Somló az elmúlt években nagy átalakuláson ment keresztül, a jelentős beruházásoknak köszönhetően több borászat meg tudott újulni, sőt ma már helyben készült pezsgőt és pálinkát is kóstolhatunk a legkisebb magyar borvidéken.

Somló fejlődése azonban nem pusztán a látványos fejlesztésekben érhető tetten: a helyi borászok egyre inkább szorgalmazzák az összefogást, amit a somlói borutak és a szaporodó programok – a nyitott pincék éjszakája, a Somló hangja fesztivál vagy a somlói napok – is bizonyít.

kreinbacher

Kreinbacher Birtok

2014 nyarán hegyközségi szerveződés eredményeként a legnagyobb somlói borászatok vezetésével összefogás jött létre közös hegyvidéki kommunikáció működtetésére. A Somlóért Nonprofit Kft.-t azzal a céllal alapították, hogy Somlót visszahelyezzék Magyarország turisztikai és borászati térképére. A projekt mottója a „megérkeztél” Hamvas Béla szavaira reflektálva – „Ki a Somló borát issza, / Vágyik annak szíve vissza”.

Közhírré tétetik

Februárban a VinCE Magazin stábja is részt vett a nagyívű összefogás beharangozó eseményén, ahol ismertették a közös kommunikáció főbb pilléreit. A kft. célkitűzése, hogy stratégiailag megalapozott kommunikációs munka által és tudatos lobbitevékenység segítségével, rendezvényekkel, pályázati támogatásokkal hazánk legkisebb történelmi borvidékét népszerűsítse, ezáltal közvetlenül támogassa a borászatok gazdasági tevékenységét. „A térségben nagyon sok a pici családi borászat. Nekik külön-külön nincsen esélyük felvenni a versenyt a nagyokkal, de így együtt, közösen igenis lehetőségük van bekerülni a hazai vagy akár a nemzetközi borfogyasztók látómezejébe” – hangsúlyozta Fehér Péter, a Somló Spirit Pálinkaház tulajdonosa, egyúttal a Somlóért Nonprofit Kft. felelőse.

várkapitány pince

Várkapitány Pincészet

A helyi borászok felismerték, hogy a somlói borfogyasztók lassan „kiöregszenek”, és szükség van a fiatalabb fogyasztók megszólításárára. Ezért mostantól a borvidéket egységes márkaként kezelik, amely fölé a borvidék őshonos fajtáját, a köztudatban „nászéjszakák boraként” élő juhfarkot emelik. És milyen ez a somlói bor? Meghatározásuk szerint olyan, amilyen a Kisalföldből kiemelkedő tanúhegy karaktere: picit nyers, faragatlan és fiatalosan őszinte.

Pincészetek mutatóba

Az egynapos rendezvény házigazdáit körültekintően úgy választották ki a szervezők, hogy Somlót minél sokrétűbben mutathassák be. A megnyitó esemény a tanúhegy egyik legújabb „lakosánál”, a Somló Spirit Pálinkaházban volt, ahol megismerkedhettünk a Cornus pálinkák egyre bővülő választékával. A Tornai Pincészetnél megtekintettünk egy borászati kiállítást, amit a pincészet 1868-ban (!) épített szárnyában alakítottak ki, majd Kamocsay Ákos – aki 2012-től vesz részt a borászat életében – kóstoltatta a pincészet három borcsaládjának (Friss, Prémium, Top Selection) tételeit. A somlói vár alatt büszkén álló Várkapitány Pincészetnél, a Makovecz Imre által tervezett utolsó épületben a tulajdonos, Csáki Tibor a somlói bor gyógyító hatásáról értekezett. Mint állítja, a kiváló bazalttalaj hozzájárul a borok ásványianyag-tartalmához, így a nedű gyomorpanaszok megszüntetésére is kiválóan alkalmas. Somló spirituális oldalának megtapasztalása után látogattunk el a Bogdán Birtokra, ahol a családi borászat fejlődését ismerhettük meg lépésről lépésre, és megkóstoltunk egy izgalmas jégbort is. Az esemény záróakkordjaként a 2014-es év egyik legnagyobb durranásának kulisszatitkaiba nyertünk bepillantást: a Kreinbacher Birtok pezsgős részlegén Bodorkós Norbert vezetett végig, aki meg van győződve arról – és ebben minden bizonnyal más somlói borászok is egyetértenek –, hogy a terroir, az őshonos fajták és a borkészítési hagyomány együttállása lehetővé teszi, hogy Somlón olyan borok szülessenek, mint sehol másutt a világon.

bogdan birtok

Bogdán Birtok

Az egész napos rendezvény felért egy somlói gyorstalpalóval, a borvidék sokszínűsége mellett a hegy izgalmas új színfoltjait is megismerhettük. A Somlóért Nonprofit Kft. munkája nemsokára a nagyközönséghez is elér az új hegyvidéki weboldalon és egyéb tájékoztató brosúrákon keresztül. Addig is minden fórumon, többek között a VinCE Budapesten is hirdetik: a Somló megújul és megfiatalodik.

www.somloiborvidek.hu