik számunkra lehetetlen, mindent megteszünk azért, hogy a vendégeink nálunk töltött idejét lenyűgözővé és sikeressé tegyük” – ígéri Florian Zaruba, a borászat igazgatója.

ax

Egyrészt az étterem, a szabadtéri színpad, a bálterem, a boltíves pince, a 10 luxus kétágyas szoba az épületben, a gyönyörű park, a szőlőbirtok és sok további eszköz, másrészt a szakmailag képzett és több nyelvet (angol, német) beszélő munkatársak biztosítják, hogy a vendégek minden kívánsága teljesüljön. Nem utolsó szempont, hogy boraik minősége is elismert, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2013-ban és 2014-ben is elnyerték az AWC (Austrian Wine Challenge) Magyarország Legjobb Borászata címét. Arra invitálják tehát leendő vendégeiket, hogy együtt mondjanak pohárköszöntőt a szabadságra!

cuvée4. Készítsünk cuvée-t! – Etyeki Kúria

A két éve átadott modern, mégis maximálisan tájba illeszkedő borászati épületben a kóstolóhelyiség üvegfala a szőlőkre néz – úgy borozhatunk, hogy szinte az ültetvényen üldögélünk. A borászat maga nem látogatható, elvégre ott egy élelmiszer-ipari termék, a bor készül szigorú higiéniai előírások szerint. Aki mégis hordót és pincefalat szeretne tapogatni, azoknak ott a kúria régi pincéje. A pincében különböző szőlőfajták borai állnak – persze az Etyeken jellegzetes fajták, mint a sauvignon blanc vagy a királyleányka –, és mindenki elkészítheti a maga házasítását úgy, hogy az egyes hordókból annyit csapol, amennyit jónak lát. Az elkészült cuvée-t aztán rögtön lepalackozhatja és bedugózhatja a kedves vendég. Bővebb információ >>

5. Élmény ajándékba – Istvándy Pincészet

Az Etyeki Kúriáéhoz hasonló módon a badacsonyi Istvándy Pincészet is kínál házasítást boros élménycsomagjának részeként. „Lehetővé tesszük, hogy próbakóstolás után – akárcsak a borászok –, elkészítheted, majd lepalackozhatod az általad házasított badacsonyi borokat” – mondja Istvándy Gergely borász, akinek látványa a felújított teherautóból bort lopózva már maga felejthetetlen élmény, amelyet tovább fokoz a gyönyörű panoráma és Istvándyék kemencés finomságai. A YouTube videomegosztó oldalon egy kedvcsináló kisfilm segít elképzelni a borműhely programját.

IMG_3919

6. Pincekvíz és túrázás – Vylyan Pincészet

A Villányi borvidéken található kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet egész évben kínál változatos programokat a januári Vince-naptól az augusztusi Ördögkatlan Fesztivál keretében a Vylyan-teraszon megtartott koncertekig. Ezen kívül kifejezetten nagyobb társaságokra szabott programokat is kínálnak, ilyen például a pincében, a hordók közt zajló csapatjáték, de ahogy Iványi Emese, a pincészet marketingvezetője elmondta, túráik is rendkívül népszerűek, és ezek már „önmagukban csapatépítők”.

 vylyan

7. Ezerjó program – Csetvei Pince

A múlt havi újdonságaink élén álló Napholdcsillag alkotója, Csetvei Krisztina egész napos, jól megtervezett programot kínál a hozzá érkező társaságoknak.

 • 10.00   Érkezés a csókakői várhoz, köszöntő (welcome drink, friss pogácsa)
 • 10.30
  Kirándulás a vártól a Csetvei Pincéig (kb. 7 km festői szépségű útvonal, 2,5 órás program, kísérőt biztosítanak a túrához)

VAGY

 • ezerjó-boroztak210.30
  Íjászat a szőlőhegyen (körülbelül 3 órás program profi íjászoktató közreműködésével, különböző erősségű íjak és nyilak segítik a sikeres oktatást)
 • 13.00   Köszöntő az ebédhez (welcome drink)
 • 13.30
  Bográcsos ebéd elfogyasztása közösen, bort és szódát is biztosít a pincészet
 • 15.00
  Borászati technológia ismertetése és borkóstoló (4-5 bor kóstolása, pincelátogatás, séta a szőlőben)
 • 16.30
  Borkvíz (csapatjáték): teszt, vakkóstoló, boros játékok, eredményhirdetés
 • 18.00
  Kedvezményes borvásárlási lehetőség a pincében
 • 18.30   Indulás busszal haza

 Bővebb információ >>

8. Szőlőoszlop-cipelés – Dániel Pince

Dániel Zsolt Szekszárdról nem lelkesedik a gondolatért, hogy vendégeket fogadjon az ültetvényen, mégis foglalkozott a kérdéssel, és ötletei – még ha csak ötletszinten is vannak egyelőre – igazán figyelemre méltók. „Már körvonalazódik egy ültetvény, ahol például VIP-szüret szervezhető. Azután van itt fanyűvés, rönkcipelés, karóverés, pótkocsitolás, levendulagazolás, elfajuló esetben fröccsváltó és partnak futás. Most, így a végére érve, konkrét perverzió vetült elém: az arra vágyó csapat juttasson el egy tisztességes méretű szőlőoszlopot a Nagy Mihály-völgyből a Porkoláb-völgybe. A vállukon. Az öröm a gyakorlatban ugye az, hogy a résztvevők nem tudják, hogy mi merre van, tehát a kérdéses öt+ kilométert térkép segítségével kell leküzdeniük. Egyébként csodaszép helyeket érintve” – írja Dániel Zsolt.

9. Pálinkablendelés – Rézangyal

A Rézangyal Pálinka meglepően egyedi pálinkakóstolásra invitálja a vállalkozó kedvűeket pincészetébe. A 15–20 fős társaságok számára ideális pálinkakurzus során a vendégek bebarangolhatják a főzdét, megismerhetik a pálinkaházasítás kulisszatitkait, majd a cég pálinkaszakértőjének segítségével elkészíthetik saját párlatukat. A kurzus során négyféle szilvapálinkából készül el a különleges blend, amelynek mindenki saját ízlése szerint állíthatja be illatát, ízét és alkoholfokát. Az újdonsült „blendmesterek” 2,5 dl-es kiszerelésű, saját címkével és névvel ellátott palackban vihetik haza egyedi párlatukat.

rézangyal

10. Szőlőhegyi csapatkovácsolás – Bezerics Pince

Bezerics Csaba Keszthely közelében minden évszakban változatos programokat kínál akár 200 fős társaság számára is.

 • Szőlőhegyi vesszőfutás: a szőlőhegyi tortúra elemei: szőlőcsősz kijátszása, lovas kocsizás,  Szt. Orbán kiengesztelése a szobránál, veterán traktorok vezetése, borlovagi torna, a Lipicai ménes megszemlélése, lószerszámozás, kötéltánc, bűvös kút, parasztolimpia…
 • Bacchus Borolimpia: a Széchenyi család által épített pincében vidám pincemunkák: bortömlőhajtás, dugózás, csántér járás, hordógurítás, betyároltár, borházasítás, lopózás, pince labirintus, hordóhódítás.
 • Szüreti csapatkovácsolás: langallós fogadás, szedés, puttonyozás, darálás, préselés, szüreti menü, must és bor, bor, bor… A csapatkovácsolás nem ér végett a préseléssel, mert a munka gyümölcsét, az önállóan elkészített bort a szüretelők saját tervezésű címkével karácsonyra megkapják.
 • „Dezsőnek meg kell halnia”: mangalica-disznótor hagyományos módon. Feladatok: pörzsölés, bontás, kolbász-,kenőmájas- és disznósajttöltés. „Paraszt wellness”: vesevelő, böllérmáj, sült vér, toros káposzta, pecsenye, hurka, kolbász, rétes és bor, bor, bor… Kérésre kóstolócsomag-készítés.

Ezeken kívül főzős és rossz idő esetén pedig benti programokkal is készülnek Bezericsék. Bővebb információ >>

Bezerics

11. Nyomozós játék – Mokos Pincészet

10 nyomozosA Mokos Pincészet tavaly augusztusban debütált szórakozási és egyben csapatépítő programja a Villányi borvidék egyik legszebb településén, Palkonyán vezeti keresztül a játékosokat. A gyilkossági ügyben folytatott nyomozás során 3-6 fős csapatok mérhetik össze a tudásukat, leleményességüket és gyorsaságukat, miközben sok izgalommal, rejtéllyel és rejtvénnyel találkoznak. A történet szerint egy szemfüles detektív csapatot kérnek fel egy gyilkosság megoldására, mivel a begyűjtött bizonyítékok nem elegendőek a tettes megtalálásához. A nyomozókra vár a feladat, hogy új nyomokat keressenek és kiderítsék, hogy ki az elkövető. Munkájukat az idő is sürgeti, hiszen nagy a valószínűsége, hogy a tettes hamarosan újra lesújt…

12. Sorversenyre fel! – Bolyki Pincészet

Az egri Bolyki Völgy a régi kőfejtő 30 méteres falai között szintén kiváló helyszíne a különböző céges rendezvényeknek, csapatépítő tréningeknek. A Bolyki Pincészet speciális, a különleges helyszínre szabott csapatépítő programot dolgozott ki, melynek kihagyhatatlan eleme az esti borvacsora. Előtte viszont választhatunk a bikavér házasítás, a hordógurítás, a lopózás, a címketervezés vagy a sorversenyek (minitraktor-húzás és palack egyensúlyozás a fejen) közül.

bolyki

+ 1 tipp: A cuvée csak a kezdet!

Látható, hogy a borászatok közül jó néhányan már foglalkoztak a kérdéssel, és igyekeznek kiszolgálni ezt a fajta turizmust, próbálnak hasznos és emlékezetes tréninghelyszínként funkcionálni. Számos borászat rendelkezik konferenciateremmel, ami szintén fontos szolgáltatás csapatépítés esetén. Azt javasoljuk a tréningen gondolkodó olvasóinknak, hogy gondolják tovább a borászok programjait. Érdemes eljátszani azzal, hogy a munkatársak által házasított bor csak a tréning kezdete legyen, folytatódjon úgy, hogy a terméket el kell adni. A csapatok üzleti tervet készíthetnek, és persze kreatív feladatként nevet kell adni a bornak, címkét tervezni, sztorit tenni mögé, megtervezni az értékesítési csatornákat, kampányt kidolgozni… Ki tudja, talán az elhangzottak a borászatok javát is szolgálhatják, és akár közös munka is kialakulhat résztvevők és házigazdák között.

Illusztráció: Csordás Dániel